Οι τηγανητές πατάτες αποτελούν αγαπημένη επιλογή για πολλούς, αλλά αρκετοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την πιθανή σύνδεσή τους με τον καρκίνο. Πόσο βάσιμες είναι αυτές οι ανησυχίες και ποια είναι η πραγματική επίδρασή τους στην υγεία;
Πρόσφατα, ο γιατρός του TikTok, Paul Saladino, ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση μιας μερίδας από λαχταριστές τηγανιτές πατάτες ισοδυναμεί με το κάπνισμα 25 τσιγάρων. Αυτή η άποψη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από ειδικούς, όπως ο χημικός Joe Schwarcz από το Πανεπιστήμιο McGill, ο οποίος εξηγεί ότι, αν και οι τηγανητές πατάτες μπορεί να περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, δεν είναι σωστό να συγκρίνονται με το κάπνισμα.
Τηγανητές πατάτες και επιπτώσεις για την υγεία
Όταν οι πατάτες τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να σχηματιστούν καρκινογόνες ενώσεις, όπως οι αλδεΰδες και το ακρυλαμίδιο. Το ακρυλαμίδιο δημιουργείται μέσω της αντίδρασης Maillard, η οποία λαμβάνει χώρα μεταξύ σακχάρων και αμινοξέων. Αν και το ακρυλαμίδιο έχει χαρακτηριστεί ως «πιθανό καρκινογόνο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), οι μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει άμεση αιτιώδη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τηγανητών πατατών και της ανάπτυξης καρκίνου.
Η σύγκριση με το κάπνισμα
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χιλιάδες χημικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν Ν-νιτροζαμίνες, πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες και αρωματικές αμίνες. Αντίθετα, οι τηγανητές πατάτες περιέχουν πολύ λιγότερες από αυτές τις ενώσεις και η κατανάλωσή τους δεν έχει την ίδια άμεση επίδραση στην υγεία, όπως η εισπνοή του καπνού.
Μια μελέτη του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων, όπως τηγανητό κοτόπουλο, πατάτες και ντόνατς, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, αυτός ο συσχετισμός δεν αποδεικνύει ότι οι τηγανητές πατάτες προκαλούν άμεσα την ασθένεια, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τα αποτελέσματα.
Για όσους θέλουν να μειώσουν τους πιθανούς κινδύνους, οι φριτέζες αέρος (air fryers) αποτελούν μια καλύτερη επιλογή. Το μαγείρεμα χωρίς λάδι μειώνει σημαντικά την παραγωγή καρκινογόνων ενώσεων, ενώ η χαμηλότερη θερμική επεξεργασία περιορίζει τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου.
Οι τηγανητές πατάτες μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες, αλλά η σύγκρισή τους με το κάπνισμα είναι μάλλον υπερβολική. Η μέτρια κατανάλωσή τους, σε συνδυασμό με υγιεινότερες μεθόδους μαγειρέματος, μπορεί να μειώσει πιθανούς κινδύνους. Αντί να ανησυχούμε υπερβολικά, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε πιο ασφαλείς τρόπους παρασκευής και να απολαμβάνουμε τις τροφές μας με μέτρο.