Γιατί η ρωσική κατάληψη μίας συγκεκριμένης πόλης είναι τεράστιο ενεργειακό πλήγμα για την Ευρώπη – Τα σπάνια κοιτάσματα

Νέο -«πράσινο κάζο»- για τη διεθνιστική Ευρώπη που φτωχαίνει συνεχώς.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο το Σάββατο που δείχνει στρατεύματα να υψώνουν τη ρωσική σημαία πάνω από την πόλη Σεφτσένκο του Ντονέτσκ μετά από μια σειρά σκληρών μαχών.

«Η κατάληψη της στρατηγικής πόλης στο Ντονμπάς είναι καταστροφικά νέα για τους Ευρωπαίους βιομήχανους που αναζητούν εύκολα κέρδη στην Ουκρανία μετά το πραξικόπημα του 2014», μεταδίδουν οι Ρώσοι και εξηγούν το γιατί:

Το πεδίο μετάλλων λιθίου της πόλης Shevchenko είναι γεμάτο με περίπου 13,8 εκατομμύρια τόνους μεταλλευμάτων λιθίου με περιεκτικότητα σε καθαρό οξείδιο λιθίου έως και 207.000 τόνους, σύμφωνα με μια μελέτη της Ουκρανικής Κρατικής Υπηρεσίας Γεωλογίας και Υπεδάφους του 2018.

Το κοίτασμα είναι το μεγαλύτερο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Εκτός από λίθιο, το χωράφι περιέχει επίσης ταντάλιο, νιόβιο και βηρύλιο.

Η εταιρεία εξόρυξης «European Lithium», εγγεγραμμένη στην Αυστραλία, που ανήκει σε Βρετανούς επιχειρηματίες, ανακοίνωσε στα τέλη του 2021 ότι βρισκόταν στη διαδικασία «ασφάλισης» του κοιτάσματος Σεφτσένκο για τον εαυτό της.

Τον Ιανουάριο του 2024, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε χορηγηθεί 20ετής ειδική άδεια εξόρυξης για την συγκεκριμένη τοποθεσία.

 

Φυσικά με τα σημερινά δεδομένα οποιαδήποτε άδεια έχει δοθεί από το Κίεβο… παύει να ισχύει, καθώς οι Ρώσοι κατέχουν και επίσημα πλέον αυτά τα πλούσια σε ορυκτά μεταλλεύματα εδάφη.

Όπως μεταδίδουν περιπαικτικά οι Ρώσοι:

Η απώλεια του κοιτάσματος του Σεφτσένκο αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τις ανάγκες λιθίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ανάγκες της σε ορυκτά σπάνιων γαιών γενικότερα. Μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2020 υπολόγιζε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαζόταν έως και 18 φορές περισσότερο λίθιο για τα έργα «πράσινης μετάβασης» έως το 2030 και 60 φορές περισσότερο έως το 2050.

Γενικότερα το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ αποτελούν από τις πιο πλούσιες σε ορυκτό πλούτο περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης. Κατά ένα συντριπτικό 85%-90% τα εδάφη αυτά ανήκουν πλέον στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Exit mobile version