Σε μια δραματική και πολυσυζητημένη κίνηση, η Διεθνής Ένωση Μουσουλμάνων Μελετητών εξέδωσε φετβά που χαρακτηρίζει την αντίσταση κατά του Ισραήλ «ιερό πόλεμο» και απευθύνει κάλεσμα σε κάθε ικανό μουσουλμάνο για στρατιωτική επέμβαση υπέρ της Γάζας.
Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Η Διεθνής Ένωση Μουσουλμάνων κήρυξε «Ιερό Πόλεμο» κατά του Ισραήλ και ζητά στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα
Σε μια από τις πιο φορτισμένες και αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις των τελευταίων ετών, η Διεθνής Ένωση Μουσουλμάνων Μελετητών εξέδωσε φετβά – θρησκευτικό διάταγμα – με το οποίο κηρύσσει «Ιερό Πόλεμο» κατά του Ισραήλ, υποστηρίζοντας την ανάγκη άμεσης στρατιωτικής επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας.
Η φετβά, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, χαρακτηρίζει την αντίσταση κατά της ισραηλινής επίθεσης ως «ατομική υποχρέωση» (fard ayn) για όλους τους μουσουλμάνους, ανεξαρτήτως χώρας και κοινωνικής θέσης. Καλεί όχι μόνο τις ισλαμικές κυβερνήσεις, αλλά και κάθε ικανό άτομο να συνδράμει στρατιωτικά, προσφέροντας όπλα, τεχνογνωσία και πληροφορίες στους Παλαιστίνιους μαχητές.
Η φετβά της Ένωσης ξεχωρίζει για την εξαιρετικά επιθετική και ρηξικέλευθη γλώσσα της, μετατρέποντας μια ήδη εκρηκτική πολιτικοστρατιωτική σύγκρουση σε καθαρά θρησκευτική μάχη. Η αντιμετώπιση της ισραηλινής κατοχής δεν παρουσιάζεται απλώς ως πολιτική ή ηθική υποχρέωση, αλλά ως θρησκευτική επιταγή, εφάμιλλη με τις πιο ιερές πράξεις στο ισλαμικό δόγμα.
Η Ένωση καθιστά σαφές ότι το κάλεσμα αφορά πρώτα τους Παλαιστίνιους, έπειτα τις γειτονικές χώρες – κυρίως Αίγυπτο, Ιορδανία και Λίβανο – και στη συνέχεια ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο. Σκοπός της επέμβασης είναι η ενίσχυση της αντίστασης στη Γάζα και η απόκρουση της ισραηλινής επίθεσης, η οποία – κατά την Ένωση – συνιστά όχι μόνο εισβολή αλλά και θρησκευτική προσβολή.
Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Η Διεθνής Ένωση Μουσουλμάνων κήρυξε «Ιερό Πόλεμο» κατά του Ισραήλ και ζητά στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα
Η Διεθνής Ένωση δεν αποτελεί κρατικό ή διακρατικό θεσμό, αλλά είναι μία από τις πιο γνωστές και επιδραστικές οργανώσεις ισλαμικών θρησκευτικών λογίων. Αν και δεν έχει θεσμική εξουσία, ασκεί μεγάλη επιρροή στις μάζες πιστών, ιδίως μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και παραδοσιακών καναλιών επικοινωνίας, σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.
Η φετβά που εξέδωσε δεν έχει νομική ισχύ, αλλά ο λόγος της μπορεί να κινητοποιήσει οργανώσεις, ομάδες ή ακόμα και κυβερνήσεις που ταυτίζονται ιδεολογικά με τις θέσεις της.
Η φετβά προκάλεσε κύμα ανησυχίας σε διπλωματικούς κύκλους, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε ριζοσπαστικοποίηση ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Το κάλεσμα για άμεση στρατιωτική δράση – χωρίς θεσμική νομιμοποίηση – ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα, ενώ έρχεται σε μία περίοδο όπου ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί αναζητούν λύσεις αποκλιμάκωσης.
Αναλυτές εκτιμούν ότι τέτοιες παρεμβάσεις δυσχεραίνουν περαιτέρω κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία, ενώ ταυτόχρονα οξύνουν τα θρησκευτικά πάθη, ειδικά σε εποχές που η αντιπαράθεση Ισραήλ – Παλαιστινίων έχει ήδη λάβει δραματικές διαστάσεις.
Η παρέμβαση της Ένωσης προσθέτει μία εκρηκτική θρησκευτική διάσταση στη σύγκρουση, που μέχρι σήμερα εστιαζόταν κυρίως σε εθνικά και πολιτικά πλαίσια. Με τον όρο «Ιερός Πόλεμος», η ρητορική θυμίζει παλαιότερες σκοτεινές εποχές που σημαδεύτηκαν από βίαιη σύγκρουση και θρησκευτικό φανατισμό.
Η φετβά, ακόμη κι αν δεν μεταφραστεί άμεσα σε οργανωμένη δράση, πυροδοτεί ένα επικίνδυνο κλίμα πόλωσης, ενισχύει τα άκρα και υπονομεύει τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτήν.
Απομένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση των κυβερνήσεων των μουσουλμανικών χωρών, αλλά και πώς θα αξιοποιηθεί ή θα απορριφθεί αυτό το κάλεσμα από τον μουσουλμανικό κόσμο. Το μόνο βέβαιο είναι πως πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν περνά απαρατήρητη – και ενδέχεται να ανοίξει ένα νέο, αβέβαιο και πιο σκοτεινό κεφάλαιο στην περιοχή.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα