Σε 2.232 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, ανακοινώθηκαν 33 θάνατοι.
Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 326 ασθενείς. Το 64,4% είναι άνδρες, ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι 9 στους 10 στις ΜΕΘ
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 293 (89,88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 33 (10,12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.160 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες 158 (ημερήσια μεταβολή -23.3%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 177 ασθενείς.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκαν 2.187 νέα περιστατικά COVID-19 και 44 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 323 ασθενείς. Την περασμένη Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, είχαν ανακοινωθεί 2.125 νέα περιστατικά COVID-19 και 31 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 331 ασθενείς.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 655.767, ενώ έχουν καταγραφεί 14.828 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Γεωγραφική κατανομή
Από το σύνολο των 2.232 νέων κρουσμάτων, 7 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής εντοπίστηκαν 511 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 314.
Η κατανομή των νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα:
Συναγερμός για ΜΕΘ χωρίς αναισθησιολόγους
Οι αναστολές εργασίας στα νοσοκομεία λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και η μεγάλη κόπωση λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη οικονομικών κινήτρων που οδηγεί αρκετούς ιατρούς προς τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούν μια «αιμορραγία» στο ΕΣΥ και ιδίως στα περιφερειακά νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως αυτή του αναισθησιολόγου, που εκτός των άλλων αποτελεί την ειδικότητα που επωμίζεται το βάρος των διασωληνώσεων, το οποίο είναι κρίσιμο εν καιρώ πανδημίας.
Η κυβέρνηση, θέλοντας άμεσα να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και να θωρακίσει το ΕΣΥ ενόψει και του χειμώνα, ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει έκτακτη τροπολογία εντός των επόμενων 24ώρων, με την οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα μετακίνησης αναισθησιολόγων σε νοσοκομεία εκτός Αττικής με αποζημίωση ύψους 250 ευρώ ανά εφημερία, ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από την ισχύουσα αποζημίωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιατρός που θα επιλέξει να κάνει πέντε εφημερίες «εκτός έδρας» θα έχει λαμβάνειν 1.250 ευρώ πέραν του μισθού του, ενώ το ΕΣΥ θα καλύψει έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν ενόψει του χειμώνα.
Η πανδημία ασκεί έντονη πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας
Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές με το ανώτερο επίπεδο ετοιμότητας στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας εντάχθηκαν χθες η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Κιλκίς και η Λάρισα. Η επικαιροποίηση του χάρτη μετά και τις σχετικές εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων έφερε τις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στο «κόκκινο».
Με βάση τις μετρήσεις από την αρχή της εβδομάδας, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης καταγράφεται σταθεροποιημένη σε υψηλά επίπεδα.