Κατάρ: Καμία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από τις 9 Μαΐου – Η έλλειψη βοήθειας «διαιωνίζει την ανθρωπιστική καταστροφή»

Από τις 9 Μαΐου οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας βρίσκονται χωρίς καμία ανθρωπιστική βοήθεια σύμφωνα με τη τελευταία ανακοίνωση του Κατάρ, που έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Οι αδελφοί μας στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια από τις 9 Μαΐου, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη διαιώνιση της ανθρωπιστικής καταστροφής» στο παλαιστινιακό έδαφος που έχει καταστραφεί από επτά και πλέον μήνες πολέμου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών Ματζέντ αλ-Ανσάρι.

Ο ΠΟΥ δηλώνει σύμφωνος για τους νεκρούς στη Γάζα

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε σήμερα την πλήρη εμπιστοσύνη του στα στοιχεία για τους θανάτους που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας της Γάζας, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα πλησιάζει στην επιβεβαίωση του μεγέθους των απωλειών μετά την αμφισβήτηση από την πλευρά του Ισραήλ της μεταβολής των αριθμών αυτών.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επικαιροποίησε την περασμένη εβδομάδα την ανάλυση του συνολικού αριθμού των θυμάτων, που ανέρχονται σε περίπου 35.000, σημειώνοντας ότι σχεδόν 25.000 εξ αυτών έχουν έως τώρα ταυτοποιηθεί πλήρως, με τα μισά από αυτά να είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο αριθμός προκάλεσε καταγγελίες για ανακρίβεια από το Ισραήλ, καθώς οι παλαιστινιακές αρχές είχαν προηγουμένως εκτιμήσει ότι πάνω από το 70% αυτών που σκοτώθηκαν ήταν γυναίκες και παιδιά. Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών επαναδημοσιεύουν τα παλαιστινιακά στοιχεία, που έκτοτε έχουν αυξηθεί σε πάνω από 35.000 νεκρούς, επικαλούμενα την πηγή.

«Κανένα πρόβλημα με τα στοιχεία, τα συνολικά στοιχεία (πάνω από 35.000) συνεχίζουν να είναι τα ίδια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη, απαντώντας σε ερωτήσεις για τον απολογισμό. «Το γεγονός ότι τώρα έχουν ταυτοποιήσει 25.000 ανθρώπους είναι ένα βήμα προς τα μπροστά».

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα θύματα

Σύμφωνα με τα δικά του συμπεράσματα με βάση τα τελευταία παλαιστινιακά στοιχεία, ο Λιντμάιερ δήλωσε ότι περίπου το 60% των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά αλλά πολλά πτώματα που έχουν θαφτεί κάτω από τα χαλάσματα πιθανόν να καταταχθούν σε αυτές τις κατηγορίες όταν ταυτοποιηθούν τελικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι «φυσιολογικό» ο απολογισμός των νεκρών να αλλάζει σε συγκρούσεις, θυμίζοντας ότι το Ισραήλ είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τον δικό του απολογισμό των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε 1.200, ύστερα από διασταυρώσεις στοιχείων.

«Βασικά μιλάμε για περίπου 35.000 ανθρώπους που είναι νεκροί, και πραγματικά κάθε ζωή μετράει, έτσι δεν είναι;», δήλωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ίδια ενημέρωση. «Και γνωρίζουμε ότι πολλοί, πολλοί από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά και υπάρχουν χιλιάδες που αγνοούνται κάτω από τα χαλάσματα».

Διαβάστε επίσης:

Ανακοίνωση Χαμάς: Ισραηλινός όμηρος σκοτώθηκε από τραύματα που προκλήθηκαν από αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ

Exit mobile version