Πως θα βγούμε για φαγητό με ασφάλεια; Διαβάστε τις αυστηρές οδηγίες του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών που θα σας προστατεύουν από τον κορωνοϊό, μόλις ανοίξουν τα μαγαζιά εστίασης

Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

To άνοιγμα της εστίασης  είναι το «δώρο» της Δευτέρας του Πάσχα για τον ελληνικό λαό, τόσο για μαγαζάτορες όσο όμως και για το κοινό, που αδημονεί να ζήσει λίγο από την προ-κορωνοϊού κανονικότητα , γευματίζοντας και μοιράζοντας το τραπέζι του με  φίλους και παρέες . Το μέτρο ανακοινώθηκε οριζοντίως και καθέτως για την επικράτεια, για όλες τις περιοχές, πόλεις και περιφέρειες, ανεξάρτητα από το αν κάποιες ζώνες είναι πράγματι covid free, όπως συμβαίνει στην Αττική σε κάποια από τα νησιά της πχ, Κύθηρα, ενώ το κέντρο της Αθήνας, «βράζει» από κρούσματα  και μεταλλάξεις, όπως κατ’ αποκλειστικότητα μεταδίδουν  εδώ και μήνες τα ρεπορτάζ του europost.gr

To να ξεχυθούμε σε ταβέρνες , μπαρ και εστιατόρια , τσουγκρίζοντας, π;iνοντας ανέμελα, γελώντας και γιορτάζοντας τη «λευτεριά»,  σαφώς δεν είναι φρόνιμο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, όταν ακόμη και για τους εμβολιασμένους  οι επίσημες συστάσεις είναι να πραγματοποιούν τις εξόδους τους για ποτό ή φαγητό … με μάσκα, μια και κινδυνεύουν οι μη εμβολιασμένοι, αλλά και οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι με πιθανή επαναμόλυνση .

Συνειδητοποιώντας ότι πολλές από τις μεταλλάξεις που εντοπίζονται στην Αθήνα και σε μεγάλα αστικά κέντρα δεν καλύπτονται από τα εμβόλια που κυκλοφορούν, όπως είναι η Νοτιοαφρικάνικη, η Νιγηριανή , η Βραζιλιάνικη μετάλλαξη, αλλά κυρίως η Β.1.1.318  που εμφανίζει εκτεταμένη διασπορά -όπως κατ’ αποκλειστικότητα έγραψε πρόσφατα το  europost.gr– οι εξορμήσεις για εστίαση ή νυχτερινή διασκέδαση για  άτομα  ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο, κρίνονται ριψοκίνδυνες στον παρόντα χρόνο  δεδομένων πολλών παραγόντων, έστω  κι αν τα τραπέζια βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο  και με αρκετή απόσταση μεταξύ τους ( που συνήθως δεν τηρείται )

Το πιο επικίνδυνο: Φαγητό και ποτό σε εσωτερικό χώρο

Όπως έχει ανακοινώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ , CDC, , το φαγητό το ποτό, σε εσωτερικούς κατ’ αρχήν  χώρους σε εστιατόρια και μπαρ εγκυμονεί τους μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με άλλες  δραστηριότητες καταρχήν γιατί  άνθρωποι από διαφορετικά νοικοκυριά συγκεντρώνονται στον ίδιο χώρο.

Σε αυτούς τους χώρους Και τα εμβολιασμένα άτομα πρέπει να πάρουν μάσκα μαζί τους όταν βγαίνουν για φαγητό και ποτό.

“Πρέπει ακόμα να είστε πολύ προσεκτικοί όταν βρίσκεστε σε τέτοιους χώρους”, δήλωσε ο Δρ. Ada Stewart, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οικογενειακών Ιατρών. “Βρίσκεστε ανάμεσα σε πλήθος και δεν γνωρίζετε την κατάσταση υγείας και την έκθεσή τους στο κορωνοϊό πολλών από αυτά τα άτομα.”

Οι παγίδες μόλυνσης σε μπαρ και εστιατόρια

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους κινδύνους, η καθοδήγηση του CDC για δείπνο σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίου είναι η ίδια τόσο για εμβολιασμένους όσο και για μη εμβολιασμένα άτομα.

Εάν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και μολυνθείτε, δεν είναι πιθανό να αρρωστήσετε με τα συμπτώματα Covid-19. Αλλά ενδέχεται να εκθέσετε κάποιον άλλο σε ασθένεια, ο οποίος μπορεί να κινδυνεύει να νοσήσει βαριά

Τι πρέπει να τηρούν τα καταστήματα εστίασης για τη μείωση κινδύνου

Εάν σκοπεύετε να φάτε έξω, ελέγξτε πρώτα εάν το εστιατόριο συμμορφώνεται με τα συνιστώμενα μέτρα πρόληψης. Μπορείτε να δείτε τον ιστότοπο του εστιατορίου ή να καλέσετε την επιχείρηση και να ρωτήσετε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CDC τα εστιατόρια που θεωρούνται μειωμένου κινδύνου

Ασφαλέστερο: Τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους

Το φαγητό και το ποτό στον εξωτερικό χώρο μιας εγκατάστασης είναι ασφαλέστερο, λέει το CDC, καθώς τα σταγονίδια αέρα ή αναπνευστικών που ενδεχομένως είναι φορτωμένα με κοροναϊό δεν θα ρέουν σε κλειστό χώρο.

Οδηγίες που πρέπει να τηρήσετε αφού καθίσετε για φαγητό

Exit mobile version