ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η πιο νόστιμη μηλόπιτα από τον Πέτρο Συρίγο: Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Advertisement

Η μηλόπιτα είναι αμερικάνικη, σωστά; Υπάρχει μάλιστα και έκφραση για τον αγνό αμερικανισμό του γλυκίσματος αυτού που λέει για κάτι ότι είναι «τόσο αυθεντικά αμερικάνικο όσο η μηλόπιτα». Εδώ μάλλον θα χαλάσουμε ένα πολύχρονο και βαθιά ριζωμένο μύθο!

Μπορεί οι υπερατλαντικοί φίλοι των Βρετανών να έγιναν σταδιακά οι βασικοί καταναλωτές αυτό του θαυμάσιου εδέσματος, ωστόσο οι ρίζες της τελευταίας βρίσκονται στο νησί. Μια από τις πιο παλιές αναφορές στη μηλόπιτα είναι στο «The Forme of Cury» του 1390, σαν «Tartys in Applis» (τάρτα μήλου), με τη γέμιση να βρίσκεται σε μια ζυμαρώδη «θήκη» που όμως, τότε δεν τρωγόταν και μάλιστα, δεν περιείχε καθόλου ζάχαρη.

Ευτυχώς για τον ουρανίσκο μας, η εξωτερική πλευρά της μηλόπιτας όχι απλώς καταναλώνεται πλέον, αλλά είναι και πεντανόστιμη, ενώ η γέμιση είναι αρκετά γλυκιά ώστε να καταναλώνεται άνετα και ως επιδόρπιο.

Μια εύκολη συνταγή με μεγάλη περιεκτικότητα σε μήλο! Σερβίρεται ζεστή με παγωτό.

Advertisement

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
5 μήλα
250 γρ βούτυρο
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη ακατέργαστη
5 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
2 κ.τ.σ. κονιάκ
1 βανίλια
1/2 κ.τ.γ κανέλα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
500 γρ. φαρίνα
1 κ.τ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Παίρνουμε λίγο από το βούτυρο και αλείφουμε μια αποσπώμενη βάση τα πλαϊνά και τον πάτο της.
Πασπαλίζουμε τη βάση με καστανή ζάχαρη. Καθαρίζουμε τα μήλα και στρώνουμε τα κυκλικά κομμένα στα 6 κομμάτια.
Πασπαλίζουμε με κανέλα. Χτυπάμε σε μίξερ(σαν να κάνουμε κέικ) τη ζάχαρη με το βούτυρο για 6 λεπτά περίπου.
Ένα-ένα προσθέτουμε τα αυγά στο μίξερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια, τη κανέλα, το αλάτι.
Ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι. Τέλος προσθέτουμε το καρύδι. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα μήλα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε. Σερβίρουμε με παγωτό.
Η μηλόπιτά μας είναι έτοιμη, ζεστή, μυρωδάτη για να την μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας. Η συνταγή για την μηλόπιτα είναι εύκολη, δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές γνώσεις όμως η γεύση της είναι σας να έχει γίνει από επαγγελματίες ζαχαροπλάστες!


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button