Οργή και σάλος με ταμπέλα σε γυμναστήριο στη Νότια Κορέα: «Επιτρέπονται μόνο κομψές γυναίκες»

Ένα γυμναστήριο στη Νότια Κορέα απαγόρευσε την κακή συμπεριφορά από τις «θείες», αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για τις διακρίσεις εις βάρος των ηλικιωμένων γυναικών στη χώρα.

Το γυμναστήριο στην πόλη Incheon κοντά στην πρωτεύουσα Σεούλ ανήρτησε μια πινακίδα που έγραφε «απαγορεύονται τα ajummas» και «επιτρέπονται μόνο καλλιεργημένες και κομψές γυναίκες».

Το «ajumma» είναι ένας γενικός όρος για τις μεγαλύτερες γυναίκες, συνήθως για όσες έχουν γεννηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’30 και έπειτα, αλλά είναι επίσης υποτιμητικός για συμπεριφορά που θεωρείται αγενής ή αντιπαθητική.

Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου υπερασπίστηκε την κίνησή του, ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία του είχε «υποστεί ζημιές» εξαιτίας αυτών των γυναικών και της απείθαρχης συμπεριφοράς τους.

«Ορισμένες μεγαλύτερες πελάτισσες περνούσαν μία ή δύο ώρες στα αποδυτήρια για να πλύνουν τα ρούχα τους, έκλεβαν αντικείμενα, όπως πετσέτες, σαπούνια ή πιστολάκια μαλλιών», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

«Κάθονταν σε μια σειρά, σχολίαζαν και έκριναν τα σώματα άλλων ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ορισμένες νεότερες γυναίκες έχουν εγκαταλείψει το γυμναστήριο εξαιτίας αυτών των σχολίων, που τις έκαναν να νιώθουν άβολα.

Ενώ η κίνηση έγινε από ένα μόνο γυμναστήριο, φαίνεται να έχει εκνευρίσει πολλούς, επειδή τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις της Νότιας Κορέας έχουν αποκλείσει παιδιά ή ηλικιωμένους από ορισμένους χώρους.

Κάποιοι από αυτούς τους αποκλεισμούς έχουν θεωρηθεί απόδειξη της αυξανόμενης αντιπάθειας για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Το γυμναστήριο έχει επίσης δεχτεί επικρίσεις, επειδή συνδυάζει την κακή συμπεριφορά με γυναίκες μιας συγκεκριμένης ηλικίας.

«Πώς ο όρος “κακός πελάτης” έγινε ο ίδιος με το “ajumma”;» αναφέρεται στην τοπική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης instiz. «Αν έχετε εργαστεί στον κλάδο των υπηρεσιών, θα ξέρετε ότι δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένες γυναίκες που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες», συμπληρώνεται.

Όπως αναφέρει το BBC ένα άλλο σχόλιο περιέγραψε την κίνηση ως ένδειξη ξεπερασμένων συμπεριφορών, αποκαλώντας τη «συναισθήματα των αρχών της δεκαετίας του 2000».

Το γυμναστήριο υπερασπίστηκε την κίνηση αυτή, κάνοντας μια πρόσθετη διευκρίνιση που προσπαθούσε να κάνει διάκριση μεταξύ «ajummas» και γυναικών.

Λέει ότι στις «ajummas» τείνουν να «αρέσουν τα δωρεάν πράγματα ανεξάρτητα από την ηλικία τους» και ότι «είναι τσιγκούνηδες με τα δικά τους χρήματα αλλά όχι με τα χρήματα των άλλων».

Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου είπε, επίσης, ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που συμμερίζονται την άποψή του, αλλά δεν έχουν μιλήσει.

«Δεν είναι ότι προσπάθησα να κάνω ένα σχόλιο μίσους εναντίον μεγαλύτερων γυναικών ή εναντίον των γυναικών γενικότερα», είπε στο Yonhap. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι που εξοργίζονται είναι στην πραγματικότητα αυτοί που έχουν το πρόβλημα».

Η απαγόρευση βρήκε υποστήριξη από ορισμένους ανθρώπους στο διαδίκτυο, οι οποίοι επίσης φαινόταν να συνδέουν τους κακούς τρόπους με γυναίκες μεγαλύτερης ή μέσης ηλικίας.

«Οι κυρίες είναι ενοχλητικές… Πηγαίνουν τα παιδιά τους σε εστιατόρια και καφετέριες. Είναι αδιάφορες και αδιάκριτες», έγραφε ένα σχόλιο στο YouTube.

Οι γυναίκες της Νότιας Κορέας αγωνίζονται εδώ και πολύ καιρό για να κατακτήσουν μη παραδοσιακές επιλογές, από το να έχουν κοντά μαλλιά έως και να μείνουν ανύπαντρες, σε μια κοινωνία που θέλει να τις κρατά συχνά πίσω.

Οι γυναίκες λένε ότι οι άνδρες σπάνια κρίνονται για παρόμοιες συμπεριφορές.

Οι σχολιαστές έχουν επίσης επισημάνει ότι δεν υπήρχε καμία ανάγκη να ξεχωρίσουμε τις γυναίκες, όταν και οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι εξίσου πιθανό να συμπεριφέρονται άσχημα.

«Οι ηλικιωμένοι άνδρες συμπεριφέρονται το ίδιο», είπε η καθηγήτρια ψυχολογίας Park Sang-hee σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο JTBC, μετά την απαγόρευση. «Οι ηλικιωμένοι άνδρες έχουν επίσης εμμονή με δωρεάν πράγματα. Οι αγενείς συμπεριφορές δεν αφορούν αποκλειστικά τις μεγαλύτερες γυναίκες».

Exit mobile version