Ραγδαία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ έτοιμο να επιτεθεί στο Ιράν – Έκτακτη συνομιλία Νετανιάχου με Μπάιντεν

Το Ισραήλ έχει έτοιμο το σχέδιο για το χτύπημα στο Ιράν, παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας ότι αυτή η κίνηση θα ανοίξει νέο κύκλο αίματος. Όπως φαίνεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, φέρεται να ενέδωσε ή από μια άλλη οπτική θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει ότι ο Λευκός Οίκος πέτυχε τον σκοπό του.

Το σχέδιο για τα αντίποινα στο Ιράν είναι έτοιμο να τεθεί σε ισχύ, παρασύροντας τη Μέση Ανατολή σε γενικότερη σύρραξη που απειλεί ακόμα και την παγκόσμια ειρήνη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού, πραγματοποιήθηκαν πολύωρες διαβουλεύσεις με τον Νετανιάχου, υπουργούς, αξιωματούχους και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το Times of Israel, οι αξιωματούχοι κατέληξαν στην απόφαση να χτυπήσουν ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και όχι διυλιστήρια. Σύμφωνα όμως με πηγές, η απόφαση αυτή μπορεί να αλλάξει και η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Ο Νετανιάχου κατάφερε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην οποία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Μαζί με τον Νετανιάχου ήταν ο διπλωματικός σύμβουλος Οφίρ Φαλκ, ο στρατιωτικός γραμματέας Ρόμαν Γκόφμαν, ο αρχηγός του επιτελείου Τζάτσι Μπράβερμαν και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Γκιλ Ράιχ.

Ο φόβος για τα πυρηνικά

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές, στο Ισραήλ δεν έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ως απάντηση στο πυραυλικό μπαράζ της Τεχεράνης.

«Σε περίπτωση [ισραηλινού] χτυπήματος στις [ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις], θα ήταν, πρώτα και κύρια, μια καταστροφή για το Ισραήλ και τους συμμάχους του… Θα πω, γενικά, ότι θα είναι ένας μεγάλος πόλεμος στη Μέση Ανατολή… Και όταν η Αμερική κάνει πίσω από όλα αυτά, θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, που θα απειλήσει την καταστροφή του ίδιου του Ισραήλ», δήλωσε στο Sputnik ο Evgeny Mikhailov, βετεράνος Ρώσος στρατιωτικός παρατηρητής και πολιτικός αναλυτής.

Η επίδραση των εκρηκτικών στα πυρηνικά υλικά που είναι αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις του Ιράν, οι οποίες πιθανότατα διαθέτουν χαμηλά εμπλουτισμένο ουράνιο, θα αποτελούσε τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που θα υπερέβαινε τα σύνορα της χώρας. Η επίθεση του Ισραήλ στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να διευρύνει τη σύγκρουση στην περιοχή, ενώ παράλληλα θα επιτάχυνε την πρόοδο του Ιράν προς την κατασκευή πυρηνικής συσκευής. «Η Τεχεράνη μπορεί να δει την πραγματική οπλοποίηση του πυρηνικού της προγράμματος ως τη μόνη επιλογή που έχει απομείνει και μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του ιρανικού καθεστώτος», αναφέρει το Bulletin of the Atomic Scientists.

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ είχε ενημερώσει επισήμως την κυβέρνηση ότι δεχόταν την εκεχειρία με το Ισραήλ, την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Νασράλα

«Η Χεζμπολάχ είχε ενημερώσει τις αρχές του Λιβάνου ότι δεχόταν την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, την ημέρα που ο ηγέτης της, ο Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα», ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή.

Μέχρι τότε, η πανίσχυρη σιιτική οργάνωση έθετε ως προϋπόθεση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στον Λίβανο να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής Χαμάς. Η Χεζμπολάχ άνοιξε το μέτωπο του νοτίου Λιβάνου εναντίον του Ισραήλ πριν από έναν χρόνο, για να στηρίξει τη Χαμάς.

«Στις 27 Σεπτεμβρίου η Χεζμπολάχ ενημέρωσε επισήμως την κυβέρνηση του Λιβάνου, μέσω του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ότι δεχόταν τη διεθνή πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός», είπε αυτή η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι βρισκόταν εκείνη την ημέρα στον ΟΗΕ, όπου ήταν υπό συζήτηση μια διεθνής πρόταση κατάπαυσης του πυρός για 21 ημέρες, με πρωτοβουλία της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Ο Μικάτι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τη θέση που θα τηρούσε η Χεζμπολάχ, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Οι διεθνείς διαπραγματευτές ανέμεναν την έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στην ομιλία του, την ίδια ημέρα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι θα συνέχιζε να πλήττει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε ένα κτίριο στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, όπου βρισκόταν ο Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε.

Μετά τον θάνατο του Νασράλα η κυβέρνηση του Λιβάνου «δεν έχει πλέον επαφές με τη Χεζμπολάχ», είπε η ίδια πηγή.

Την Τρίτη ο «υπ’ αριθμόν 2» της Χεζμπολάχ, ο Ναΐμ Κάσεμ, είπε ότι η οργάνωση «στηρίζει τις πολιτικές προσπάθειες του προέδρου Μπέρι που έχουν ως στόχο την κατάπαυση του πυρός». Ο Ναμπίχ Μπέρι είναι ο επικεφαλής του σιιτικού κινήματος Αμάλ, συμμάχου της Χεζμπολάχ. Ο Κάσεμ, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε από το κανάλι της Χεζμπολάχ, το al-Manar, δεν συνέδεσε την κατάπαυση του πυρός με τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα.

Exit mobile version