Ραγδαίες εξελίξεις: Η Κίνα αποδεσμεύει πλήρως την οικονομία της από τη Δύση! – Προετοιμάζει εισβολή στην Ταϊβάν;

Η Κίνα λαμβάνει εντατικά μέτρα για να αποδεσμεύει την οικονομία της από τη Δύση, κάτι που εγείρει ερωτήματα για τα κίνητρά της, όπως αν προετοιμάζεται για νέα οικονομική κρίση ή για εισβολή στην Ταϊβάν.

Το Πεκίνο μειώνει τη συμμετοχή σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και την εξάρτηση από δυτικές εισαγωγές, ειδικά στο τομέα των τροφίμων. Ταυτόχρονα, επενδύει δισεκατομμύρια σε νέους αναδυόμενους τεχνολογικούς τομείς, όπως η παραγωγή τσιπ ημιαγωγών, ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών.

Ειδικοί ανέλυσαν στο Business Insider τα δύο πιθανά κίνητρα της κινεζικής στρατηγικής, με ορισμένους να θεωρούν ότι προσπαθεί να θωρακίσει την οικονομία που επιβραδύνθηκε τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά, η χώρα της Ασίας αντιμετωπίζει κρίση χρέους στα ακίνητα, υψηλή ανεργία μεταξύ των νέων, γήρανση του πληθυσμού, έλλειψη σε ειδικευμένους εργάτες και μειωμένη ζήτηση στις εξαγωγές της.

«Η Κίνα λειτουργεί με την υπόθεση ότι οι εντάσεις με τις ΗΠΑ και τη Δύση είναι αρκετά σοβαρές και απίθανο να υποχωρήσουν σύντομα… Δεν προετοιμάζεται για πόλεμο, αλλά για αυτό που θα ακολουθήσει από την κορύφωση των εντάσεων», είπε ο Σκοτ Κένεντι, ειδικός στην κινεζική οικονομία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Το σενάριο της εισβολής

Εντούτοις, άλλοι ειδικοί θεωρούν πως το Πεκίνο θέλει να εισβάλει στην Ταϊβάν και προετοιμάζει την οικονομία της, μαθαίνοντας από τη περίπτωση της Ρωσίας που τέθηκε στο περιθώριο των αγορών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα, στηρίζουν αυτή την άποψη στο γεγονός ότι η Κίνα ξεκίνησε να υλοποιεί από το 2015 το πρόγραμμα «Made in China 2025» για την απεξάρτηση της οικονομίας της, με τις πιο εντατικές προσπάθειες να παρατηρούνται τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η επανένωση της Ταϊβάν με την ηπειρωτική χώρα είναι μία από τις πιο ξεκάθαρες φιλοδοξίες του Σι Τζινπίνγκ και θα ήθελε να την πραγματοποιήσει με τρόπο που να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα στην κινεζική οικονομία», είπε ο Vivek Chilukuri, ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας στο Κέντρο Νέας Αμερικανικής Ασφάλειας.

Όποιο κι αν είναι το αληθινό κίνητρό της, είναι γεγονός ότι αρχίζει να επενδύει περισσότερο στην εσωτερική οικονομία, ενώ προσανατολίζεται σε προσάρτηση της Ταϊβάν. Ωστόσο, η μυστικοπάθεια του Πεκίνου σε συνδιασμό με την αδυναμία των δυτικών να κατανοήσουν το κινεζικό σκεπτικό, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις επόμενες κινήσεις της Κίνας.

Exit mobile version