Την Τετάρτη, οι Γάλλοι βουλευτές θα ψηφίσουν επί των προτάσεων μομφής που έχουν κατατεθεί, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι είναι πιθανό να οδηγήσουν στην πτώση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή πολιτική κρίση και ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Γαλλία: Στις 21.00 κλείνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την απόπειρα του Μπαρνιέ τη Δευτέρα να περάσει χωρίς ψηφοφορία το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025. Ο προϋπολογισμός περιλάμβανε μέτρα για την κάλυψη του μεγάλου ελλείμματος στα δημόσια οικονομικά και την ευθυγράμμισή του με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το τέλος της δεκαετίας.
Στον προϋπολογισμό ακόμη περλαμβάνονται αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 5% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης. Ορισμένα από τα μέτρα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η καθυστέρηση της αντιστοίχισης των αυξήσεων των συντάξεων με τον πληθωρισμό.
Ο Μπαρνιέ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία μόλις δύο μήνες ως αρχηγός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που υποστηρίζεται από κεντρώους και συντηρητικούς, προσπάθησε να περάσει μέρος του προϋπολογισμού χρησιμοποιώντας έναν αμφιλεγόμενο συνταγματικό μηχανισμό που παρέκαμψε μια ψηφοφορία στο νομοθετικό σώμα.
Γαλλία: Στις 21.00 κλείνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής
Για να περάσει η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 288 βουλευτές.
Η Αριστερά και η δεξιά έχουν 332 εκλεγμένους βουλευτές.
Το Nouveau Front Populaire και το Rassemblement National ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν πρόταση μομφής ως απάντηση στη χρήση του άρθρου 49.3 για τον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης.
Περίπου στις 21.00 (ώρα Ελλάδος) θα γνωρίζουμε εάν η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα έχει πέσει.
Ωστόσο, αυτός ο ελιγμός έδωσε στους βουλευτές την ευκαιρία να υποβάλουν προτάσεις μομφής εναντίον του.
Η Εθνική Συσπείρωση πρόκειται τώρα να συμμετάσχει στην ψηφοφορία και να υπερψηφίσει τις προτάσεις μομφής, αφού το κόμμα απέτυχε να λάβει όσες παραχωρήσεις επιθυμούσε από τον Μπαρνιέ.
Η πρόταση δυσπιστίας είναι απλώς το τελευταίο επεισόδιο σε ένα πολιτικό σίριαλ στη Γαλλία, όπου κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο από τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Γαλλία θα βυθιστεί σε πολιτικό χάος. Καμία κυβέρνηση δεν έχει ηττηθεί σε ψηφοφορία πρότασης δυσπιστίας από το 1962 και ο Μπαρνιέ ενδέχεται να γίνει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία. Το υπουργικό συμβούλιο του θα πρέπει να υπηρετεί με υπηρεσιακή ιδιότητα έως ότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ορίσει νέα ηγεσία.
Αλλά δεν είναι σαφές πώς οποιοσδήποτε μελλοντικός πρωθυπουργός θα βρει ενιαία υποστήριξη σε ένα πολιτικά διχασμένο τοπίο και θα αποφύγει να ανατραπεί με παρόμοιο τρόπο. Το κοινοβούλιο είναι βαθιά χωρισμένο σε τρία μπλοκ: τους κεντρώους του κόμματος του Μακρόν, την ακροδεξιά του κόμματος της Μαρίν Λε Πέν και έναν αριστερό συνασπισμό.