Ισχυρό μήνυμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη μεγάλη εκδήλωση στο ΕΒΕΑ, με ομιλητές τους Πάνο Παναγιωτόπουλο, Κ. Αρβανιτόπουλο, Χ. Παπασωτηρίου και Μ. Κοττάκη

Ισχυρό μήνυμα καταδίκης της Συμφωνίας των Πρεσπών έστειλε προς κάθε κατεύθυνση η μεγάλη εκδήλωση, που οργανώθηκε την εβδομάδα που πέρασε στο ΕΒΕΑ, από την πρωτοβουλία Πολιτών για τα Εθνικά Θέματα και την Κοινωνική Πρόοδο.
Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου μίλησαν, με κεντρικό θέμα «ο Ελληνισμός μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών», οι: Πάνος Παναγωτοόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, και Χάρης Παπασωτηρίου.
Συντονιστής ήταν ο διευθυντής της Εστίας Μανώλης Κοττάκης.
Αντικείμενο της δημόσιας συζήτησης, στην οποία έλαβε μέρος και η πλειοψηφία του ακροατηρίου, μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών, ήταν η κατάσταση που διαμορφώνεται στα ανοιχτά Εθνικά Θέματα της Ελλάδος, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τις ραγδαίες εξελίξεις και ανατροπές, που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή μας (Αιγαίο, Τουρκία, Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Μεσόγειος, Κύπρος κλπ).

Όλοι οι ομιλητές συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών στα κύρια σημεία της επιφέρει σοβαρή ζημιά στα Εθνικά συμφέροντα της χώρας, καθώς παραχωρεί στο κράτος των Σκοπίων απαράγραπτα δικαιώματα της Ελλάδας, που σχετίζονται με τη Ιστορία του Μακεδονικού βασιλείου, δηλαδή με ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς της Αρχαίας Ελλάδος.

Το ιδανικό θα ήταν η συγκεκριμένη Συμφωνία να ανατραπεί, κατέληξαν οι ομιλητές, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί στο μέλλον ανέφικτο! Καθώς όταν ένα κράτος αναλαμβάνει διεθνείς και διμερείς δεσμεύσεις με τη υπογραφή του, αυτές οι δεσμεύσεις παράγουν αποτελέσματα, που δεν μπορούν να ανατραπούν στο μέλλον.

Αναλυτική αναφορά έγινε στη συζήτηση και στους νέους συσχετισμούς που δημιουργούνται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Οι ομιλητές τόνισαν ότι η ισορροπία δυνάμεων έχει ανατραπεί στο Αιγαίο, αλλά δεν έχει ανατραπεί (ευτυχώς, ακόμη) η ισορροπία ισχύος.
Ανώτατοι απόστρατοι αξιωματικοί, που έλαβαν μέρος στην ανοιχτή συζήτηση με το ακροατήριο, υπογράμμισαν, όμως, από κοινού με τον πρώην υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, ότι ο υπερεξοπλισμός της Τουρκίας που θα κλιμακωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια θα ανατρέψει με δραματικό τρόπο τους συσχετισμούς σε βάρος της Ελλάδος, αν το Ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν διαμορφώσει από τώρα και σε συναινετική βάση ένα μακροπρόθεσμο Εθνικό Σχέδιο θωράκισης της χώρας από τις έξωθεν προερχόμενες απειλές.

Exit mobile version