Ο Τσαβούσογλου ανακοινώνει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν με απειλές και νέες προκλήσεις!

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου μιλώντας στο Haberturk , εξέφρασε ξανά την ενόχληση του για τις δηλώσεις Δένδια κατηγορώντας τον ότι “δεν συμπεριφέρθηκε έντιμα και δεν ήταν ειλικρινής. Πριν από τη συνέντευξη τύπου η ελληνική πλευρά μας είχε πει ότι δεν θα χρησιμοποιούσε κάποια φράση η οποία θα δημιουργούσε πρόβλημα. Με αυτή την προσέγγιση όμως που επέδειξε η ελληνική πλευρά δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσουν πάρα πέρα οι σχέσεις. Εμείς παρόλα αυτά είμαστε έτοιμοι χωρίς προϋποθέσεις να συζητήσουμε θέματα των οποίων οι λύσεις είναι πιο εύκολες”.

Ο κ.Τσαβούσογλου χαρακτήρισε “προσωπικό φίλο και συνεργάτη” τον Νίκο Δένδια και ανακοίνωσε συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν:

“Συμφωνήσαμε σε έναν οδικό χάρτη στη συνάντηση με τον πρόεδρό μας. Ο Δένδιας θα με προσκαλέσει στην Αθήνα. Μετά τη συνάντησή μας, θα κανονίσουμε και συνάντηση του προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Θα αποφασίσουμε για αυτό αργότερα. Ο πρόεδρός μας είπε: Είμαι πάντα έτοιμος να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη”.

Δύο κράτη στην Κύπρο

Για το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «επί 53 χρόνια συζητάμε για μια ομοσπονδιακή λύση. Οι συζητήσεις δεν έχουν ευοδωθεί. Δεν βρέθηκε κάποια λύση. Επομένως θα βάλουμε στο τραπέζι τη λύση των δύο κρατών…Η πρότασή μας για λύση θα τεθεί επίσης στο τραπέζι στην άτυπη συνάντηση στη Γενεύη”.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μίλησε για «προσχεδιασμένη προβοκάτσια Γαλλίας – Ελλάδας» σε «τουρκική» υφαλοκρηπίδα ενώ ισχυρίστηκε ότι «το ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν».

«Άλλο ένα δείγμα πως δεν έχουν καλές προθέσεις, είναι πως μια ημέρα μετά τη συνάντηση μας με τον Νίκο Δένδια, ένα γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο ήταν σχεδόν υπό την προστασία μιας ελληνικής φρεγάτας, επιχείρησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδας μας».

«Θα πρέπει να σεβαστούν την υφαλοκρηπίδα μας. Δυστυχώς αυτή η ενέργεια ήταν μια προβοκάτσια. Δεν ήταν καλοπροαίρετη επιχείρηση. Το λέω και για τη Γαλλία και για την Ελλάδα Φαίνεται πως έχουν συντονιστεί από πριν, γι αυτό εμφανίστηκε η ελληνική φρεγάτα. Καλέσαμε τους πρεσβευτές τους διαμαρτυρηθήκαμε και το Ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν».

Αποστρατιωτικοποίηση νησιών

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε ξανά το θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών: Ο Δένδιας λέει πως πάρα τη Συνθήκη της Λωζάννης το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών παραβιάζεται επειδή υπάρχει απειλή. Όμως αυτή η παραβίαση του καθεστώτος όπως και οι εξοπλισμοί δεν θα τους βοηθήσουν σε κανένα θέμα. Αν θα επιλύσουμε τα θέματα, θα το κάνουμε μεταξύ μας. Αν είναι να φτάσουμε στο άλλο το σημείο, όσα όπλα και οτιδήποτε άλλο αγοράσει η Ελλάδα, δεν θα έχει κανένα όφελος θα είναι άχρηστο».

Exit mobile version