Γιατί η Κίνα δεν κάνει πίσω στους δασμούς του Τραμπ

Παρά τους τιμωρητικούς δασμούς που αγγίζουν το 145% στα κινεζικά προϊόντα, το Πεκίνο δεν δείχνει καμία πρόθεση υποχώρησης. Αντιθέτως, ενισχύει τη θέση του παγκοσμίως, αναζητώντας νέες συμμαχίες και στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης.


Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, που ξεκίνησε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, έχει φτάσει σε νέα ύψη, με εκατέρωθεν δασμούς που σπάνε κάθε προηγούμενο. Η Ουάσινγκτον επιβάλλει δασμούς 145% στα κινεζικά αγαθά, ενώ το Πεκίνο απαντά με αντίμετρα, αυξάνοντας τους δικούς του δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125%. Κι όμως, η Κίνα δεν κάνει πίσω – και δεν φαίνεται να σκοπεύει να το κάνει.

Ο λόγος; Σύμφωνα με αναλυτές, η Κίνα θεωρεί ότι έχει τη δυνατότητα – και την ανάγκη – να αντέξει. Το ποσοστό των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούσε μόλις στο 2% του ΑΕΠ της πριν από την κλιμάκωση, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να αναδιαμορφώσει τις εμπορικές της σχέσεις, χτίζοντας νέες συμμαχίες σε Ασία, Ευρώπη και παγκόσμιο Νότο.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο, Στέφεν ΜακΝτόνελ, υπογραμμίζει ότι το κινεζικό καθεστώς δεν προτίθεται να ενδώσει σε πιέσεις που αντιλαμβάνεται ως «εκφοβισμό». Μάλιστα, χρησιμοποιεί ιστορικά σύμβολα – όπως φράσεις του Μάο Τσε Τουνγκ – για να ενισχύσει το αφήγημα της αντίστασης.

Η στρατηγική του Πεκίνου δεν είναι απλώς αμυντική. Ο Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει επισκέψεις σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που πλήττονται επίσης από τους αμερικανικούς δασμούς, ενώ η Κίνα αναζητά διπλωματικά ανοίγματα και στην Ευρώπη, με στόχο την εξισορρόπηση της γεωοικονομικής πίεσης από τις ΗΠΑ.

Η αναφορά στον Μάο

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, τις τελευταίες δύο ημέρες, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες του προέδρου Μάο, συμπεριλαμβανομένου ενός αποσπάσματος κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, όταν είπε στις ΗΠΑ ότι «όσο κι αν διαρκέσει αυτός ο πόλεμος, δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ».

Η ίδια έγραψε: «Είμαστε Κινέζοι. Δεν φοβόμαστε τις προκλήσεις. Δεν θα υποχωρήσουμε».

Η ανάρτηση της Μάο Νινγκ:

Από τη σκοπιά του Πεκίνου, ο εμπορικός πόλεμος είναι μακράς πνοής. Και όσο οι ΗΠΑ επιμένουν στη μονομερή οικονομική πίεση, τόσο η Κίνα θα ενισχύει το αίσθημα εθνικής αντοχής – και στρατηγικής υπομονής.

Exit mobile version