Φως στο τούνελ των σκληρών διαπραγματεύσεων! Σε «θετικό και δημιουργικό» κλίμα ολοκληρώθηκαν οι πρώτες συνομιλίες των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι συζητήσεις διήρκεσαν πάνω από τέσσερις ώρες, στο Ριάντ στη Σαουδική Αραβία. Με το Κρεμλίνο και την Ουάσινγκτον να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα επόμενα βήματα.
Από την Τουρκία ωστόσο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συνάντηση, επέκρινε τις συνομιλίες Ρώσων και Αμερικανών ως «συνομιλίες για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπογράμμισε πως στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχει ρόλο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Τουρκία. Παράλληλα ανακοινώθηκε πως ακυρώθηκε η επίσκεψή του στο Ριάντ, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, μια ημέρα μετά την έναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ – Ρωσίας στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.
«Θέλουμε ειρήνη, αλλά θέλουμε να συμβεί υπό δίκαιες συνθήκες. Μπορείτε να δείτε κάτι με κάθε χώρα, αλλά χωρίς την Ουκρανία, δεν έχει νόημα να μιλάμε για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Η συνάντηση με τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία ήταν έκπληξη για εμάς. Την μάθαμε από τα ΜΜΕ. Δεν ξέρω ποιος θα μείνει εκεί και δεν με ενδιαφέρει. Δεν θα πάω στη Σαουδική Αραβία. Ήμασταν σε επαφή με τον πρόεδρό τους. Η νέα ημερομηνία της επίσκεψης ορίστηκε για την 10η Μαρτίου. Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις περιμένουμε στο Κίεβο», τόνισε ο Ζελένσκι.
Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της Ρωσίας ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, και από την πλευρά των ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μάικ Γουόλτζ και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ.
Οι δύο πλευρές αποφάσισαν:
- Να ορίσουν ομάδες για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των αποστολών σε Ουάσιγκτον και Μόσχα.
- Ο διορισμός ομάδας υψηλού επιπέδου από τις ΗΠΑ για να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις και να εργαστεί μέχρι το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία με τρόπο που να είναι διαρκής και αποδεκτός από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
- Η εξέταση και η συζήτηση τόσο της γεωπολιτικής όσο και την οικονομικής συνεργασία που θα μπορούσε να προκύψει από τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
- Οι αντιπρόσωποι ΗΠΑ και Ρωσίας συμφώνησαν να παραμείνουν αφοσιωμένοι σε αυτή τη διαδικασία για να προχωρήσει με παραγωγικό τρόπο.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, διευκρίνισαν ότι οι αντιπροσωπείες δεν όρισαν ημερομηνία για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Πούτιν.
Ωστόσο όπως αναφέρθηκε είναι απίθανο το ραντεβού να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα». Πάντως και οι δύο πλευρές ανέφεραν πως συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη συνάντηση των δύο ηγετών.
ΗΠΑ: Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν την Τρίτη να αντιμετωπίσουν τα «αγκάθια» στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών και να αρχίσουν να εργάζονται για τον τερματισμό του πολέμου, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι η προσπάθεια βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.
«Ένα τηλεφώνημα ακολουθούμενο από μία συνάντηση δεν είναι αρκετό για να εδραιωθεί μια διαρκής ειρήνη. Πρέπει να αναλάβουμε δράση, και σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Τάμι Μπρους, μετά τις συνομιλίες των δύο πλευρών στη Σαουδική Αραβία.
Πρόσθεσε δε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι «ο μόνος ηγέτης στον κόσμο που μπορεί να κάνει την Ουκρανία και τη Ρωσία» να συμφωνήσουν για τη σύναψη ειρήνης. «Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να σταματήσουν οι σκοτωμοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν ειρήνη και αξιοποιούν την ισχυρή θέση που κατέχουν προκειμένου να φέρουν χώρες κοντά», σημείωσε η Τάμι Μπρους.
Ρωσία: Ο Πούτιν είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Ζελένσκι «αν χρειαστεί»
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «αν χρειαστεί», αλλά φάνηκε να αμφισβητεί τη νομιμότητά του.
«Ο ίδιος ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι θα ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Ζελένσκι, αν χρειαστεί, αλλά η νομική βάση των συμφωνιών χρειάζεται συζήτηση λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα ότι η νομιμότητα του Ζελένσκι μπορεί να αμφισβητηθεί», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος είπε επίσης ότι το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κυριαρχικό της δικαίωμα και ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να υπαγορεύσει στο Κίεβο πώς θα πρέπει να προσεγγίσει το ζήτημα – αλλά θα τραβήξει μια γραμμή όταν πρόκειται για στρατιωτικές συμμαχίες.
«Μιλάμε για διαδικασίες ολοκλήρωσης και οικονομικής ολοκλήρωσης. Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει τίποτα σε καμία χώρα και δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Όσον αφορά όμως το ΝΑΤΟ, είπε: «Δεν θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβει κάποιος: Υπάρχει μια εντελώς διαφορετική θέση, φυσικά, σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και αφορούν την άμυνα ή τις στρατιωτικές συμμαχίες».
Σε δηλώσεις που είναι πιθανό να προκαλέσουν περαιτέρω ανησυχία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι «μια διαρκής και μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση είναι αδύνατη χωρίς μια συνολική εξέταση των θεμάτων ασφάλειας στην ήπειρο».