Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν επιστήμονες τροφίμων, για να μειώσουν την παρουσία των επικίνδυνων ετεροκυκλικών αμινών που σχηματίζονται όταν ψήνεται το κρέας.
Η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνος για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (Ομάδα 1), ενώ το κόκκινο κρέας έχει ταξινομηθεί ως πιθανώς καρκινογόνο (Ομάδα 2Α). Αυτό οφείλεται στις ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες (HAAs), μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες ενώσεις που σχηματίζονται όταν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία. Πιο απλά, αυτές οι ενώσεις σχηματίζονται όταν μαγειρεύουμε τηγανίζουμε ή ψήνουμε το κρέας, Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία και όσο μεγαλύτερη είναι η θερμική επεξεργασία, τόσο περισσότερα HAA παράγονται και ως προς την ποσότητα και ως προς την ποικιλία.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό πυριδοϊμιδαζόλης και παραγώγων πυριδοϊνδόλης, που ονομάζονται γενικά καρβολίνες. Μικρές ποσότητες αυτών των πυρολυτικών, μη πολικών HAAs βρίσκονται επίσης και σε άλλα τηγανητά και ψητά τρόφιμα. Τα πολικά HAA σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της αντίδρασης Maillard πολλαπλών σταδίων από ενώσεις που απαντώνται φυσικά στα τρόφιμα, π.χ. σάκχαρα (γλυκόζη, ριβόζη και φρουκτόζη), α-αμινοξέα και κρεατίνη.
Οι αποτελεσματικές μέθοδοι μείωσης των HAA περιλαμβάνουν το μαρινάρισμα του κρέατος σε μπύρα, κρασί ή φυσικά εκχυλίσματα (π.χ. τσάι), ειδικά με μπαχαρικά όπως εκχύλισμα ρίγανης, βασιλικού. Και μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα φυτικά πρόσθετα όπως η πάπρικα, το τζίντζερ και το μαύρο πιπέρι μπορούν να τροποποιήσουν τις οδούς σύνθεσης HAA κατά τη διάρκεια της θερμικής επεξεργασίας του κρέατος. Μια μετα-ανάλυση μελετών από το 1997 έως το 2019 αποκάλυψε ότι το σκόρδο, το κρεμμύδι, η πιπεριά και τα μπαχαρικά με φαινολικές ενώσεις αναστέλλουν το σχηματισμό HAA σε τηγανητά και ψημένα τρόφιμα. Τα αντιοξειδωτικά σε αυτά τα πρόσθετα δίνουν ηλεκτρόνια που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τις διαδικασίες σχηματισμού ριζών HAA.
Η πολωνική κουζίνα περιλαμβάνει παραδοσιακά πιάτα με κρέας ψητά ή γεμιστά με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα. Σήμερα, πολλά βιβλία μαγειρικής και γαστρονομικά προγράμματα συνδυάζουν αυτή την παράδοση με σύγχρονες μεθόδους, όπως το ψήσιμο κρέατος σε ηλεκτρικούς φούρνους χρησιμοποιώντας σακούλες ψησίματος. Αυτή η βολική και γευστική μέθοδος διατηρεί επίσης τις ευεργετικές γευστικές ιδιότητες. Από όσο γνωρίζουμε, καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει διερευνήσει την επίδραση ολόκληρων αποξηραμένων φρούτων στην εμφάνιση πολικών ΗΑΑ στα πιάτα με κρέας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Foods για πρώτη φορά αξιολόγησε κατά πόσο αυτή η μέθοδος, δηλαδή το μαγείρεμα κρέατος μαζί με αποξηραμένα φρούτα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αυτών των επιβλαβών ενώσεων στα προκύπτοντα προϊόντα κρέατος.
Τα δείγματα της μελέτης αποτελούνταν από χοιρινό φιλέτο γεμιστό με αποξηραμένα φρούτα, δαμάσκηνα, κράνμπερι και βερίκοκα, ψημένα σε ηλεκτρικό φούρνο με σακούλες ψησίματος. Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δύο χοιρινά φιλέτα που αγοράστηκαν από τοπικό κρεοπωλείο. Το κρέας κόπηκε σε τέσσερα κομμάτια. Το καθένα ζύγιζε περίπου 1 κιλό. Έγιναν κοψίματα σε τρεις δόσεις για να δημιουργηθεί μια τρύπα με διάμετρο περίπου 3 cm στο εσωτερικό του φιλέτου. Το καθένα ήταν γεμιστό με αλεσμένα αποξηραμένα φρούτα σε ποσότητα 200 g ανά 1 κιλό χοιρινού κρέατος. Παρασκευάστηκαν τρία είδη γεμιστού χοιρινού φιλέτου (με δαμάσκηνα, βερίκοκα και κράνμπερι). Το τέταρτο μέρος, που δεν περιέχει πρόσθετα, χρησίμευσε για να γίνει η σύγκριση στην ποσότητα ετεροκυκλικών αρωματικών αμινών.
Κάθε μερίδα κρέατος, μήκους περίπου 20 εκατοστών και πλάτους 10 εκατοστών, τυλίχτηκε ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο και αποθηκεύτηκε στο ψυγείο. Μετά από 12 ώρες, το αλουμινόχαρτο αφαιρέθηκε και κάθε μερίδα τοποθετήθηκε σε ξεχωριστό φύλλο ψησίματος έτσι ώστε το κρέας να ακουμπά την εσωτερική επιφάνεια της σακούλας μόνο στην κάτω πλευρά. Η σακούλα ψησίματος έκλεισε καλά και από τις δύο πλευρές με κατάλληλα κλιπ. Κάθε μερίδα κρέατος που παρασκευάστηκε με αυτόν τον τρόπο τοποθετήθηκε σε δίσκο ψησίματος σε ηλεκτρικό φούρνο προθερμασμένο στους 200 °C. Τα πιάτα από χοιρινό (με κράνμπερι, βερίκοκα ή δαμάσκηνα ή σκέτα) ψήθηκαν χωριστά για 30 λεπτά σε αυτή τη θερμοκρασία και στη συνέχεια στους 180 °C για επιπλέον 60 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, το σακουλάκι άνοιγε από πάνω για να ροδίσει το ψητό.
Η εφαρμοζόμενη μέθοδος μαγειρέματος, χρησιμοποιώντας αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, κράνμπερι και δαμάσκηνα) ως γέμιση για κρέας ψητό σε σακούλα ψησίματος είχε ως αποτέλεσμα τη λήψη προϊόντων με σχετικά χαμηλή συγκέντρωση HAA. Οι μειώσεις στις συγκεντρώσεις επιβλαβών ουσιών, σε σύγκριση με το ψητό κρέας χωρίς τα αποξηραμένα φρούτα, ήταν 42% για χοιρινό φιλέτο με δαμάσκηνα, 47% για χοιρινό φιλέτο με βερίκοκα και 77% για χοιρινό φιλέτο με cranberries.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι εστίασε μόνο στην προσθήκη τριών τύπων αποξηραμένων φρούτων και επιπλέον σε ένα είδος κρέατος και σε μία συγκεκριμένη μέθοδο παρασκευής. Προτείνουν την επέκταση του πεδίου αυτής της έρευνας χρησιμοποιώντας άλλα φρούτα (αποξηραμένα και φρέσκα) και διαφορετικούς τύπους κρέατος, για την αξιολόγηση των επιπτώσεών τους στον σχηματισμό όχι μόνο επιλεγμένων πολικών HAA αλλά και μεγαλύτερου αριθμού ενώσεων από την ομάδα ετεροκυκλικών αμινών.
πηγη cibus.gr

Κακοκαιρία Byron: Η καλύτερη… “διαφήμιση” για τη χώρα μας – Ζευγάρι Γερμανών στη Φοινικούντα πήδηξε από το παράθυρο και κολύμπησε για να σωθεί από τα ορμητικά νερά
Σπουδαία τιμητική διάκριση για τον Ντόναλντ Τραμπ: Έλαβε το βραβείο ειρήνης της FIFA – «Από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου»
Τουρκία: Ο Ερντογάν έχει «βάλει στο μάτι» την αεροπορική βάση T4 στην πόλη Χομς της Συρίας με το Ισραήλ να παρακολουθεί στενά και να είναι έτοιμο για όλα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να «τραβάει το σκοίνι» με τη Ρωσία!- «Ακόμη κι αν υπάρξει ειρήνη, δεν θα αγοράσουμε ξανά ρωσικό αέριο» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας
Κύπρος: Για «Τουρκική εισβολή και κατοχή» μίλησε ο Χριστοδουλίδης στο Ζελένσκι αλλά ο Ουκρανός έκανε…τον Αμερικάνο!-Στο «ντούκου» πέρασε την προσβολή ο Κύπριος πρόεδρος
Επέτειος Αλέξη Γρηγορόπουλου: Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα» αύριο Σάββατο για πολλές ώρες
Χάος στη Γραμμή 1 του Μετρό: Με την πρώτη δυνατή βροχή κατέρρευσαν τα πάντα!-Πλημμυρισμένοι σταθμοί, ανελκυστήρες και κυλιόμενες εκτός λειτουργίας!- Με κουβάδες και μπουκάλια παλεύουν εργαζόμενοι και επιβάτες!
Ουκρανία: «Έφαγαν» πίκρα οι Ουκρανοί με τη νέα Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας του Τραμπ!-Φόβοι για διπλωματική απομόνωση του Ζελένσκι!
Τουρκία: «Τρίβει τα χέρια του» ο Ερντογάν!- «Παροπλίζει» άμεσα τους Ρωσικούς S-400 και ξαναμπαίνει στο πρόγραμμα των F-35 του Τραμπ! Πανηγυρίζει ο τουρκόφιλος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπαράκ!
ΗΠΑ: Ο Τραμπ τα αλλάζει όλα!- «Τελεσίγραφο» στους Ευρωπαίους- «Αν θέλετε πολέμους, θα αναλάβετε τον έλεγχο του NATO έως το 2027»
Λειψυδρία: Πόσο αύξησε τα αποθέματα νερού η κακοκαιρία Byron-Μικρή αλλά σημαντική «ανάσα» για την Αττική!
Politico: Πώς ο Πούτιν έχει καταφέρει να αντικαθιστά συνεχώς τους νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες του στα μέτωπα της Ουκρανίας
Ρωσία: «Εσύ δεν είσαι καν στο παιχνίδι λόγω πεισματικής βλακείας»- Ο Ντιμίτριεφ απάντησε στο σχόλιο του Φρίντριχ Μερτς για «παιχνίδια» των Αμερικάνων στον πόλεμο της Ουκρανίας
Θεσσαλονίκη: Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. με αυτόκλητους «τιμωρούς» παιδόφιλων-Τους κλείνουν ραντεβού μέσω social media, τους «σαπίζουν» στο ξύλο και τους ληστεύουν!
Αγροτικές κινητοποιήσεις: Απόλυτος εμπαιγμός των αγροτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο!- Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι «δεν μπορεί να γίνει διάλογος τη στιγμή που λαμβάνουν χώρα σοβαρά επεισόδια» τα οποία βέβαια η ίδια η κυβέρνηση προκαλεί!