Ο άστεγος βασιλιάς του Ισθμού της Κορίνθου που λιώνει στο πέρασμα των χρόνων (Βίντεο)

Πόσοι είναι άραγε αυτοί που γνωρίζουν πως εντός της Διώρυγας του Ισθμού και εδώ και 2000 σχεδόν χρόνια υπάρχει το άγαλμα του Βασιλιά Νέρωνα το οποίο είναι εντελώς εγκαταλελειμμένο και έρμαιο στα στοιχεία της φύσης; (Βίντεο)

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως κυριολεκτικά αυτό το άγαλμα λιώνει – αποσυντίθεται στο πέρασμα των χρόνων.

Ο άστεγος βασιλιάς του Ισθμού της Κορίνθου που λιώνει στο πέρασμα των χρόνων (Βίντεο)

 

Εντός της Διώρυγας του Ισθμού της Κορίνθου βρίσκεται σκαλισμένο μέσα στα βράχια ένα άγαλμα. Είναι του Ρωμαίου βασιλιά Νέρωνα και στέκει εκεί πάνω από είκοσι αιώνες. Όμως λόγω της φθοράς του χρόνου σταδιακά αποσυντίθεται.

O Nέρωνας ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να υλοποιήσει την ιδέα της διώρυγας κατά την περίοδο της αυτοκρατορίας του, το 66 μ.Χ. Οι εργασίες άρχισαν τον επόμενο κιόλας χρόνο.

Ο άστεγος βασιλιάς του Ισθμού της Κορίνθου που λιώνει στο πέρασμα των χρόνων (Βίντεο)

 

Λέγεται μάλιστα ότι την πρώτη μέρα του έργου, στις 28 Νοεμβρίου του 67 μ.Χ., ο Νέρων βρέθηκε στην Κόρινθο και χτύπησε πρώτος τη γη του Ισθμού με μια χρυσή αξίνα, κηρύττοντας την έναρξη του μεγαλεπήβολου έργου.

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας διέταξε 6.000 δούλους να σκάψουν μια διώρυγα με φτυάρια.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Ιώσηπο Φλάβιο, οι 6.000 δούλοι ήταν Εβραίοι που αιχμαλωτίστηκαν από το Βεσπασιανό κατά τους εβραϊκούς πολέμους.

 

 

Οι εργασίες εκσκαφής είχαν προχωρήσει σε μήκος 3.300 μέτρων, όταν ο Νέρωνας αναγκάστηκε να γυρίσει στη Ρώμη για να αντιμετωπίσει την εξέγερση του στρατηγού Γάλβα.

Το έργο σταμάτησε και με τον θάνατο του αυτοκράτορα, εγκαταλείφθηκε εντελώς. Το πόσο σοβαρή και μελετημένη ήταν η προσπάθεια του Νέρωνα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κατά την οριστική διάνοιξη της διώρυγας, στους νεότερους χρόνους, βρέθηκαν 26 δοκιμαστικά πηγάδια βάθους 10 μέτρων το καθένα και διάφοροι τάφροι της εποχής του.

 

 

Διαβάστε επίσης: Όταν ο φωτοφόρος Απόλλωνας έγινε το Άγαλμα της Ελευθερίας

Exit mobile version