Μπιφτέκια διαίτης χωρίς φρυγανιά ή ψωμί- κάτι που για πολύ καιρό η μάνα μου δεν ήθελε να αποδεχθεί ότι μπορεί να γίνει.
Ιδού λοιπόν η συνταγή (που δεν θυμάμαι πώς και πού ακριβώς την είχα βρει αρχικά):
Υλικά:
1 κιλό μοσχαρίσιος άπαχος κιμάς
2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 μεγάλη σφιχτή ντομάτα τριμμένη
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή αποξηραμένη ρίγανη
μια πρέζα αλάτι
μια πρέζα πιπέρι
Προαιρετικά
μια πρέζα κύμινο ή κάρυ
μια πρέζα πάπρικα γλυκιά
Παρασκευή:
Τρίβουμε την ντομάτα με τον τρίφτη και μετά στραγγίζουμε και χύνουμε το ζουμί της (αν το αφήσουμε τα μπιφτέκια νερουλιάζουν, δεν σφίγγουν).
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι ( όποιος θέλει σωτάρει για ένα λεπτό με μισό κουτάλακι λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι)
Ανακατεύουμε με το κιμά και προσθέτουμε αλατοπίπερο, μαϊντανό ή ρίγανη.
Πλάθουμε για λίγο και προσθέτουμε το μπαλσάμικο (το μπαλσάμικο είναι το υλικό που φουσκώνει το μπιφτέκι)
Πλάθουμε και ξαναπλάθουμε ( οι βιαστικοί βάλτε τα σε μίξερ).
Βάζουμε όλο το μείγμα σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Για 60 λεπτά στο ψυγείο ο κιμάς σφίγγει περισσότερο. Μπορείτε και καθόλου εάν έχετε προσέξει και δεν σας τον έχει νερουλιάσει η ντομάτα.
Βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε 6-8 μεγάλα μπιφτέκια (μπορούμε και να τα καταψύξουμε ένα –ένα).
Ψήσιμο:
Ψήνουμε σε σχάρα για 4′-6′ από κάθε πλευρά ( γυρνάμε δυο φορές) ή τα ψήνουμε σε σχάρα μέσα σε ταψάκι στους 200 βαθμούς C για 15′ ( δεν μ’ αρέσει και πολύ) . Ένας εύκολος τρόπος ψησίματος είναι σε αντικολλητικό τηγάνι 4′-6′, από κάθε πλευρά (δύο γυρίσματα), χωρίς λιπαρή ουσία.
Τip: Bάλτε τον φούρνο της κουζίνας στους 50 βαθμούς. Μόλις βγάλετε τα μπιφτέκια από τη σχάρα, βάλτε σε ένα ταψάκι και σκεπάστε με αλουμινόχαρτο. Αφήστε τα για 5 λεπτά στον φούρνο, να «ξεκουραστεί» το κρέας και να συνεχίσουν να ψήνονται στο εσωτερικό τους. Τόσο ζουμερά μπιφτέκια δεν θα έχετε δοκιμάσει ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για τις μπριζόλες.