Καύσιμα στη φωτιά του πολέμου στην Ουκρανία ρίχνουν αμφότερες πλευρές. Για πρωτοφανή κλιμάκωση μιλά η Ρουμανία, μετά τη ρωσική επίθεση σε πλοίο με σιτηρά εντός ρουμανικής ΑΟΖ.
Για «πρωτοφανή κλιμάκωση» μίλησε την Παρασκευή το Βουκουρέστι, με αφορμή την επίθεση της Ρωσίας σε φορτηγό πλοίο με ουκρανικά σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στη Ρουμανία.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Ρωσία φέρεται να έπληξε το εμπορικό πλοίο «Aya» που διαχειρίζεται η Τουρκία με έναν πύραυλο κρουζ, που εκτοξεύτηκε από ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Tupolev Tu-22M γύρω στις 11 μ.μ. τοπική ώρα στις 11 Σεπτεμβρίου.
Το πλοίο, το οποίο μετέφερε 26.550 μετρικούς τόνους σιτηρών στην Αίγυπτο από το ουκρανικό λιμάνι του Τσορνομόρσκ, υπέστη ζημιές στην αριστερή πλευρά του και αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία προς το ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας, ενώ τώρα, σύμφωνα με το MarineTraffic κατευθύνεται προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε.
«Το γεγονός αυτό αποτελεί μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση του παράνομου και αδικαιολόγητου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωρτερικών της Ρουμανίας. «Η σκόπιμη επίθεση σε ένα φορτηγό πλοίο αποτελεί σοβαρή παραβίαση των διεθνών ανθρωπιστικών νομικών κανόνων που διέπουν τη διεξαγωγή πολέμου στη θάλασσα».
Το Βουκουρέστι καταδίκασε επίσης τις παραβιάσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών από τη Ρωσία μέσω των «συστηματικών και ανεύθυνων βομβαρδισμών των ουκρανικών υποδομών και των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά», προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις αυτές «απειλούν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».
Το περιστατικό έρχεται ως άλλο ένα σημάδι ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας διαχέεται στο έδαφος του ΝΑΤΟ. Οι ρουμανικές αρχές έχουν επανειλημμένα αποκαλύψει συντρίμμια μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο έδαφός της μετά τη μαζική επίθεση της Ρωσίας εναντίον ουκρανικών λιμανιών του Δούναβη, που βρίσκονται κοντά στα ρουμανικά σύνορα.
Η επίθεση στο πλοίο σηματοδότησε το πρώτο πυραυλικό πλήγμα σε πολιτικό πλοίο που μεταφέρει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας από την έναρξη της εισβολής, το 2022. Ορισμένα πλοία έχουν προηγουμένως υποστεί ζημιές από νάρκες ή ενώ ήταν αγκυροβολημένα σε ουκρανικά λιμάνια.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι ένας από τους βασικούς παγκόσμιους συντελεστές της επισιτιστικής ασφάλειας και ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για την προστασία των ουκρανικών λιμανιών και την προμήθεια τροφίμων στην παγκόσμια αγορά. «Περιμένουμε την αντίδραση του κόσμου. Το σιτάρι και η επισιτιστική ασφάλεια δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο πυραύλων», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.