Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας βαφτίστηκε στα κρυφά, επί κομμουνισμού – Ποιος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, κατάνυξης και υψηλού συμβολισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Τίρανα η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Ιωάννη. Η τελετή λαμβάνει χώρα στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, παρουσία εκκλησιαστικών αντιπροσωπειών από Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και κυβερνητικών εκπροσώπων από την Αλβανία, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Ο 69χρονος Ιωάννης, ο οποίος διαδέχεται τον μακαριστό Αναστάσιο μετά από 33 χρόνια προσφοράς στην Αλβανία, είναι ο πρώτος Αλβανός που αναλαμβάνει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο μετά το 1967 και ηγείται της Εκκλησίας σε μια περίοδο νέων προκλήσεων και ελπίδων.

Από την παρανομία στην αποστολή

Γεννημένος το 1956 στην Κορυτσά, ο Ιωάννης – κατά κόσμον Φατμίρ Πελούσι – μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον αυστηρού αθεϊστικού καθεστώτος. Σε νεαρή ηλικία, ανακάλυψε τον Χριστιανισμό μέσα από ένα αντίγραφο της Καινής Διαθήκης στα γαλλικά, που του δόθηκε «για να μάθει τη γλώσσα». Η πνευματική του αναζήτηση τον οδήγησε σε μυστικές συναθροίσεις πιστών και, τελικά, στη μυστική του βάπτιση, γεγονός που μπορούσε να του κοστίσει την ελευθερία – ίσως και τη ζωή του.

Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, σπούδασε θεολογία στη Βοστώνη, ενώ επέστρεψε στην Αλβανία για να συνδράμει το αναγεννητικό έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Χειροτονήθηκε το 1994 και δύο χρόνια αργότερα έγινε αρχιμανδρίτης. Το 1998 εξελέγη μητροπολίτης Κορυτσάς, όπου και υπηρέτησε μέχρι σήμερα.

Η σκυτάλη της συνέχειας στην Αλβανία

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης αναλαμβάνει την πνευματική ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας με σκοπό να συνεχίσει, σε πνεύμα ενότητας και αγάπης, το έργο του προκατόχου και πνευματικού του πατέρα. Στο πλευρό του βρίσκονται τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ενώ η παρουσία υψηλών εκπροσώπων από Ελλάδα και άλλες χώρες υπογραμμίζει τη σημασία της σημερινής ημέρας.

Ο 69χρονος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Ιωάννης καλείται να συνεχίσει με πνεύμα αγάπης και ενότητας τον δρόμο που χάραξε ο προκάτοχός του και πνευματικός του πατέρας, ο μακαριστός Αναστάσιος, ο οποίος είχε ενθρονιστεί πριν από 33 χρόνια. Σε αυτήν την προσπάθεια θα έχει την αρωγή των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας, μητροπολιτών Αργυροκάστρου Δημητρίου, Απολλωνίας και Φίερ Νικολάου, Ελμπασάν Αντωνίου, Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης Άστιου, Αμαντίας Ναθαναήλ και του Επισκόπου Κρούγιας Αναστασίου.

Στην ενθρονιστήρια ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς τον Θεό και προς όλους όσοι συνέβαλαν στην πορεία της Εκκλησίας της Αλβανίας. Με ιδιαίτερη συγκίνηση τόνισε: «Ευχαριστούμε και τιμούμε τους μάρτυρες της Ιλλυρίας, οι οποίοι διέδωσαν το φως της πίστεως στις περιοχές όπου ζούμε με το αίμα και τη ζωή τους -τους οσίους και αγίους που διατήρησαν το φως της πίστεως διαμέσου των αιώνων- τους νεομάρτυρες, οι οποίοι, σε μια δυσμενέστατη εποχή για την Εκκλησία και τη χώρα μας, έδωσαν τη ζωή τους για να διαφυλάξουν την πίστη, την εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα τους».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους προκατόχους του και ειδικότερα στον Θεοφάνη Νόλι και στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, για τον οποίο ανέφερε ότι «όχι μόνο κατάφερε να πραγματοποιήσει την ανοικοδόμηση των τοίχων της και της φυσικής υποδομής της, αλλά η κύρια προσπάθειά του ήταν να έχει μια Εκκλησία όπου ο Θεός να λατρεύεται “εν πνεύματι και αληθεία”».

Επιπροσθέτως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης έθεσε επτά βασικούς άξονες για τη νέα του διακονία: Τη διαφύλαξη της Ιεράς Παράδοσης, την ενίσχυση της ενότητας εντός της Εκκλησίας, την ισορροπία μεταξύ του «Ευαγγελίου της Βασιλείας» και του «Κοινωνικού Ευαγγελίου», την προστασία των αξιών του γάμου και της οικογένειας, τη διατήρηση και την ενίσχυση της θρησκευτικής συνύπαρξης στην Αλβανία, την ενθάρρυνση των νέων να αγαπούν την πατρίδα τους και να μην την εγκαταλείπουν, και την καλλιέργεια των σχέσεων με όλες τις άλλες Εκκλησίες και θρησκευτικές κοινότητες.

«Προσωπικά θα προσπαθήσω με όλη μου τη δύναμη να υπηρετήσω το ποίμνιο που μου εμπιστεύτηκε ο Θεός, έχοντας πάντα υπόψη τα λόγια του Κυρίου ότι “ο Υιός του ανθρώπου ουκ ήλθε διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι”», σημείωσε καταληκτικά.

Exit mobile version