Οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο και η Αθήνα… παρακολουθεί! Έτσι θα «υποδεχθεί» ο Ερντογάν τον Μητσοτάκη στην Άγκυρα!

Με τον «Θαλασσόλυκο ΙΙ», που είχε ματαιωθεί πέρυσι, οι γείτονες υποδέχονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που κάνει τον… υπεράνω και δεν ασχολείται με τέτοια θέματα ήσσονος σημασίας, αλλά με υψηλή πολιτική!

Στον ναύσταθμο του Ακσάζ στη Μαρμαρίδα συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας να κάνει λόγο για για τη μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο Αιγαίο!

Θα συμμετέχουν πάνω από 100 πολεμικά πλοία, οκτώ υποβρύχια, 39 μαχητικά, ιπτάμενα ραντάρ και αεροσκάφη υποστήριξης, 16 ελικόπτερα, 28 UAV, 7 μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, ομάδες ειδικών επιχειρήσεων, προσωπικό και μέσα της ακτοφυλακής, αλλά και 15.000 στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ σημειολογικά χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το νέο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu» του τουρκικού ναυτικού.

Η πρώτη φάση της άσκησης θα ολοκληρωθεί την Κυριακή και από τις 13 Μαΐου, δηλαδή την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα αναμένεται να ενεργοποιηθούν και πεδία βολής, από τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ήδη η Άγκυρα έχει εκδώσει NAVTEX και ΝΟΤΑΜ «κλειδώνοντας» περιοχές μέχρι και στη μέση του Αιγαίου, δίπλα σε ελληνικά νησιά!

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει τεθεί σε επιφυλακή, όπως και τα επιτελεία μας. Την ίδια ώρα όμως οι γείτονες επιμένουν με κάθε τρόπο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να επαναφέρουν μονίμως την απαίτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών.

Σε αυτό το κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις σχέσεις καλής γειτονίας, διαφημίζοντας πως πλέον δεν υπάρχει ένταση στο Αιγαίο! Το ότι η Τουρκία όμως προκαλεί μέσω άλλων οδών, προφανώς αφήνει παγερά αδιάφορη την κυβέρνηση.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τον Οκτώβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νατοϊκή άσκηση Ramstein Flag 24 που θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα. Τη διοργάνωσή της αναλαμβάνει για πρώτη φορά η Πολεμική Αεροπορία, όμως έχει προσκληθεί και η Τουρκία η οποία φαίνεται ότι έχει απαντήσει θετικά. Αυτό σημαίνει πως εντός του FIR Αθηνών θα δεχτούμε να συμμετάσχουν τουρκικά μαχητικά σε εκπαιδευτική δραστηριότητα, για να μην κακοκαρδίσουμε τους συμμάχους!

Exit mobile version