Το ιρανικό υπουργείο Πολιτισμού επιβεβαίωσε σήμερα τη σύλληψη της Ιταλίδας δημοσιογράφου Σετσίλια Σάλα στην Τεχεράνη στις 19 Δεκεμβρίου, λόγω «παραβίασης των νόμων της Ισλαμικής Δημοκρατίας» κατά τη διάρκεια επαγγελματικής της παραμονής με δημοσιογραφική βίζα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ιράν: Συνελήφθη η Ιταλίδα δημοσιογράφος Σεσίλια Σάλα
Η 29χρονη Σάλα εργάζεται στην εφημερίδα Il Foglio και στο podcast Chora Media. «Η υπόθεσή της είναι υπό διερεύνηση», ανέφερε το IRNA, επικαλούμενο το ιρανικό υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο είναι υπεύθυνο για τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Η Σάλα, που έφτασε στο Ιράν στις 13 Δεκεμβρίου με δημοσιογραφική βίζα, συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου για παραβίαση των ιρανικών νόμων. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται απομονωμένη σε κελί της φυλακής Εβίν στην Τεχεράνη.
Η Ιταλία καταδίκασε τη σύλληψη ως «απαράδεκτη». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, αρνήθηκε το Σάββατο να επιβεβαιώσει αν η σύλληψη συνδέεται με αυτήν ενός Ελβετοϊρανού επιχειρηματία στο Μιλάνο, ο οποίος συνελήφθη ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ για διακίνηση εξαρτημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο υπουργός δήλωσε ότι η υπόθεση είναι «πολύπλοκη», αλλά η Ιταλία ελπίζει να επιστρέψει σύντομα η Σάλα στη χώρα της.
Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ANSA, η Τεχεράνη επιθυμεί μια ανταλλαγή κρατουμένων και η ιταλική κυβέρνηση τονίζει τη σημασία της διακριτικότητας από τα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το Chora Media, η Σάλα αναχώρησε από τη Ρώμη στις 12 Δεκεμβρίου με έγκυρη δημοσιογραφική βίζα, πραγματοποίησε συνεντεύξεις και κατέγραψε επεισόδια για το podcast της με τίτλο «Ιστορίες», και επρόκειτο να επιστρέψει στη Ρώμη στις 20 Δεκεμβρίου.
Η Σάλα έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την οικογένειά της και η ιταλική πρεσβεία στην Τεχεράνη είναι ενημερωμένη για την κράτησή της, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει δεκάδες ξένους και άτομα με διπλή υπηκοότητα, κυρίως με κατηγορίες που σχετίζονται με κατασκοπεία και ασφάλεια.
Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν το Ιράν ότι χρησιμοποιεί τέτοιες συλλήψεις για να αποσπάσει διπλωματικά προνόμια, κάτι που το Ιράν αρνείται.