Guardian: Άρθρο κόλαφος για την Αθήνα – Γιατί μας «κρεμούν στα μανταλάκια»

Η αρχαιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, στα χειρότερά της

Ο Guardian πρόσφατα δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ που κατακρίνει τους κακούς δρόμους και τα επικίνδυνα πεζοδρόμια της Αθήνας, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πεζοί στην πόλη.

 

Guardian: Άρθρο κόλαφος για την Αθήνα – Γιατί μας «κρεμούν στα μανταλάκια»

Το άρθρο ξεκινά με την περιγραφή ενός περιστατικού όπου ένας κάτοικος της Αθήνας υπέστη σοβαρό τραυματισμό αφού σκόνταψε σε ένα μαρμάρινο σκαλοπάτι και έπεσε εξαιτίας ενός κιγκλιδώματος που κατέρρευσε.

Οι Καθημερινές Προκλήσεις στους Δρόμους της Αθήνας

Ο Guardian υπογραμμίζει ότι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της Αθήνας είναι γεμάτα εμπόδια, γεγονός που προκαλεί συχνά τραυματισμούς. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, αναγνώρισε τις σημαντικές προκλήσεις προσβασιμότητας της πόλης και δεσμεύτηκε να βελτιώσει την κατάσταση, αντικαθιστώντας τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια, εισάγοντας ράμπες και αντιμετωπίζοντας την παράνομη στάθμευση.

Η Αντίδραση των Κατοίκων και των Τουριστών

Guardian: Οι κάτοικοι της Αθήνας, ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι και τα άτομα με αναπηρίες, διαμαρτύρονται για την κακή κατάσταση των πεζοδρομίων, απαιτώντας να δοθούν τα πεζοδρόμια πίσω στους πεζούς. Το πρόβλημα έχει γίνει τόσο σοβαρό που τουρίστες αναζητούν συμβουλές στο Tripadvisor για το πώς να αποφύγουν πτώσεις ενώ περπατούν στην πόλη.

Μπορεί η Αθήνα να Γίνει Περιπατητική Πόλη;

Το ρεπορτάζ θέτει το ερώτημα αν η Αθήνα μπορεί ποτέ να γίνει μια περιπατητική πόλη, ειδικά σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για πιο βιώσιμες αστικές υποδομές. Ο πολεοδόμος Αλέξανδρος Μπαρτζώκας-Τσιόμπρας τονίζει ότι απαιτούνται ολιστικές δράσεις, όπως η βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών και η απαγόρευση των αυτοκινήτων από το ιστορικό κέντρο, για να γίνει η πόλη πιο φιλική προς τους πεζούς.

Οι Δυσκολίες της Βελτίωσης των Πεζοδρομίων

Ο Ανδρέας Γραμματικογιάννης, αντιδήμαρχος Αθηναίων, ανέφερε ότι λαμβάνει συνεχώς αιτήσεις αποζημίωσης από κατοίκους που έχουν υποστεί ατυχήματα λόγω των κακών συνθηκών των δρόμων. Τονίζει ότι, για να βελτιωθεί η κατάσταση, πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους χαρακτήρα θέλουμε να έχει η πόλη μας.

Το Ερώτημα της Βιωσιμότητας και Δημόσιας Υγείας

Η συζήτηση για τα πεζοδρόμια της Αθήνας δεν αφορά μόνο την προσβασιμότητα αλλά και τη δημόσια υγεία. Η βελτίωση της αστικής υποδομής της πόλης μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής και στην προστασία των πολιτών από τραυματισμούς και ατυχήματα.

Exit mobile version