COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποιός είναι ο “χασάπης από τη Χαν Γιουνίς” που σχεδίασε τη σφαγή της Χαμάς; – Ποιον ανάγκασε να θάψει ζωντανό τον αδελφό του;

Ο Γιαχία Σινουάρ θα έπρεπε να βρίσκεται σε ισραηλινή φυλακή εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία, το 1989, δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τεσσάρων Παλαιστινίων συνεργατών του που θεώρησε ότι τον πρόδωσαν και συνεργάστηκαν με το Ισραήλ.

Το 2011, έχοντας εκτίσει 22 χρόνια κάθειρξης, ήταν μεταξύ των 1.000 Παλαιστινίων που ανταλλάχθηκαν με έναν Ισραηλινό στρατιώτη, τον Γκιλάντ Σαλίτ. Σήμερα, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος που αποκαλείται “ο χασάπης από τη Χαν Γιουνίς” είναι εγκλωβισμένος σε καταφύγιο μέσα σε σήραγγα.

Ο σημερινός ηγέτης της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, πήρε τη σκυτάλη από τον Ισμαήλ Χανίγια τον Φεβρουάριο του 2017. Τότε, μιλούσε για “ειρηνική, λαϊκή αντίσταση”. Είχε μάλιστα δώσει συνέντευξη στην ισραηλινή τηλεόραση σε άπταιστα εβραϊκά καλώντας το Ισραήλ να κάνει εκεχειρία με τη Χαμάς. Το 2021, όταν επανεξελέγη, το ειρηνιστικό πνεύμα είχε εγκαταληφθεί προ πολλού.

Στις 15 Μαΐου 2021, έγινε για πρώτη φορά απευθείας στόχος των Ισραηλινών. Κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής επλήγη το σπίτι του στην περιοχή Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα. Την εβδομάδα που είχε ακολουθήσει το χτύπημα, είχε εμφανιστεί δημόσια τέσσερις φορές. Προκαλούσε τον τότε υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ, να δώσει εντολή για τη δολοφονία του δηλώνοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι “θα πάω στο σπίτι μου με τα πόδια” και “έχετε 60 λεπτά”. Στη συνέχεια, περιπλανιώταν στους δρόμους της Γάζας βγάζοντας σέλφι με απλούς πολίτες.

Ο Σινουάρ περιγράφεται ως μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει χαρακτηριστεί τρομοκράτης από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως και οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-ντίν αλ Κασέμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς.

Γεννημένος στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις στην υπό αιγυπτιακή κατοχή Γάζα το 1962, ο Σινουάρ ακολουθούσε τη μοίρα της οικογένειάς του που εκδιώχθηκε -ή κάτα μια άλλη ανάγνωση διέφυγε- από την ισραηλινή, σήμερα, πόλη Ασκελόν κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου του 1948. Ο Σινουάρ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας όπου έλαβε πτυχίο στις Αραβικές Σπουδές. Για πρώτη φορά συνελήφθη το 1982. Στη φυλακή όμως ζυμώθηκε με άλλα κατοπινά στελέχη της Χαμάς και ιδίως με τον Σαλάχ Σεχάντ, πρώην ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, αλλά και τον κληρικό, σεΐχη Αχμέντ Γιασσίν που το 1987 ίδρυσε τη Χαμάς. Ο Σινουάρ ανέλαβε το τμήμα ασφαλείας με ευθύνη την κατασκοπεία και το δίκτυο πληροφοριοδοτών. Ο Γιασίν του επέδωσε φετφά (ισλαμική εντολή) να σκοτώνει όποιον υποπτευόταν ως συνεργάτη των Ισραηλινών.

Ανάγκασε τον ύποπτο πληροφοριοδότη να θάψει τον αδελφό του

Πρώην μέλος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών είπε στους Financial Times ότι κάποτε καυχιόταν ότι ανάγκασε ένα μέλος της Χαμάς που ήταν ύποπτο ότι έδινε πληροφορίες σε μια ανταγωνιστική φατρία να “θάψει τον αδελφό του ζωντανό… δίνοντάς του ένα κουτάλι για να τελειώσει τη δουλειά”.

Το 2015 πιστεύεται ότι συμμετείχε στα βασανιστήρια και τη δολοφονία του συναδέλφου του, ανώτερου διοικητή της Χαμάς, Μαχμούντ Ισιτίουι. Ο συγκεκριμένος είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση καθώς και για “ηθικά εγκλήματα”, που σημαίνει ότι τον υποπτεύονταν ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Ο Σινουάρ είχε θεωρήσει ότι θα έθετε σε κίνδυνο την οργάνωση.

Οι περιγραφές για το πώς σκότωσε τον Ισιτίουι είναι ανατριχιαστικές. Ο ίδιος ο Σινουάρ και μια ομάδα ανδρών του φέρονται να του έδεσαν τα μάτια και να τον οδήγησαν σε έναν αυτοσχέδιο τάφο, πριν τον στραγγαλίσουν με μια παραδοσιακή αραβική κεφίγια και τελικά τον θάψουν εκεί.

Διαβάζει καθημερινά όλες τις ισραηλινές εφημερίδες

Ο Σινουάρ θεωρείται ότι καταλαβαίνει τους Ισραηλινούς πολύ καλύτερα από ό,τι οι ίδιοι τον εαυτό τους και τις προθέσεις τους. Διαβάζει καθημερινά όλες τις ισραηλινές εφημερίδες -τα άπταιστα εβραϊκά που μιλά, τα έμαθε μέσα στις ισραηλινές φυλακές- και αυτό τον βοηθά να τους εξαπατά και να τους πιάνει στον ύπνο, σχολίασε στο βρετανικό Sky News αναλυτής, ειδικός στο Παλαιστινιακό.

Ο δρ Αχρόν Μπρέγκμαν, πρώην αξιωματικός του ισραηλινού στρατού και νυν διδάσκων στο τμήμα Σπουδών πολέμου του King’s College στο Λονδίνο με ειδικότητα την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση, αναφέρει ότι: “Οι Ισραηλινοί προσπάθησαν πολλές φορές να συνεργαστούν μαζί του προσφέροντάς του πολύ σημαντικά κίνητρα και ανταλλάγματα. Αλλά δεν πέτυχαν τίποτα με τον Σινουάρ. Αντιθέτως, έγινε διαβόητος για τις δολοφονίας Παλαιστινίων που τους υποπτευόταν ως συνεργάτες των Ισραηλινών”.

Για τα χρόνια της φυλακής και γενικότερα για το πώς επιδρά η φυλάκιση στις ισραηλινές φυλακές στους Παλαιστινίους, έχει δηλώσει: “Ήθελαν η φυλακή να είναι ένας τάφος για εμάς, ένας μύλος για να αλέσει τη θέληση, την αποφασιστικότητα και τα σώματά μας. Αλλά, δόξα τω Θεώ, με την πίστη μας στον σκοπό μας μετατρέψαμε τη φυλακή σε άδυτα λατρείας και ακαδημίες για μελέτη”.

Back to top button