Κερκυραϊκή παστιτσάδα με ριγκατόνι και φρέσκια ντομάτα

Η παστιτσάδα είναι ένα από τα πιο φημισμένα φαγητά της Κέρκυρας. Ένα πιάτο με πλούσια γεύση, βαθύ κόκκινο χρώμα και έντονα αρώματα από μπαχαρικά.

Η γνήσια εκδοχή της Κερκυραϊκής παστιτσάδας γίνεται με κόκορα και χοντρά μακαρόνια αλλά μπορεί να φτιαχτεί και με μοσχάρι. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το «σπετσερικό», ένα μείγμα μπαχαρικών που δίνει στη σάλτσα τον χαρακτηριστικό της γευστικό χαρακτήρα.

Κερκυραϊκή παστιτσάδα – Υλικά (για 4 άτομα)

Για το κρέας και τη σάλτσα:

Για τα ζυμαρικά:

Κερκυραϊκή παστιτσάδα – Χρόνος προετοιμασίας

Εκτέλεση

  1. Σοτάρισμα κρέατος: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Μαγείρεμα σάλτσας: Στο ίδιο λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύοντας καλά.
  3. Σβήσιμο με κρασί: Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά.
  4. Μπαχαρικά και βράσιμο: Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  5. Μαγείρεμα κρέατος: Βάζουμε το κρέας πίσω στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1,5-2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά και η σάλτσα να δέσει.
  6. Βράσιμο μακαρονιών: Λίγο πριν το τέλος, βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε.
  7. Σερβίρισμα: Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με λίγη από τη σάλτσα και σερβίρουμε με το κρέας από πάνω, πασπαλισμένο με τριμμένο κεφαλοτύρι.

Tips για τέλεια Κερκυραϊκή παστιτσάδα

Exit mobile version