Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Οι μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν αναβάθμιση της εκπαίδευσης, νέο εξοπλισμό και εκσυγχρονισμένες διαδικασίες, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη «δημιουργικής προσέγγισης» στα εξοπλιστικά προγράμματα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της απόκτησης anti-drone τεχνολογίας και ενός αμυντικού θόλου. Ειδική αναφορά έγινε στη δημιουργία πυραυλικού τείχους στο Αιγαίο ως οικονομικότερη λύση σε σχέση με παραδοσιακές μεθόδους.
Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας
Ο υπουργός παρουσίασε μια εκτενή αποτίμηση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της χώρας, εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Επισήμανε τη σημασία των διμερών συνεργασιών με χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, τονίζοντας ότι η στρατηγική ξεπερνά το τουρκοκεντρικό μοντέλο του παρελθόντος.
Θέση για την Τουρκία
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η απομάκρυνση της Άγκυρας από την ευρωπαϊκή προοπτική είναι πλέον ξεκάθαρη. Υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου, θέτοντας ωστόσο σαφή όρια στις τουρκικές αξιώσεις, όπως το casus belli, και σημείωσε ότι η αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας θα μπορούσε να λύσει το 90% των διαφορών.
Το Δημογραφικό Ζήτημα
Ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για το δημογραφικό πρόβλημα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε «χώρα γερόντων». Παρότρυνε για πολιτικές που θα ενθαρρύνουν πληθυσμούς που υιοθετούν την ελληνική παράδοση να εγκατασταθούν στη χώρα.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα Το Βήμα, συγκεντρώνοντας κορυφαίους παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.