Οι συνταγές για παραδοσιακή παστουρμαδόπιτα ή πίτα Καισαρείας είναι σχεδόν ίδιες: παστουρμάς, ντομάτα, κασέρι, κύμινο και φύλλο κρούστας με μικρές παραλλαγές σε αναλογίες και μεθοδολογία, φτιάχνουν σχεδόν πάντα μια πολύ γευστική και λεπτή πίτα, ιδανική για μερακλήδικο μεζέ.
Απλή και εύκολη συνταγή που θα σας πάρει 15′-20′ λεπτά προετοιμασία και 45′-50′ στο φούρνο.
Ιδανική για τσιπουρομεζέ και τζάκι. Τρώγεται ευχάριστα και επόμενες μέρες, είτε σε θερμοκρασία δωματίου, είτε με ζέσταμα σε ήπιο φούρνο (70C για 15 λεπτά) για να ξανακάνει το φύλλο τραγανό.
Υλικά για ένα ταψί παστουρμαδόπιτα (16 κομμάτια)
1 συσκευασία φύλλο κρούστας για πίτες (10 φύλλα)
400 γρ. κασέρι
300 γρ. παστρουρμά
500 γρ. ντοματάκια βελανίδια μικρά
100 γρ. ντοματάκι λιαστό ψιλοκομμένο
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% ΟΛΥΜΠΟΣ
1 κ.σ. κύμινο
100 μλ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
2 κ.γ. παπαρουνόσπορο
1 αυγό χτυπημένο
Διαδικασία παρασκευής:

1. Προετοιμασία.
Έχετε βγάλει το φύλλο απ’ τη κατάψυξη τουλάχιστον δυο ώρες πριν ή ακόμη καλύτερα απ’ την προηγουμένη και το διατηρείτε στο ψυγείο. Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180ºC.
Καθαρίζετε τον παστουρμά απ’ το πολύ τσιμένι και το πετάτε. Δεν πρέπει να είστε σχολαστικοί, μια και θέλετε να μείνει λίγο τσιμένι, το οποίο θα δώσει όσο άρωμα χρειάζεται η πίτα για να σας σπάει τη μύτη όταν ψήνεται και να σας απογειώσει όταν την φάτε. Κόβετε τις φέτες του κασεριού σε πάχος 2 χιλιοστών περίπου. Κόβετε τα φρέσκα ντοματάκια βελανίδια σε 3-4 φλούδες το καθένα και τα πιέζετε λίγο να φύγουν τα πολλά ζουμιά, αν υπάρχουν. Τέλος ψιλοκόβετε τα λιαστά ντοματάκια.
2. Τρία κάτω φύλλα
Απλώνετε 2-3 κ.σ. λάδι στο ταψί (και στα πλάγια) και το πρώτο φύλλο από πάνω. Το λαδώνετε και βάζετε ακόμη άλλα δυο φύλλα μη λαδώνοντας το τελευταίο.
3. Γέμισμα
Απλώνετε τον παστουρμά, το κασέρι, τα κομμένα πομοντόρια και πασπαλίζετε με την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα. Από πάνω πασπαλίζετε με το κύμινο και τέλος ρίχνετε το γιαούρτι κουταλιά-κουταλιά να πάει χοντρικά παντού. Δεν χρειάζεται να απλωθεί σχολαστικά μια και είναι δύσκολο.
4. Τρία πάνω φύλλα και 4 πατσαβουριαστά
Κλείνετε την πίτα βάζοντας τρία φύλλα που τα λαδώνετε ανάμεσά τους και τα συνδέετε με τα κάτω σαν να κλείνετε φάκελο. Ολοκληρώνετε τα 4 τελευταία φύλλα που μπαίνουν πατσαβουριαστά πάνω στην επιφάνεια, με το καθένα να καταλαμβάνει το ¼ του εμβαδού της πίτας.
5. Τέλειωμα
Χτυπάτε το αυγό και το απλώνετε πάνω στη πίτα να γυαλίσει ωραία στο ψήσιμο. Από πάνω πασπαλίζετε με παπαρουνόσπορο και τέλος την χαράσσετε καλά για να μπορεί όταν ψηθεί να κοπεί και να φύγουν οι υδρατμοί κατά το ψήσιμο.
6. Ψήσιμο
Ψήνετε την πίτα για περίπου 40’-50’ στους 180ºC, ανάλογα με τον φούρνο σας. Στον δικό μου φούρνο, ακουμπάω το ταψί στον πάτο για 20′-30′ να γίνουν σωστά τα κάτω φύλλα και μετά την μεταφέρω σε μεσαίο ράφι να γίνει από πάνω, αλλά στον δικό σας αυτό το κόλπο μπορεί να μην χρειάζεται. Όταν ροδίσει καλά την αφήνετε στον πάγκο για τουλάχιστον 10’ λεπτά (ιδανικά 20’), να καταλαγιάσει η θερμοκρασία ώστε και να δέσουν τα υλικά και να μπορείτε να νιώσετε τις γεύσεις στο μέγιστο χωρίς να καίγεστε.
Σερβίρισμα:
Είναι κλασικός ουζο-τσιπουρο μεζές αλλά μπορεί και να παίξει ρόλο πρώτου πιάτου σε ένα τραπέζι, εφόσον επακολουθήσει κάτι παραδοσιακό και μεστό ή ανατολίτικο, όπως αρνάκι στο φούρνο ή χουνκιάρ μπεγεντί.

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. με αυτόκλητους «τιμωρούς» παιδόφιλων-Τους κλείνουν ραντεβού μέσω social media, τους «σαπίζουν» στο ξύλο και τους ληστεύουν!
Αγροτικές κινητοποιήσεις: Απόλυτος εμπαιγμός των αγροτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο!- Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι «δεν μπορεί να γίνει διάλογος τη στιγμή που λαμβάνουν χώρα σοβαρά επεισόδια» τα οποία βέβαια η ίδια προκαλεί!
Ρωσία: Δεν θα κάτσει να περιμένει κανέναν ο Πούτιν!- Στην Ινδία για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, βάζει τέλος στο αφήγημα περί «διπλωματικής απομόνωσης» της Μόσχας!
Κρεμλίνο: «Eάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουμε τον πόλεμο» ξεκαθάρισε ο Πεσκόφ
Σάλος με την efood: Έριξε «τυράκι» το μπόνους στους διανομείς για να δουλέψουν εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας!- Μετά τη δημόσια κατακραυγή ανέστειλε προσωρινά την υπηρεσία!
Μαρία Καρυστιανού: Αινιγματική «η μάνα των Τεμπών»-Βλέπει «κίνημα πολιτών υπό διαμόρφωση» αλλά «δεν ξέρει αν θα βγει μπροστά»
Ιταλία: «Οι Ρώσοι νίκησαν τον Χίτλερ και τον Ναπολέοντα, δεν θα χάσουν ποτέ από τον Ζελένσκι»-Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι «ξέκοψε» τη συζήτηση για νέες αποστολές όπλων στην Ουκρανία!
Δίκη Σήφη Βαλυράκη: Σοκαριστική κατάθεση από αυτόπτη μάρτυρα!-«Του φώναζαν φύγε κ…γερε, είδα να τον χτυπούν με κοντάρι στο κεφάλι και να πέφτει στη θάλασσα»
Απίστευτο σκάνδαλο στη Γαλλία: Στέλεχος υπουργείου έριχνε διουρητικό στον καφέ γυναικών επί μία δεκαετία, για να τις βλέπει να ουρούν!- 240 τα επιβεβαιωμένα θύματα του διεστραμμένου μέχρι τώρα!
Άμυνα: Puls και Rafale μετατρέπουν το Αιγαίο σε «κλειστή λίμνη!»
Αγροτικές κινητοποιήσεις: Aγρότες στη Θήβα έκλεισαν την εθνική Αθηνών – Λαμίας – Ενισχύεται το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια Θεσσαλονίκης-Θέλουν να φτάσουν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Reuters: Οι χειρισμοί του Ζελένσκι «μικραίνουν» επικίνδυνα την Ουκρανία!- Στο χείλος δημογραφικής καταστροφής η χώρα- Ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 6 εκατομμύρια μέσα σε 4 μόλις χρόνια!
Βενεζουέλα: «Παζαρεύει» την έξοδο του ο Μαδούρο!-Ζήτησε 200 εκατ. δολάρια και αμνηστία για 100 αξιωματούχους του από τον Τραμπ για να φύγει!
Λουτράκι: Συνεχίζει την «παράνοια» η δασκάλα που κατήγγειλε τον 6χρονο μαθητή!-«Την θώπευσε στο στήθος γιατί είχε ερωτική διάθεση» ισχυρίστηκε ο δικηγόρος της!
New York Times: Αυτές είναι οι δύο «αδυναμίες» του Πούτιν που μπορεί να τον «στριμώξουν» στην διαπραγμάτευση με την Ουκρανία