Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε τα πρώτα αναβαθμισμένα F-16 Viper – Τα χαρακτηριστικά και ο οπλισμός τους – Η πρώτη πτήση των υπερσύγχρονων Ελληνικών μαχητικών στην Τανάγρα (φωτο)

Την παρθενική τους πτήση, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε έκδοση Viper, πραγματοποίησαν χθες και σήμερα τα πρώτα δύο υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (το πρωτότυπο πετάει ήδη στις ΗΠΑ).

Το πρόγραμμα έχει αναληφθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής πτήσης έγινε έλεγχος των αναβαθμισμένων συστημάτων των F-16, ο οποίος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, δίδοντας το έναυσμα για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών και των υπολοίπων προς αναβάθμιση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η πτήση του εκσυγχρονισμένου στην έκδοση Viper F-16 υποστηριζόταν από ένα chase aircraft της Πολεμικής Αεροπορίας και διήρκεσε περίπου μία ώρα. Απογειώθηκε στις 11.00 π.μ., εκτέλεσε τοπική πτήση και προσγειώθηκε στις 11.58 π.μ., αφού εκτέλεσε μια σειρά από προβλεπόμενες δοκιμασίες και εξονυχιστικούς ελέγχους. Οι δοκιμές εκτελέστηκαν προκειμένου να επιβεβαιωθούν η ασφάλεια και η αξιοπιστία του σχεδιασμού, όπως επίσης και η λειτουργικότητα του εγκατεστημένου εξοπλισμού.

Ύστερα από την επιτυχή έκβαση των δοκιμών ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, κ. Δ. Παπακώστας, δήλωσε: “Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με την πρόοδο που επιτελείται, καθώς όλα κυλούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Η Εταιρεία υπηρετεί το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, υποδεικνύοντας συνέπεια, προσήλωση στο αποτέλεσμα, προσανατολισμό στην οργάνωση και άρτιο στρατηγικό σχεδιασμό, σε αγαστή πάντα συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin και την Πολεμική Αεροπορία. Η ΕΑΒ είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή τεχνογνωσίας στη χώρα, με απόλυτη αφοσίωση στην εθνική μας Άμυνα και Ασφάλεια”.

Απόλυτα ικανοποιημένος από την επιτυχία των πτητικών λειτουργιών δήλωσε και ο Διευθυντής των Ελληνικών Επιχειρήσεων της Lockheed Martin Aero στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, κ. Charles Akers: “Ήμουν μάρτυρας του μεγαλείου σήμερα της ομάδας Viper, καθώς προετοίμασαν και εκτέλεσαν άρτια την πρώτη πτήση ενός kit proof jet WJ:06. Οι ομάδες της LMA και της ΕΑΒ είχαν άριστη συνεργασία με τον πιλότο της LMA και την ομάδα υποστήριξης, η οποία εκπόνησε το σχέδιο και το εκτέλεσε άψογα. Τι επίδειξη επαγγελματισμού και τεχνογνωσίας. Είμαι τόσο περήφανος για την ομάδα, είναι τιμή μου που ήμουν μέρος της και είμαι ευγνώμων που έγινα μάρτυρας της εξαιρετικής αυτής επίδοσης”.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θα “θωρακίσει” την Πολεμική Αεροπορία με τουλάχιστον έξι αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 Viper μέσα στο 2022, αποτελώντας ένα ασφαλές εχέγγυο για την απόδοση του συνόλου των αναβαθμισμένων 83 αεροσκαφών που θα ολοκληρωθεί το 2027.

Τα χαρακτηριστικά και ο οπλισμός

Tα Viper θα προσδώσουν μεγάλο πλεονέκτημα από αέρος στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αφού δεν θα διαθέτει μόνο τα πιο εξελιγμένα F-16 παγκοσμίως αλλά σχεδιάζεται η αναβάθμισή τους και με νέα όπλα, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, που θα δώσουν ακόμα ένα πλεονέκτημα στα ελληνικά «φτερά».

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Viper είναι το ραντάρ AESA που το δίνει την δυνατότητα στοχοποίησης παντός καιρού με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση. Επίσης δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στόχων σε αέρα και έδαφος. Οι δυνατότητες του ραντάρ πολλαπλασιάζονται με το σκοπευτικό σύστημα Sniper.

Τα Viper όμως για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις μεγάλες τους δυνατότητες αναμένεται να εξοπλιστούν και με νέα όπλα. Αναφορικά τους πυραύλους AGM-84 Harpoon, για τους οποίους είχε ειπωθεί ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν σκοπό να τους δώσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση προχωρά θετικά για την Πολεμική μας Αεροπορία. Πρόκειται για υπερσύγχρονους πυραύλους, αντίστοιχους των AM-39 Exocet, τους οποίους ήδη διαθέτει η HAF για τα Mirage 2000 και μάλιστα με βεληνεκές άνω των 300 χλμ.

Exit mobile version