Σαρακοστή: Συμβουλές για ασφαλείς αγορές τροφίμων

Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας που χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση συγκεκριμένων εδεσμάτων, όπως θαλασσινά, οστρακοειδή, τουρσιά, χαλβά και ταραμά. Καθώς οι αγορές αυτών των προϊόντων αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ΕΦΕΤ εξέδωσε χρήσιμες οδηγίες για την επιλογή και τη σωστή διαχείριση των σαρακοστιανών τροφίμων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγιεινή και η ασφάλεια των καταναλωτών.

Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας που προηγείται του Πάσχα και χαρακτηρίζεται από την αποχή από το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Ωστόσο, η ελληνική παράδοση προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από νόστιμα και θρεπτικά νηστίσιμα φαγητά που καταναλώνονται ευρέως.

Τα βασικά σαρακοστιανά εδέσματα
  1. Θαλασσινά & οστρακοειδή

    • Χταπόδι, καλαμάρι, θράψαλο, σουπιά
    • Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί
    • Μύδια, κυδώνια, στρείδια, γυαλιστερές, χτένια, αχιβάδες, αχινοί

Όσπρια & λαχανικά

Άρτος & ζυμαρικά

Ταραμάς & αυγοτάραχο

Ξηροί καρποί & αλείμματα

Ελιές & ελαιόλαδο

Γλυκά & επιδόρπια

Πώς να επιλέξουμε σωστά τα σαρακοστιανά τρόφιμα

1. Κεφαλόποδα (Χταπόδι, Καλαμάρι, Θράψαλο, Σουπιά)

2. Οστρακοειδή (Μύδια, Κυδώνια, Στρείδια, Αχιβάδες, Χτένια)

3. Μαλακόστρακα (Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια)

4. Αχινοί

5. Κονσέρβες θαλασσινών

6. Λοιπά σαρακοστιανά εδέσματα (Χαλβάς, Ταραμάς, Τουρσί, Αυγοτάραχο, Μπρικ)

Exit mobile version