Μια σπάνια σεισμική έξαρση με 25.000 καταγεγραμμένους σεισμούς σημειώθηκε μέσα σε έναν μόλις μήνα στη Σαντορίνη, όπως ανέφερε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, στο πλαίσιο συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη. Παρά την έντονη σεισμική δραστηριότητα, η κατάσταση φαίνεται να εξομαλύνεται, ωστόσο το νησί αντιμετωπίζει πλέον αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων.
Σε έναν ιδιαίτερα ενεργό γεωδυναμικά μήνα, η Σαντορίνη κατέγραψε περίπου 25.000 σεισμούς, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα. Ο ίδιος, μιλώντας στο συνέδριο «Νοτιοανατολική Ευρώπη και Διασυνοριακή Συνεργασία» που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε πως πρόκειται για συνδυασμένο φαινόμενο ηφαιστειακής δραστηριότητας και σεισμικής ακολουθίας, το οποίο, ευτυχώς, εμφανίζει πλέον τάσεις ύφεσης.
Παρόλο που το σεισμικό φαινόμενο δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, νέα δεδομένα φέρνουν στο προσκήνιο τον υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει το νησί. Ο καθηγητής τόνισε ότι, ευτυχώς, οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις δεν επηρέασαν τη Σαντορίνη, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη εύθραυστη κατάσταση.
Ο Λέκκας επισήμανε πως η συνύπαρξη γεωδυναμικών και υδρομετεωρολογικών φαινομένων σε ίδιες περιοχές ενισχύει την ανάγκη για νέα φιλοσοφία διαχείρισης φυσικών φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, με έμφαση στην πρόληψη και την ανθεκτικότητα των περιοχών. «Μπορεί μια περιοχή να είναι ανθεκτική στους σεισμούς αλλά ευάλωτη στις πλημμύρες – και το αντίστροφο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη Θεσσαλία, όπως ανέφερε, η κλιματική κρίση έχει αφήσει έντονο αποτύπωμα, με δύο φαινόμενα-χιλιετίας (Ιανός και Ντάνιελ) μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Προειδοποίησε, επίσης, ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις της θερμοκρασίας σε περιοχές όπως οι παρασαχάριες χώρες μπορεί να εντείνουν δραματικά τα μεταναστευτικά ρεύματα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της «τρωτότητας», ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και πρόεδρος του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, επεσήμανε πως πρόκειται για έναν κρίσιμο όρο που δηλώνει την ικανότητα μιας κοινωνίας να ανταπεξέρχεται σε φυσικούς κινδύνους, ανάλογα με τις υποδομές της.
Ο μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Μεσόγειος, ανήκει στα 17 παγκόσμια «hot spots» της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για ουσιαστική δράση και σχεδιασμό.
Η γενική κατεύθυνση του συνεδρίου ανέδειξε την ανάγκη διασυνοριακής συνεργασίας, στρατηγικής πρόληψης και ανθεκτικότητας απέναντι στα νέα δεδομένα που φέρνει τόσο η φύση όσο και η κλιματική κρίση.