ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πεντανόστιμη σπιτική πίτσα με πλούσια υλικά και τραγανή ζύμη

Πεντανόστιμη σπιτική πίτσα: Αν και η εφεύρεση της πίτσας όπως την ξέρουμε έγινε στη Νάπολη του 18ου αιώνα, η πλήρης ιστορία αυτού του αγαπημένου πιάτου εκτείνεται μέχρι την αρχαία Αίγυπτο, τη Ρώμη και την Ελλάδα

Όπως και να το δούμε, η πίτσα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά στον κόσμο. Σύμφωνα με ορισμένους λογαριασμούς, είναι το πιο δημοφιλές πιάτο σε όλο τον κόσμο και είτε προτιμάτε την αμερικάνικου τύπου πίτσα ή ένα ωραίο κομμάτι από τη λεπτή ζύμη της Ιταλίας, την οποία όλοι αναγνωρίζουν ως πατρίδα της. Αλλά η πραγματική ιστορία του πού και πότε ξεκίνησε αυτό το πιάτο και ποιος εφηύρε την ίδια την πίτσα, είναι πιο περίπλοκη.

 

Χορηγούμενο

Ζύμη για πίτσα:
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
375 ml νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά ξερή
35γρ. ηλιέλαιο
35γρ. γάλα εβαπορέ
15γρ. ζάχαρη
8γρ αλάτι

Πίτσα – Για την σάλτσα πίτσας :
1 1/2 κ.τ.σ ελαιόλαδο
1 κ.τ.γ σκόρδο σε σκόνη
1 κ.τ.σ πελτέ τομάτας
400 γρ. κονσέρβα με αποφλοιωμένο ντοματάκι
2 κ.τ.σ ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
1 κ.τ.γ φρέσκια ρίγανη
1 κ.τ.γ ζάχαρη
1 ½ κ.τ.γ Αλάτι
1 ½ κ.τ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πίτσα – Για το ψήσιμο
8 φέτες μπέικον
10 τμχ μανιτάρια
300 γρ γκούντα τριμμένο
300 γρ μοτσαρέλα τριμμένη
200 γρ τσενταρ τριμμένο
Φρέσκιες τομάτες
15 φέτες ζαμπόν

Χορηγούμενο

Ζύμη για πίτσα:
Βάζουμε το νερό, με τη ζάχαρη, τη μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας από το συνολικό αλεύρι σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.
Αφήνουμε για 10΄ περίπου να δουλέψει η μαγιά, σκεπασμένο με πετσέτα, όταν αφρίσει λίγο τότε θα είναι έτοιμο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το ηλιέλαιο, το εβαπορέ και τέλος το αλάτι.
Ανακατεύουμε με τον γάντζο στο μίξερ ή αλλιώς στο χέρι για να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει μια λεία και εύπλαστη μπάλα.
Λαδώνουμε καλά το μπολ και βάζουμε από πάνω το ζυμάρι.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Αν δεν έχετε ζεστό μέρος, βάλτε τον φούρνο στους 50 βαθμούς.
Σβήστε τον φούρνο, βάλτε μέσα το μπολ και αφήστε για 1 ώρα (με κλειστό φούρνο)
Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δυο.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο τα δύο ταψιά και απλώνουμε τις ζύμες.
Πίτσα συνταγή – Σάλτσα:
Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, σκόρδο, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τον πελτέ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Θέλουμε να έχουμε και κάποια κομμάτια ντομάτας στην σάλτσα.
Η σάλτσα πρέπει να μείνει στο ψυγείο, όλο το βράδυ η για 3 ώρες το λιγότερo.
Την σάλτσα της πίτσας δεν την βράζουμε, την κρατάμε ωμή
Πίτσα συνταγή -Για το στήσιμο τις πίτσας
Έχουμε απλώσει τα ζυμάρια στα ταψιά, προσθέτουμε την σάλτσα, τις φέτες ζαμπόν, τα τυριά που έχουμε ανακατέψει και τέλος το μπέικον, τις φέτες τομάτας και τα μανιτάρια.
Ψήνουμε στους 180 για 40 λεπτά στον αέρα
΄σπιτική πίτσα ταψιού
Πίτσα σπιτική Θερμίδες:
Η σπιτική πεντανόστιμη πίτσα με την εύκολη συνταγή, έχει 503 θερμίδες ανά μερίδα!

Θερμίδες (kcal): 503
Πρωτεΐνες (γρ): 31,5
Λιπαρά (γρ): 21,2
Κορεσμένα λιπαρά (γρ): 8,9
Υδατάνθρακες (γρ): 52,6
Φυτικές ίνες (γρ): 1,6
Σάκχαρα (γρ): 4
Αλάτι (γρ): 2,9
* Η συνταγή για σπιτική πίτσα ταψιού μπορεί να είναι το πιάτο για το μεσημεριανό σου ή ακόμα καλύτερα μπορεί να συνοδεύσει τις βραδινές σου ταινίες.





Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button