Προς ματαίωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδος με την Κύπρο μετά τις απειλές των Τούρκων – ” Να πάρουμε ρεύμα από την Τουρκία” προτείνει ο ηγέτης του ψευδοκράτους

Θα καλυφθούν οι πραγματικοί λόγοι πίσω από " τεχνικά" και " οικονομικά" προβλήματα

Τις τελευταίες εβδομάδες προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι οδεύει προς ματαίωση το, τεράστιας Εθνικής και γεωπολιτικής σημασίας, έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος- Κυπρου.

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι καθοριστικό ρόλο στην λήψη αυτών των αποφάσεων έπαιξαν τα γεγονότα έξω από την Κάσο, όπου η Τουρκία δεν επέτρεψε σε Ιταλικό ερευνητικό σκάφος να ολοκληρώσει τις έρευνες του για την πόντιση των καλωδίων διασύνδεσης πάνω στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και επί της Ελληνικής ΑΟΖ, όπως οριοθετήθηκε στην Συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Καΐρου.

Γιατί η Τουρκία αντέδρασε έτσι;

Γιατί είναι αποφασισμένη να επιβάλει επί του πεδίου τα τετελεσμένα, που απορρέουν από το παράνομο Τουρκο- Λιβυκό Σύμφωνο, το οποίο πέφτει επάνω στην Ελληνική ΑΟΖ.

Στο όνομα της αποφυγής της έντασης με την Τουρκία, η Αθήνα “κατάπιε” τα θλιβερά γεγονότα της Κάσου!

Και τώρα τίθεται το ερώτημα: Αν και πως θα προχωρήσει το έργο
Με τον ηγέτη του ψευδοκράτους των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ να προτείνει να πάρει όλο το νησί ρεύμα από την Τουρκία!

Όλα δείχνουν ότι σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Αθήνα και Λευκωσία συμφώνησαν στην ματαίωση του μεγάλου αυτού έργου.
Αλλά ας δούμε αναλυτικότερα τα νεότερα που μας έρχονται από την Κύπρο:

Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου συνεδρίασε αλλά ενώ ανεμένετο να έχει ληφθεί μέχρι χθες οριστική απόφασις επί τη βάσει της προκαταρκτικής συμφωνίας Αθηνών-Λευκωσίας, ανεκοινώθη ότι σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων της Μεγαλονήσου θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τρίτη!

Εκτιμάται κατόπιν τούτου ότι τα πράγματα βαίνουν επί τα χείρω και απλώς η κυπριακή κυβέρνηση αποδέχθηκε να δώσει μιαν αναβολή, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προβεί στις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ, χωρίς το βάρος της δημοσιοποιήσεως των δυσμενών εξελίξεων.

Όπως και να έχει θεωρείται δεδομένο ότι η διασύνδεσις έχει ήδη ουσιαστικώς ακυρωθεί, αφού η Αθήνα υποχώρησε στην Κάσο, προ της τουρκικής επιθετικότητας. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε, προ ημερών, το λάθος μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας ότι «Αν υπερασπιζόμασταν τα δικαιώματά μας όπως στο παρελθόν, θα προέκυπτε κρίση και αυτό θα οδηγούσε σε υπαναχώρηση της δικής μας πλευράς».

Τώρα ο τουρκικός τύπος σχολιάζοντας την συμφωνία Αθηνών – Λευκωσίας, γράφει χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες δεν έβαλαν μυαλό», υποδηλώνοντας ότι τυχόν συνέχιση του έργου θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

Υπενθυμίζουν ότι την πρώτη φορά οι Έλληνες (δηλαδή το ιταλικό πλοίο που έκανε τις έρευνες) αναγκάστηκαν να φύγουν από την θαλάσσια περιοχή που η Τουρκία θεωρεί ότι είναι εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Αμφισβητούν την συμφωνία γιατί δεν εκλήθη κάποιος Τούρκος κυβερνητικός παράγοντας αλλά επικοινώνησαν μεταξύ τους ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Χριστοδουλίδη.

Έτσι ενώ από προχθές πανηγυρίζει η Αθήνα για την συμφωνία μεταξύ Λευκωσίας, Κομισιόν, της ελληνικής Κυβερνήσεως και του ΑΔΜΗΕ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι η χώρα του, θέλει να επαναξιολογήσει το έργο με τη βοήθεια ξένου οίκου μελέτης, σε ό,τι αφορά την σχέση κόστους-οφέλους.

Τρία είναι τα θέματα «αγκάθια» της συμφωνίας:

Θα ξεκινήσει η χρέωση των Κύπριων καταναλωτών από την 1η Ιανουαρίου του 2025;
Θα καταβάλει 125 εκατ. ευρώ το κράτος, με κάποιον τρόπο, μέχρι το 2029, για να καλυφθούν κάποιες από τις δαπάνες του φορέως υλοποιήσεως της διασυνδέσεως;
Τι θα γίνει και ποιος θα αναλάβει το ρίσκο της οικονομικής καταστροφής της επενδύσεως αν η Τουρκία αντιδράσει και η διασύνδεση οδηγηθεί σε ναυάγιο;
Την ίδια στιγμή, ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ απεκάλυψε ότι τον Ιούλιο του 2022 κατέθεσε πρόταση στην ΕΕ για ηλεκτρική διασύνδεση μέσω Τουρκίας.

«Συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με αυτό. Η ριζική λύσις στο θέμα αυτό είναι η σύνδεσις με την ΕΕ μέσω Τουρκίας με καλώδιο τόσο για το νότο όσο και για το βορρά. Η Τουρκία απέχει 40 χιλιόμετρα, η Ελλάς απέχει 1000 χιλιόμετρα», σχολίασε ο Τατάρ.

Exit mobile version