COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυβερνητικές συσκέψεις “κατόπιν εορτής” – Ακόμη και ο στρατός ειδοποιήθηκε με καθυστέρηση πολλών ωρών

Για το τι έφταιξε και αν θα υπάρξουν συνέπειες, αυτή είναι μία συζήτηση που θα ανοίξει μετά τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της κρίσης

Ενώπιον μίας δύσκολης κρίσης βρίσκεται η κυβέρνηση, η διαχείριση της οποίας απαιτεί γρήγορους και αποφασιστικούς χειρισμούς, ανάμειξη όλων των υπουργείων και των φορέων του κράτους, αλλά και των ειδικών και των επιστημόνων.

Η πρωτοφανής κακοκαιρία με τους 800 τόνους νερού ανά στρέμμα, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης χθες από τον Βόλο, είναι ένα γεγονός, όμως γεγονός είναι επίσης ότι υπάρχουν μέχρι αυτήν την ώρα εγκλωβισμένοι, αγνοούμενοι, ίσως και αρκετοί νεκροί. Χωριά δύσκολα προσεγγίσιμα, άνθρωποι στις στέγες ή πάνω σε.. ντουλάπες για να σωθούν από το νερό, μωρά χωρίς γάλα, ασθενείς χωρίς φάρμακα και θεραπείες, δρόμοι μέσα στη λάσπη, κούφια οδοστρώματα και κραυγές αγωνίας. Ο Θεσσαλικός κάμπος ειναι βαριά ασθενής, η Καρδίτσα στην εντατική, χωριά του Πηλίου χωρίς έξοδο, ο Βόλος χωρίς νερό, επιχειρήσεις κατεστραμμένες, ζώα νεκρά. Οι πληγές θα κάνουν μήνες να γιατρευτούν και τα σημάδια του Daniel θα μείνουν ανεξίτηλα για πολλά χρόνια. Το ζητούμενο είναι αν μπορεί το κράτος να προστατεύσει τους πολίτες ακόμη μπροστά και σε ένα τέτοιο φαινόμενο, αν μπορεί να οχυρωθεί, να οργανωθεί, να λειτουργήσει προληπτικά αλλά και κατασταλτικά.

Ο κάμπος είχε να ζήσει τέτοιες πλημμύρες από το 1994. Έκτοτε έγιναν πολλά έργα, τα τελευταία δε χρόνια, πολλά εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για έργα υποδομών, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την μανιασμένη διαδρομή του νερού. Το οδικό δίκτυο για τα χωριά του Πηλίου είναι παλαιωμένο, δεν μπορεί να “σηκώσει” κακοκαιρίες ούτε όμως και βαριά φορτηγά που πηγαινοέρχονται. Τι μέλλει γενέσθαι;

Κυβερνητικές συσκέψεις “κατόπιν εορτής” – Ακόμη και ο στρατός ειδοποιήθηκε με καθυστέρηση πολλών ωρών
Δέσμευση Μητσοτάκη για γρήγορη αποκατάσταση
Η αυτοψία του Πρωθυπουργού πάνω από τα καμμένα και οι συσκέψεις που έγιναν με τοπικούς φορείς της Καρδίτσας, το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Λάρισα και στο Βόλο, είχε επιχειρησιακά αποτέλεσματα, αφού αποφασίστηκε ένας μίνι οδικός χάρτης για τους απεγκλωβισμούς και τα επιπλεον μέσα που χρειάζονται, τα άμεσα έργα που πρέπει να γίνουν για το οδικό δίκτυο, την στέγαση όσων δεν έχουν σπίτι σε ξενοδοχεία, την διατροφή τους, αλλά και τι θα γίνει με τα σχολεία στην Καρδίτσα, αφού πολλά από αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Αυτά, σε πρώτο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα, αρχίζουν οι καταγραφές των ζημιών, όπου αυτό ειναι δυνατό, η ενεργοποίηση του προγράμματος αρωγής για γρήγορη καταβολή αποζημιώσεων, ενώ θα εφαρμοστεί το μοντέλο Ιανός και σε αυτήν την περίπτωση, πιθανώς με απευθείας αναθέσεις έργων για υποδομές.

Παράλληλα, ήδη ζητήθηκε ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, όχι βέβαια χωρίς κόστος, αλλά με πιο ευνοϊκούς όρους. “Η οικονομία είναι ισχυρή” είπε ο Κ. Μητσοτακης, θα κινητοποιηθούν κεφάλαια, εθνικά και μη, ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν γρήγορα. “Αρκεί όλοι μαζί ενωμένοι να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση” κατέληξε, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν το έβαλε ποτέ στα πόδια ,βάζοντας πλάτη στα δύσκολα.

Οσο για το τι έφταιξε, αν και τι πήγε στραβά, και αν θα υπάρξουν συνέπειες, αυτή είναι μία συζήτηση που θα ανοίξει μετά την διαχείριση και την αντιμετώπιση της κρίσης. “Το ταμείο θα γίνει μετα” λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ακούγοντας και οι ίδιοι τις μαρτυρίες για καθυστερημένη ειδοποίηση από το 112 για τα χωρία της Καρδίτσας και την καθυστερημένη επέμβαση του στρατού.

” Ο στρατός ήταν έτοιμος από την Τετάρτη το βράδυ” είπε ο Υπουργός Αμυνας, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να παρέμβουν χωρίς εντολή από την Πολιτική Προστασία και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο. Άραγε γιατί δεν κινητοποιήθηκε νωρίτερα ο στρατός; Αυτό είναι ένα ερώτημα που χρήζει επίσημης απάντησης.

Back to top button