Κίνα: Το τόλμησε χωρίς “να ανοίξει ρουθούνι”- Μετατρέπει μαζικά τα τζαμιά και τους μιναρέδες σε παγόδες για να «προστατεύσει τον πολιτισμό της»!

Το τελευταίο μεγάλο τζαμί στην Κίνα που διατηρούσε χαρακτηριστικά αραβικού στυλ έχασε τους θόλους του ενώ οι μιναρέδες του τροποποιήθηκαν, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση μιας κυβερνητικής εκστρατείας για τον μετασχηματισμό των μουσουλμανικών χώρων λατρείας της χώρας.

 

Κίνα: Το τόλμησε χωρίς “να ανοίξει ρουθούνι”- Μετατρέπει μαζικά τα τζαμιά και τους μιναρέδες σε παγόδες για να «προστατεύσει τον πολιτισμό της»!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, το Μεγάλο Τζαμί του Shadian, ένα από τα μεγαλύτερα της Κίνας, δεσπόζει πάνω από τη μικρή πόλη από την οποία πήρε το όνομά του στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν.

Μέχρι πέρυσι, το συγκρότημα των 21.000 τ.μ διέθετε ένα μεγάλο κτήριο με πράσινο θόλο από πλακάκια, στολισμένο με μισοφέγγαρο, πλαισιωμένο από τέσσερις μικρότερους θόλους και ψηλούς μιναρέδες. Εικόνες που τραβήχτηκαν το 2022 δείχνουν την είσοδο διακοσμημένη με ένα μεγάλο μισοφέγγαρο και ένα αστέρι φτιαγμένο από μαύρα πλακάκια.

Την ίδια ώρα, σε φωτογραφίες του ιδίου έτους, δορυφορικές εικόνες και μαρτυρίες φαίνεται ότι ο θόλος αφαιρέθηκε και στην θέση τοποθετήθηκε μία στέγη παγόδας κινεζικού τύπου Χαν και οι μιναρέδες μετατράπηκαν σε πύργους παγόδων.

Κίνα: Το τόλμησε χωρίς “να ανοίξει ρουθούνι”- Μετατρέπει μαζικά τα τζαμιά και τους μιναρέδες σε παγόδες για να «προστατεύσει τον πολιτισμό της»!

 

Αλλά και στο άλλο τέμενος-ορόσημο της επαρχίας Γιουνάν, το Najiaying, αφαιρέθηκαν επίσης τα ισλαμικά του χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ανακαίνιση, σχολιάζει το σχετικό δημοσίευμα.

Στόχος η ενίσχυση του κινεζικού πολιτισμού

Το 2018, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, η κυβέρνηση του Πεκίνου δημοσίευσε ένα πενταετές σχέδιο με στόχο να αντισταθεί στα «ξένα αρχιτεκτονικά στυλ».

Ένα σημείωμα της κινεζικής κυβέρνησης, που διέρρευσε, δείχνει ότι οι τοπικές αρχές έλαβαν εντολή να «τηρήσουν την αρχή της κατεδάφισης περισσότερων τζαμιών και της οικοδόμησης λιγότερων».
Unrest in China as authorities try to demolish a mosque | Al Jazeera Newsfeed
Πέρυσι εκατοντάδες αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στο τέμενος Najiaying για τις προγραμματισμένες ανακαινίσεις. Οι διαμαρτυρίες τελικά κατεστάλησαν και οι ανακαινίσεις προχώρησαν.

 

Η ιστορία του τζαμιού Shadian

Το Μεγάλο Τζαμί του Shadian, κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ και καταστράφηκε σε μια εξέγερση, γνωστή ως περιστατικό Shadian.

Αργότερα ανοικοδομήθηκε και επεκτάθηκε κατόπιν κυβερνητικής απόφασης.

Το σχέδιό του βασίστηκε στο Τζαμί του Προφήτη στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, όπου εκτιμάται ότι είναι θαμμένος ο Μωάμεθ. Το τζαμί αυτό διαθέτει τρεις αίθουσες προσευχής κι έχει χωρητικότητα 10.000 πιστών.

 

Αυστηρότεροι κανονισμοί για τη θρησκευτική λατρεία

Σημειώνεται ότι το σχέδιο μετασχηματισμού των τζαμιών της Κίνας θεωρείται πλέον ότι έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά είναι μόνο μέρος των σχεδίων της κυβέρνησης.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Πεκίνο θέσπισε αυστηρότερους κανονισμούς αναφορικά με τη θρησκευτική λατρεία. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να διασφαλίσει ότι οι θρησκείες «συμμορφώνονται με την κατεύθυνση του μετασχηματισμού» και δεν θα υπάρχουν φαινόμενα φανατισμού.

Ήδη αρκετές τοπικές αρχές απαγορεύουν σε ανήλικα άτομα να πηγαίνουν σε τζαμιά και στο Najiaying απαγορεύεται σε όσους είναι κάτω των 18 ετών να νηστεύουν.

Exit mobile version