Σε αχαρτογράφητα νερά η Γαλλία: Έρχεται Frexit;

Η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία, φέρνει στη μνήμη των Ευρωπαίων αξιωματούχων τις ημέρες του Brexit.

Μόλις ο Μακρόν ανακοίνωσε την απόφασή του, δύο από αυτούς τον συνέκριναν αμέσως με τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος κάλεσε και έχασε ένα δημοψήφισμα για να αποχωρήσει η χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.

Και οι δύο άνδρες, στελέχη του κατεστημένου υπό πολιορκία από τη λαϊκιστική δεξιά, είχαν αυτοπεποίθηση για την αυτήν την επικίνδυνη και περιττή ψηφοφορία, γράφει το Bloomberg, ποντάροντας στο ότι μια τέτοια κίνηση θα διευθετούσε τα εσωτερικά τους προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλευρά του Γάλλου προέδρου είχε αφομοιώσει και κάποια στοιχεία της ρητορικής του Κάμερον την πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας.

Αυτή η στρατηγική μοιάζει με αυτό που έγινε γνωστό ως «Project Φόβου» κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Κάμερον για το Brexit.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας για να ασχολούνται με τις επιπτώσεις από το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά, μια κανονική κρίση στη Γαλλία θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει σοβαρότερη απειλή για την Ευρώπη, καθώς θα «χτυπούσε» την καρδιά της Ευρωζώνης.

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν στη Γαλλία είναι το πρώτο θέμα των συνομιλιών στις Βρυξέλλες αυτήν την περίοδο, είπε ένας διπλωμάτης στο Bloomberg. Αυτοί οι φόβοι αντανακλώνται και στις αγορές.

Το premium που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν 10ετή γαλλικά κρατικά ομόλογα, σημείωσε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ οι γαλλικές μετοχές έχασαν περίπου 210 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης την ίδια περίοδο.

Έτσι, η γαλλική αγορά κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα της από τον Μάρτιο του 2022 με το sell-off των μετοχών να «εξαφανίζει» 500 δισ. ευρώ από τη συνολική της αξία.

Ειδικά για τον βασικό δείκτη CAC 40, η πτώση του για το πενθήμερο που πέρασε, δηλαδή αυτό μετά τις ευρωεκλογές, ξεπέρασε το 6%. Οι αναλυτές δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι για ταχεία ανάκαμψή του όσο συντηρείται η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 30ής Ιουνίου.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις γαλλικές μετοχές, δέχθηκαν οι τραπεζικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εβδομαδιαία πτώση της Credit Agricole κατά 12,9%, της BNP Paribas κατά συνολικά 13% και της Societe Generale κατά 15,7%. Ωστόσο, και τα γαλλικά ομόλογα επλήγησαν. Έτσι, η ψαλίδα ανάμεσα στις γαλλικές και τις γερμανικές αποδόσεις άνοιξε κατά 0,81% την Παρασκευή 14 Ιουνίου, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2017.

«Οι αγορές έχουν ήδη δείξει ευαισθησία στην πολιτική κατάσταση στη Γαλλία. Το υψηλό χρέος της καθιστά τη χώρα ευάλωτη σε αλλαγές στο επενδυτικό κλίμα και υπάρχει σαφής κίνδυνος να διευρυνθούν περαιτέρω τα spreads εάν οι εκλογές προκαλέσουν μεγάλη αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής», σημείωσε η Ελεονώρα Μαυροειδή, του Bloomberg Economics.

Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ προκάλεσε οικονομικούς κλυδωνισμούς που κράτησαν χρόνια. Η ομάδα της εκστρατείας του Μακρον δεν πιστεύει ότι τα διδάγματα του Brexit ισχύουν και στην περίπτωση της Γαλλίας, φέρεται να είπε στο Bloomberg άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Αντιθέτως, πιστεύει ότι η εστίαση στους οικονομικούς κινδύνους του προγράμματος της Λεπέν είναι ο τρόπος για να ενισχυθεί η υποστήριξη προς τον Μακρόν, χαρακτηρίζοντας το sell off της αγοράς σαν μια σαφή απόδειξη των κινδύνων.

Η πτώση των αγορών ξυπνά επίσης δυσάρεστες μνήμες από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, όταν χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και -κυρίως- η Ελλάδα στοχοποιήθηκαν από επενδυτές ομολόγων λόγω των ασταθών δημόσιων οικονομικών τους.

Η Ιταλία, η πιο χρεωμένη χώρα της ΕΕ μετά την Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι η επόμενη που θα βρεθεί υπό πίεση, εάν οι επενδυτές αρχίσουν να μειώνουν τις θέσεις τους σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Ένας Ιταλός αξιωματούχος είπε στο Bloomberg ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Ρώμη παρακολουθούν την κατάσταση με ανησυχία. Μέχρι στιγμής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπουν κανένα λόγο ανησυχίας και δεν έχουν συζητήσει την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία τους για περιόδους κρίσης, ανέφεραν πηγές που επικαλείται το Μέσο.

Ωστόσο, η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία αναμένεται να συζητηθεί σε δείπνο των ηγετών της ΕΕ τη Δευτέρα (17/6). Οι ομόλογοί του αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Mακρόν για το πώς σκοπεύει να αποκαταστήσει τον έλεγχο, καθώς και να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Exit mobile version