Την ώρα που οι ελλείψεις και η συνακόλουθη ακρίβεια στις ΗΠΑ έχουν αναδείξει τα αβγά σε αγαθό πολυτελείας, αυξάνεται παράλληλα η παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς η γρίπη των πτηνών συνεχίζει να εξαπλώνεται στα ζώα.
Η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται στα ζώα: Τι θα γίνει με το γάλα και τα αβγά;
Έτσι, ένα ερώτημα που επανέρχεται με ένταση στο προσκήνιο είναι κατά πόσο ο ιός H5N1 μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω του φρέσκου γάλακτος, της ομελέτας ή ενός κομματιού τυριού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι επιστήμονες τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη διεξάγουν σχετικές μελέτες και αναλύσεις υποθετικών σεναρίων, με στόχο την προστασία των πολιτών. Παρά τις προσπάθειες αυτές, επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος παραμένει εξαιρετικά χαμηλός. Για παράδειγμα, ειδικοί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ υπογραμμίζουν πως το μαγείρεμα των αβγών στους 74 βαθμούς Κελσίου (σημειώνεται ότι το νερό βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίου) εξουδετερώνει πλήρως όλα τα βακτήρια και τους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του ιού της γρίπης των πτηνών.
Όπως ανέφερε πρόσφατα στους «New York Times» η δρ Gail Hansen, σύμβουλος κτηνιατρικής δημόσιας υγείας στην Ουάσιγκτον, τα πτηνά που μολύνονται εμφανίζουν γρήγορα σημάδια ασθένειας. Σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνο σταματούν να παράγουν αβγά, αλλά εφαρμόζονται και αυστηροί κανονισμοί για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων.
Η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται στα ζώα: Πρέπει να ανησυχείτε για γάλα και αυγά;
Μάλιστα, ανελαστικά είναι τα μέτρα βιοασφάλειας που ισχύουν και στη χώρα μας, καθώς στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η παρουσία της γρίπης των πτηνών σε οικόσιτες ή συστηματικές εκτροφές πουλερικών προβλέπεται η άμεση θανάτωση όλων των πτηνών και η καταστροφή των προϊόντων τους.
Στο μικροσκόπιο και το γάλα
Παράλληλα, όμως, στο μικροσκόπιο έχει μπει και το γάλα μετά τον εντοπισμό της γρίπης των πτηνών στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες πέρυσι στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η επιστημονική κοινότητα επιμένει σε κάθε ευκαιρία πως είναι επικίνδυνο οι καταναλωτές να προμηθεύονται νωπό γάλα. Αντιθέτως η διαδικασία της παστερίωσης φαίνεται να εξουδετερώνει τον ιό της γρίπης των πτηνών.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν και βρετανοί ερευνητές του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων (FSA) του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι πρόσφατα «έτρεξαν» ένα αντίστοιχο υποθετικό σενάριο μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων. Και πρόσθεσαν ότι το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι το τυρί και το γιαούρτι, τα οποία επίσης πρέπει να έχουν περάσει από διαδικασία παστερίωσης.