Μην ξεχνάτε να τσεκάρετε καλά τι αγοράζετε! Ο ΕΦΕΤ έβγαλε ανακοίνωση για το Πάσχα και μας λέει τι πρέπει να προσέχουμε στα αυγά και στο κρέας που παίρνουμε. Καλά είναι να οργανώσουμε τα ψώνια μας, να διαλέξουμε τρόφιμα με προσοχή και να τα αποθηκεύσουμε σωστά. Έτσι δεν κινδυνεύουμε από χαλασμένα φαγητά και δεν πετάμε και λεφτά άδικα.
Πασχαλινά ψώνια: Τι να προσέχεις όταν αγοράζεις αυγά και κρέας – Οι συμβουλές του ΕΦΕΤ
Τι να έχεις στο νου σου:
-
Πάρε τρόφιμα από μαγαζιά που είναι νόμιμα κι ελέγχονται – όχι από το δρόμο ή άγνωστα σημεία.
-
Κοίτα πάντα τις ετικέτες: πότε λήγουν, πώς πρέπει να φυλάσσονται, τι περιέχουν.
-
Το μαγαζί πρέπει να είναι καθαρό, όπως και τα ψυγεία του.
-
Το κρέας πρέπει να είναι σε ψυγεία που δουλεύουν κανονικά. Αν είναι κατεψυγμένο, τσέκαρε την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης.
-
Βάλε σε διαφορετικές σακούλες το ωμό κρέας από τις σαλάτες ή τα ψωμιά – μη γίνουν μπλέντερ τα μικρόβια.
-
Πάρε τα κατεψυγμένα και τα ψυγείου τελευταία και βάλ’ τα σπίτι σου στο ψυγείο αμέσως.
-
Κράτα τις σωστές θερμοκρασίες. Το φαγητό που μαγειρεύτηκε να μείνει ζεστό πριν το φάτε (πάνω από 60°C), και όχι έξω από το ψυγείο πάνω από 2 ώρες.
-
Πλύνε καλά τα χέρια και τους πάγκους όταν ετοιμάζεις φαγητό, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με κρέας.
-
Αν κάνεις τραπέζι, ρώτα τους καλεσμένους αν έχουν αλλεργίες. Αν νιώσει κάποιος άσχημα από το φαγητό, να πάει αμέσως σε γιατρό.
Πασχαλινά ψώνια: Τι να προσέχεις όταν αγοράζεις αυγά και κρέας – Οι συμβουλές του ΕΦΕΤ
Για το αρνί και το κατσίκι:
-
Αν πάρεις ολόκληρο ζώο ή μισό, πρέπει να έχει σφραγίδα σε σχήμα αυγού – αυτό σημαίνει ότι έχει περάσει έλεγχο.
-
Αν έχει σφαγεί στην Ελλάδα ή Ε.Ε., θα έχει σφραγίδα τυρκουάζ. Αν έχει έρθει από άλλη χώρα, θα έχει άλλη σφραγίδα. Αν είναι από τρίτη χώρα, θα έχει καστανή σφραγίδα. Αν είναι 100% ελληνικό, θα γράφει και «ΕΛΛΑΣ» με κεφαλαία.
Για τα σπλάχνα και το υπόλοιπο κρέας:
-
Πρέπει να είναι σε ψυγείο ή βιτρίνα. Αν είναι κατεψυγμένα, δες πότε μπήκαν στην κατάψυξη και πότε λήγουν.
Για τα αυγά:
Πάσχα χωρίς αυγά δεν γίνεται, αλλά πρόσεξε τα εξής:
-
-
Δες την κατηγορία, το βάρος και πότε λήγουν.
-
Μη τα πλένεις πριν τα βάλεις στο ψυγείο.
-
Φύλαξέ τα σε δροσερό μέρος.
-
Τα βραστά αυγά να μπουν στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες και να τα φας μέσα σε 7 μέρες.
-
Τα βαμμένα να είναι μόνο από αυγά που δεν έχουν σπάσει και να χρησιμοποιείς χρώματα που είναι εγκεκριμένα, όχι ό,τι βρεις.
-