Ο κορωναϊός σαρώνει και ο Πλεύρης επιμένει να βλέπει ‘αποκλιμάκωση’ και… ‘επιτυχίες’: Δεν θα επιστρέψουμε σε υποχρεωτικά μέτρα περιορισμού για τον κορωνοϊό! Δείτε τις περιοχές που ‘βράζουν’ από κρούσματα!

Την ώρα που ο κορωνοϊός σαρώνει και η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της μαύρης λίστας με τους θανάτους από την πανδημία ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επιμένει να βλέπει ‘αποκλιμάκωση’ και… ‘επιτυχίες’!

Πιο αναλυτικά ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε τα κάτωθι:
Σε αποκλιμάκωση βρίσκεται το καλοκαιρινό κύμα του κορονοϊού, το οποίο έδωσε πολλές νοσηλείες σε απλές κλίνες, δεν επιβάρυνε όμως το σύστημα υγείας ως προς τη βαριά νόσηση και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ. Το φθινόπωρο, πάντως, αναμένεται νέα αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Πλέον, βρισκόμαστε σε μια φάση της πανδημίας, κατά την οποία έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, εμβολιασμένο πληθυσμό, αντιικά φάρμακα και παρά τις μεταλλάξεις, μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες, είπε ο κ. Πλεύρης. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους, ότι δεν θα επιστρέψουμε σε υποχρεωτικά μέτρα ή μέτρα περιορισμού και απομόνωσης, πρόσθεσε. Θα παραμείνουμε στη λογική των ισχυρών συστάσεων, ειδικά προς τον ευάλωτο πληθυσμό, ενώ η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική σε χώρους όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία, κλειστούς χώρους πλοίων. Ωστόσο, αν υπάρξει διαφορετική δυναμική στην πανδημία, “είμαστε έτοιμοι και για τη λήψη κάποιων ήπιων μέτρων” διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι το πρωτόκολλο θα αποφασιστεί προς το τέλος Αυγούστου, ώστε να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Όπως δήλωσε, όμως, η λογική των ήπιων μέτρων επικρατεί και σε αυτήν την περίπτωση. Υπάρχουν ήδη διαφορετικά σενάρια για το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί, ενώ λαμβάνεται υπόψη και η περσινή εμπειρία από το πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε στα σχολεία και σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, λειτούργησε υποδειγματικά. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση θα ληφθεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας και την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Τέλος, υπουργός Υγείας δήλωσε ότι χθες, Τρίτη (16/08/2022) η Ελλάδα παρέλαβε 2.300 δόσεις του εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων. Την επόμενη Τρίτη (23/08/2022), συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία θα προσδιορίσει τις προϋποθέσεις εμβολιασμού. Πάντως, ο εμβολιασμός θα απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης, υπενθύμισε ο κ. Πλεύρης.

Οι περιοχές που ‘βράζουν’ από κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Η έκθεση για τα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκε χθες από τον ΕΟΔΥ μπορεί να έδειξε σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας (-27% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση), ωστόσο επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ο ιός είναι εδώ, με αρκετά νησιά να βρίσκονται στο κόκκινο λόγω των πολλών μολύνσεων.

Εδώ και καιρό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να συνεχίζουν να τηρούνται, ενώ και η μάσκα παρότι δεν είναι πλέον υποχρεωτική θα πρέπει να βρίσκεται πάντοτε στην τσάντα των διακοπών και να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις συνωστισμού.

Όπως προαναφέρθηκε η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ δείχνει μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid, ωστόσο το γεγονός ότι οι διακοπές οδεύουν προς το τέλος τους και οι εκδρομείς επιστρέφουν σταδιακά από τα νησιά στις πόλεις, κάνει τους επιστήμονες να φοβούνται μια νέα έξαρση μέσα στο φθινόπωρο.

Από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ (αφορά την εβδομάδα 8 Αυγούστου-14 Αυγούστου 2022) ανακοινώθηκαν 73.710 κρούσματα COVID-19 (7.065 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -27% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων.

Ποιες περιοχές παρουσιάζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού
Ωστόσο η «απόβαση» των αδειούχων κυρίως στα νησιά (πρώτο καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς, μετά από δύο χρόνια πανδημίας) προκάλεσε αρκετές μολύνσεις οι οποίες επιβάρυναν το επιδημιολογικό φορτίων συγκεκριμένων περιοχών. Μάλιστα οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κρούσματα σε ορισμένες περιοχές είναι περισσότερα, αφού λόγω του καλοκαιριού δεν πραγματοποιούνται τόσα τεστ ανίχνευσης covid-19.

Στην Αττική καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα 15.482 μολύνσεις , ενώ τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων συγκέντρωσαν οι εξής περιοχές: Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Έβρος, Εύβοια, Ηλεία, Ημαθία, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Κοζάνη, Κόρινθος, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Φθιώτιδα, Χαλκιδική και Χανιά.

Ο χάρτης της κατανομή των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού

Τα νησιά που «βράζουν» από κρούσματα
Από την άλλη, τα κρούσματα στα νησιά την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, κατανέμονται ως οι εξής:

Άνδρος: 56
Εύβοια: 1.809
Ζάκυνθος: 357
Ηράκλειο: 2.168*
Θήρα: 196
Θάσος: 192
Ιθάκη: 51
Ικαρία: 99
Κάλυμνος: 301
Κάρπαθος: 49
Κέα-Κύθνος: 41
Κέρκυρα: 910
Κεφαλληνία: 382
Κως: 253
Λασίθι: 562
Λέσβος: 808
Λευκάδα: 331
Λήμνος: 120
Μήλος: 101
Μύκονος: 73
Νάξος: 168
Πάρος: 125
Ρέθυμνο: 632
Ρόδος: 860
Σάμος: 355
Σποράδων: 140
Σύρος: 208
Τήνος: 134
Χανιά: 1.367
Χίος: 561
Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα κρούσματα και στη Χίο (561).

Exit mobile version