Του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΧΑΝΙΩΤΗ


Και εγένετο ο ανασχηματισμός!… Προέκυψε κάτι σημαντικό; Σαφής και ξεκάθαρη απάντηση: Όχι!..

Η ευθυκρισία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αποδείχθηκε ότι είναι σε κάμψη. Γιατί, αν δεν κατάλαβε τώρα ότι ο ανασχηματισμός ήταν ένα γερό χαρτί για τον ίδιο για να αλλάξει τις εντυπώσεις και να ανατάξει, πολιτικά, την κατάσταση της κυβέρνησης, που είναι πεσμένη στο ρινγκ και κολλημένη στο καναβάτσο, τότε κάτι δεν πάει καλά με τον Πρωθυπουργό μας.

Πολλά θα γραφούν για τις αλλαγές στην Κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Αυτό, όμως, που πρέπει να αξιολογηθεί σε μία πρώτη ανάγνωση του καταλόγου των νέων υπουργών και υφυπουργών είναι η είσοδος του κ. Φώτη Κουβέλη. Του “μοιραίου” ανθρώπου για την πολιτική τύχη και κατάληξη της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

Με το άκουσμα της συμμετοχής του στο νέο κυβερνητικό σχήμα, πολλά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να εκδώσουν ανακοινώσεις με ειρωνικό περιεχόμενο. Για να σχολιάσουν την περίπτωση ενός πολιτικού, που ενώ μπορούσε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επέλεξε τελικά να γίνει αναπληρωτής υπουργός του Προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Πάνου Καμμένου.

Η αλήθεια είναι ότι από μια πρώτη ανάγνωση των γεγονότων, που συνέβησαν από το Γενάρη έως το Δεκέμβριο του 2014, προκύπτει ότι αν ήθελε ο κ. Κουβέλης θα μπορούσε να αποτρέψει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αποδεχόμενος την πρόταση για να είναι υποψήφιος και να εκλεγεί τελικά στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Υπάρχει όμως και μία δεύτερη ανάγνωση. Αυτή που κάνει ο ίδιος ο κ. Φώτης Κουβέλης και ορισμένοι στενοί του συνεργάτες. Υποστηρίζουν ότι ουδέποτε του έγινε απευθείας πρόταση από τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ή από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δέχονται ότι υπήρξαν σχετικές βολιδοσκοπήσεις από τον κ. Δημήτρη Σταμάτη, για λογαριασμό της τότε συγκυβέρνησης. Επιμένουν, όμως, ότι η προοπτική συνεργασίας είχε ναρκοθετηθεί από την εποχή του αιφνιδιαστικού κλεισίματος της ΕΡΤ. Και προσθέτουν ότι τις όποιες διαβουλεύσεις τίναξε στον αέρα στα τέλη του καλοκαιριού του 2014 μία διαρροή που έγινε σε ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” . Από εκεί και πέρα, αναφέρουν, ο Φώτης Κουβέλης δεν είχε τον έλεγχο ούτε της ίδιας της κοινοβουλευτικής του ομάδος.

Έγιναν έτσι τα πράγματα ή αλλιώς; Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει. Γιατί, αν είχε προχωρήσει η εκλογή Κουβέλη, τα πράγματα στη χώρα θα είχαν διαφορετική εξέλιξη. Κατά πολλούς, πιο θετική, πιο ασφαλή και πιο σταθερή για τη χώρα. Αλλά με “αν”, δεν γράφεται η Ιστορία, στην πράξη τουλάχιστον. Γιατί στα βιβλία ο ιστορικός του μέλλοντος έχει εξαιρετικά πλούσια πρώτη ύλη για να κάνει θαυμάσια τη δουλειά του.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα