Μεξικό: Ο πρωτοφανής καύσωνας έχει επηρεάσει ανθρώπους και ζώα-«Πίθηκοι πέφτουν νεκροί από τα δέντρα»

Φονικός καύσωνας πλήττει το Μεξικό τις τελευταίες ημέρες με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν τους 45 βαθμούς κελσίου. Θύματα της ζέστης ακόμα και οι πίθηκοι που, σύμφωνα με διεθνή μέσα, πέφτουν από τα δέντρα νεκροί εξαιτίας της ανυπόφορα υψηλής θερμοκρασίας.

Το Μεξικό βρίσκεται αντιμέτωπο με μια από τις πιο σκληρές ξηρασίες στην ιστορία του. Το έντονο κύμα καύσωνα και η ανομβρία έχει «στεγνώσει» λίμνες και τα φράγματα και τα αποθέματα νερού στερεύουν.

Τα χαμηλά επίπεδα στα υδροηλεκτρικά φράγματα προκαλούν και διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Οι αρχές για να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία εφαρμόζουν έκτακτο σχέδιο για τη μεταφορά νερού με στόχο να διατηρήσουν λειτουργικές βασικές υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία και η πυροσβεστική.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, η κατάσταση είναι τραγική και οι κοινότητες αγωνίζονται για πρόσβαση σε καθαρό νερό για τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες. Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει σημεία διανομής νερού και προσπαθούν να υποστηρίξουν τις πληγείσες περιοχές. Ωστόσο η κλίμακα του προβλήματος είναι τεράστια και απαιτούνται πιο ολοκληρωμένες στρατηγικές για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.

 

Μέχρι τα μέσα Μαΐου τουλάχιστον εννέα πόλεις στο Μεξικό είχαν σημειώσει ρεκόρ θερμοκρασίας, με τη Σιουδάδ Βικτώρια, στη συνοριακή πολιτεία Ταμαουλίπας, να φτάνει έως και τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωής τους εξαιτίας του καύσωνα, ενώ από τις ακραίες συνθήκες υποφέρει και η άγρια φύση της χώρας. Τουλάχιστον 83 πίθηκοι, του ενδημικού είδους «Howler monkey», βρέθηκαν νεκροί στην πολιτεία Ταμπάσκο, στις ακτές του Κόλπου του Μεξικό.

Άλλοι διασώθηκαν από τους κατοίκους και κάποιοι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε κτηνιατρεία δίνοντας μάχη για τη ζωή τους. Σήμερα αρκετοί από αυτούς αναρρώνουν χάρη στην σωτήρια παρέμβαση των ακτιβιστών και των γιατρών. Ωστόσο τα πιο πολλά ζώα, που βρίσκονται στο δάσος δεν έχουν την ίδια τύχη.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες πρόκειται για ζώα μυώδη. Αν και μόλις 60 εκατοστά, με τα ισχυρά σαγόνια τους, τα σουβλερά δόντια και τον τρομακτικό βρυχηθμό τους που θυμίζει λιοντάρι, προκαλούν συχνά το δέος. Τώρα δείχνουν τελείως αδύναμοι.

Μαρτυρίες αναφέρουν πως πέφτουν εξαντλημένοι από τα δέντρα. Ο βιολόγος της άγριας ζωής Τζιλμπέρτο Πόζο μέτρησε πάνω από 80 νεκρά ζώα από τις 5 Μαΐου με αποκορύφωμά το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Έχουν φτάσει σε κρίσιμη κατάσταση με αφυδάτωση και υψηλό πυρετό. Υποφέρουν από θερμοπληξία», ανέφερε ένας τοπικός κτηνίατρος. Οι εκτιμήσεις είναι πως οι νεκροί πίθηκοι ανέρχονται ενδεχομένως και σε εκατοντάδες.

Στην πόλη Τεκολουτίλα της Ταμπάσκο, οι νεκροί πίθηκοι άρχισαν να εμφανίζονται την Παρασκευή. «Πέφτουν από τα δέντρα σαν μήλα», σημειώνει ο Πόζο. «Αντιμετωπίζουν σοβαρή αφυδάτωση και πεθαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά», αναφέρει και προσθέτει ότι η πτώση από τα ψηλά δέντρα προκαλεί πρόσθετη ζημιά, εξοντώνοντάς τους.

Ο Πόζο αποδίδει τους θανάτους σε μια «συνέργεια» παραγόντων, όπως η υψηλή ζέστη, η ξηρασία, οι δασικές πυρκαγιές και η υλοτόμηση που στερεί από τους πιθήκους το νερό, τη σκιά και τα φρούτα που τρώνε. «Είναι σαν το “καναρίνι στο ανθρακωρυχείο”. Η κατάστασή τους μας λέει κάτι για το τι συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή», τονίζει.

Η ομάδα του Πόζο έχει δημιουργήσει ειδικούς σταθμούς για την ανάρρωση πιθήκων και προσπαθεί να οργανώσει μια ομάδα εξειδικευμένων κτηνιάτρων για να δώσει στα πρωτεύοντα τη φροντίδα που χρειάζονται.

Exit mobile version