Μελιτζάνες στον φούρνο από την Αργυρώ: Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό που “λιώνει” στο στόμα

Οι μελιτζάνες στο φούρνο είναι ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά του καλοκαιριού που μπορεί ο καθένας να φτιάξει.

 

Μελιτζάνες στον φούρνο από την Αργυρώ: Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό που “λιώνει” στο στόμα

Η μελιτζάνα χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο με ελάχιστες θερμίδες, μηδενικού σχεδόν λίπους και προσφέρει μια ικανοποιητική ποσότητα βιταμινών στην μερίδα της.Kατά το μεγαλύτερο ποσοστό της αποτελείται από νερό, ενώ περιέχει ελάχιστους υδατάνθρακες και υψηλό ποσοστό φυτικών ινών

Άλλα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει η μελιτζάνα σε υπολογίσιμες ποσότητες είναι η βιταμίνη Β6, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, το β-καροτένιο και η βιταμίνη Κ. Πέρα από τα βασικά της διατροφικά συστατικά, η μελιτζάνα χαρακτηρίζεται με σπουδαία αντιοξειδωτική ικανότητα. Η ικανότητα της προσδιορίζεται σε τουλάχιστον 13 διαφορετικές αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχει στην φλούδα της ή στο σώμα της.

Υλικά
Δοσομετρητής
Λήψη Υλικών
Για τη σάλτσα
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο σπασμένες
2 συσκευασίες αποφλοιωμένες ντομάτες
10 φρέσκα φύλλα βασιλικού
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις μελιτζάνες
5 μεγάλες μελιτζάνες
αλεύρι για πανάρισμα
4 αυγά
λάδι για τηγάνισμα
3 μπάλες μοτσαρέλα
150 γραμ. παρμεζάνα
10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
αλάτι
πιπέρι
Λίγα φύλλα βασιλικού
Διαφήμιση

Εξοπλισμός
Μπολ
Τηγάνι
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική Αξία ανά μερίδα
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Για τη σάλτσα
Για τις μελιτζάνες
Για τη σάλτσα
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε τις σπασμένες σκελίδες σκόρδο για 1-2′.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, ζουλώντας τις με τα χέρια.

Τρίβουμε πιπέρι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15′.

Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τον βασιλικό.

Για τις μελιτζάνες

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ.

Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Πανάρουμε τις μελιτζάνες στο αλεύρι.

Τινάζουμε και μια-μια τις βουτάμε στο αυγό.

Στραγγίζουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν για λίγα λεπτά.

Αφού τηγανίσουμε, τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC.

Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα στο πυρέξ. Απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνες κοντά την μια στην άλλη, φροντίζοντας να καλυφθεί το ταψί.

Απλώνουμε κομμάτια μοτσαρέλας από πάνω.

Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και πασπαλίζουμε λίγη παρμεζάνα.

Απλώνουμε τις μισές φέτες ζαμπόν.

Επαναλαμβάνουμε στρώση από όλα τα υλικά.

Τελειώνουμε με σάλτσα, κομμάτια μοτσαρέλα και τριμμένη παρμεζάνα.

Τέλος, πασπαλίζουμε λίγα φύλλα βασιλικού.

Ψήνουμε 25-30′.

Αφήνουμε να σταθεί για 10′ κι έπειτα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Exit mobile version