Ο αυθεντικός “καγιανάς” ή “στραπατσάδα” από την Πελοπόννησο: Πεντανόστιμος και θρεπτικός, έτοιμος σε 10’λεπτά

Στραπατσάδα ή καγιανάς ονομάζεται το πιάτο, που φτιάχνεται από ντομάτα, φέτα και αυγά. Μοιάζει με την ομελέτα, αλλά στην στραπατσάδα είναι χαρακτηριστική η χρήση της ντομάτας και της φέτας. Συναντάται κυρίως στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη όπου είναι εξαιρετικά δημοφιλής το καλοκαίρι.

 

Η ονομασία προέρχεται μάλλον από την τουρκική λέξη kaygana, που σημαίνει ομελέτα με κάτι. Πρόκειται για αυγά με ντομάτα και καμιά φορά κρεμμύδι, πατάτα και άλλα λαχανικά.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, το αντίστοιχο πιάτο ονομάζεται «στραπατσάδα» (από το ιταλικό strapazzare, που σημαίνω χτυπάω) και αποτελείται κυρίως από αυγά με ντομάτα, κάποιες φορές με λίγο τυρί. Οι Ελληνες της Πόλης έχουν το «μενεμένι», που είναι αυγά με ντομάτα και πράσινες πιπεριές (εκ των οποίων μερικές καυτερές).

 

Ο αυθεντικός “καγιανάς” ή “στραπατσάδα” από την Πελοπόννησο: Πεντανόστιμος και θρεπτικός, έτοιμος σε 10’λεπτά

 

Υλικά
20 λεπτά
3 μερίδες
4-5 μεγάλες υπέρ ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες ή στον τρίφτη
1 κανονικό κρεμμύδι άσπρο ψιλοκομμένο
1 μικρή πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη καρε
1/2 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη καρέ
4-5 μεγάλα αυγά φρέσκα χτυπημένα λίγο
1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη κοφτή
Αλάτι
Πιπέρι
1 χούφτα τυρί φέτα κομμάτια κύβους λεπτά
Λιγότερο από 1/2 κουταλάκι γλυκού ρίγανη ή δυόσμο
1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο για το τσιγαρισμα
10-15 φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό ή 1/2 κουταλάκι γλυκού ξερό
1 χούφτα τυρί τριμμένο κεφαλοτύρι

 

Ο αυθεντικός “καγιανάς” ή “στραπατσάδα” από την Πελοπόννησο: Πεντανόστιμος και θρεπτικός, έτοιμος σε 10’λεπτά

 

Οδηγίες μαγειρέματος

1 Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε για 2-3 λεπτά να φουσκώσει η φλούδα. Τις πλένουμε με κρύο νερό και τις ξεφλουδίζουμε. Τις περνάμε από τον τρίφτη. Εναλλακτικά τρίβουμε τις ντομάτες επιτόπου στον τρίφτη και πετάμε τα φλουδια εγώ αυτό προτείνω.

2 Ψιλοκόβουμε τα υλικά και χτυπάμε λίγο τα αυγά. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.

3 Σε βαθύ τηγάνι τσιγαριζουμε με λάδι το κρεμμύδι με τις πιπεριές σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά περίπου.
Καγιανάς (στραπατσάδα) ή (μενεμένι)

4 Μετά Ρίχνουμε τη σάλτσα τη ζάχαρη τα μπαχαρικά και σιγοβραζουμε μέχρι να φύγουν τα υγρά. Περίπου 15 με 20 λεπτά. Να έχει στεγνώσει η σάλτσα και να έχει εξατμιστεί το ποιο πολύ νερό. Τέλος πασπαλίζουμε το τριμμένο τυρί.

5 Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθούν καλά. 5 λεπτά το λιγότερο αν σας αρέσει στεγνό. Μόλις ασπρίσει το αυγό προσθέτουμε το τυρί φέτα και ψήνουμε για 2 λεπτά ακόμα.
Καγιανάς (στραπατσάδα) ή (μενεμένι)

6 Σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.

7 Καλή διασκέδαση

Exit mobile version