Πεντανόστιμη νηστίσιμη τυρόπιτα για την Μεγάλη Εδομάδα

Μιας και σε λίγες μέρες ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα, το europost.gr φροντίζει για εσάς έψαξε και βρήκε μια πιο “ιδιαίτερη” τυρόπιτα που θα τη λατρέψετε καθώς μπορείτε να την καταναλώνετε άφοβα εν μέσω νηστείας και φυσικά έχει ελάχιστες θερμίδες.

Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία αυτών που δεν νηστεύουν παρά μόνο τη μεγάλη βδομάδα δείτε εδώ την συνταγή για την πιο γρήγορη τυρόπιτα με γιαούρτι.

Υλικά:

1 συσκευασία Χωριάτικο φύλλο
150 γρ. βούτυρο φυτικό
100 γρ. τραχανάς, ξινός vegan
150 ml φρέσκο γάλα αμυγδάλου ή σόγιας
800 γρ. απομίμηση φέτας
2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη ή θυμάρι (προαιρετικά)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε τον τραχανά, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι ο τραχανάς να ξανθύνει ελαφρώς.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γάλα, τη φέτα, ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι (αλάτι όχι, γιατί το τυρί είναι αλμυρό) και το μυρωδικό και ανακατεύουμε

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C. Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα, βουτυρωμένα καλά, το καθένα χωριστά. Απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, καλά βουτυρωμένα.

Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και τις τυλίγουμε προς τα μέσα. Χαράζουμε την πίτα σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια και την ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να ψηθεί και η πίτα από κάτω.

 

Exit mobile version