Καθοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο

Κάτω και από τις 1.260 μονάδες διολισθαίνει πλέον το χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας το ορόσημο που είχε ατύπως τεθεί για να ανακοπεί η τρέχουσα διόρθωση, καθώς επιδεινώθηκε το κλίμα σε δεικτοβαρείς τίτλους, ειδικά στις τράπεζες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,38% στις 1.255,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 51,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,27% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.040,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 2,24% στις 973,56 μονάδες.

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας

Οι “δεύτερες σκέψεις” ήδη έχουν μπει στην αγορά για το ποια θα είναι εν τέλει η απόφαση του οίκου DBRS για την ελληνική οικονομία αύριο (8/9) το βράδυ, αν και όπως επισημαίνουν αρκετοί, ακόμη και αν δεν έρθει άμεσα η πολυπόθητη αναβάθμιση, θα έρθει σίγουρα μέχρι το τέλος του έτους. Και η αγορά θα έχει επίσης κάτι να αναμένει…

Όπως σχολιάζει και ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ, η “ώρα της αλήθειας” για τις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους είναι “προ των πυλών”. Ο κυριότερος καταλύτης που οδήγησε το ράλι των τελευταίων μηνών στη λεωφόρο Αθηνών θα πάψει να χρονολογείται στο μέλλον και τον λόγο θα πάρουν πλέον κατά σειρά η DBRS αύριο το βράδυ και η Moody’s μία εβδομάδα αργότερα.

Κατά τον ίδιο, η αγορά ποθεί και έχει ανάγκη τα θετικά σχόλια των ξένων αναλυτών προκειμένου αυτά να υποστηρίξουν περαιτέρω την “ανάβασή” της, ειδικά σε μία απαιτητική διεθνή χρηματιστηριακή συγκυρία όπως είναι η τρέχουσα. Με το πετρέλαιο να κοιτά πλέον προς τα 100 δολάρια/βαρέλι, ο ενεργειακός πληθωρισμός  θα συνεχίσει να βαραίνει το κόστος, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για τα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών. Την ίδια ώρα, η φετινή υπεραπόδοση του ΓΔ έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες και πλέον χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση εξωγενών ή ενδογενών “ολισθημάτων”.

Στο ταμπλό

Η Quest σημειώνει βουτιά 6,04%, με τον Ελλάκτωρ να χάνει 4,69%. Απώλειες 3,78% για την Πειραιώς, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Eurobank, Motor Oil, Alpha Bank, Λάμδα και ΔΕΗ.

Οι απώλειες σε Βιοχάλκο, Autohellas, Cenergy και ΟΠΑΠ ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola, με την Jumbo να είναι στο +2,07%.

Exit mobile version