Η Μιανμάρ συγκλονίστηκε από έναν φονικό σεισμό 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε την περιοχή και άφησε πίσω του τεράστιες καταστροφές και έναν αυξανόμενο αριθμό θυμάτων. Ο τελευταίος απολογισμός από τις αρχές της χώρας αναφέρει ότι τουλάχιστον 1.002 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μια δραματική αύξηση σε σχέση με τις πρώτες αναφορές, οι οποίες μιλούσαν για μόλις 144 θύματα.
Σεισμός στη Μιανμάρ: Συγκλονίζει Έλληνας κάτοικος – «Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και…»
Οι συνέπειες του σεισμού επεκτάθηκαν πέρα από τα σύνορα της Μιανμάρ, καθώς στη γειτονική Ταϊλάνδη, η κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη στην Μπανγκόκ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα άτομα, με δεκάδες άλλους να έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια.
Η μαρτυρία του Βασίλη Στεργίου, ενός Έλληνα κάτοικου της Μπανγκόκ, προσφέρει μία πιο προσωπική και ζωντανή εικόνα για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μετά το φονικό σεισμό. Ο Στεργίου, ο οποίος βρίσκεται στην Ταϊλάνδη, έδωσε στην εκπομπή Weekenders μια συγκλονιστική περιγραφή της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι φαίνεται στις αρχικές αναφορές.
«Η εικόνα που έχουμε από εδώ είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτή που καταφέρνουν να μεταδώσουν τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο κ. Στεργίου. «Τα πρώτα 24ωρα ήταν εξαιρετικά δύσκολα, καθώς υπήρχε παντελής έλλειψη καθαρής πληροφόρησης. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει, και δεν μιλάμε μόνο για σπίτια και καταστήματα, αλλά και για ιστορικούς ναούς και θέρετρα που δεν άντεξαν τη δύναμη του σεισμού», πρόσθεσε. Τα κτίρια στη Μιανμάρ είναι σε μεγάλο ποσοστό παλιάς κατασκευής, χωρίς σύγχρονα αντισεισμικά μέτρα, κάτι που ενίσχυσε τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού. «Η έλλειψη αντισεισμικών μέτρων έχει κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Οι παλιές κατασκευές δεν άντεξαν και υπήρξαν πολλές καταρρεύσεις», εξήγησε.
Σεισμός στη Μιανμάρ: Συγκλονίζει Έλληνας κάτοικος – «Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και…»
Ο Έλληνας κάτοικος, ο οποίος έζησε τη στιγμή του σεισμού, μίλησε για την εμπειρία του εκείνη την ώρα: «Ήμουν έξω όταν το έδαφος άρχισε να τρέμει. Ήταν τόσο έντονο που σχεδόν έχασα την αίσθηση του χώρου γύρω μου. Όλοι γύρω πανικοβλήθηκαν, και οι δρόμοι γεμίστηκαν με ανθρώπους που έτρεχαν σε όλες τις κατευθύνσεις για να προστατευτούν. Το πιο τρομακτικό ήταν η αβεβαιότητα για το τι ακριβώς είχε συμβεί και πόσο σοβαρές ήταν οι καταστροφές», είπε.
Αυτό που τονίζει ο Στεργίου είναι η δυσκολία να κατανοήσει κάποιος πλήρως την έκταση της καταστροφής λόγω της έλλειψης επαρκούς επικοινωνίας και της καθυστερημένης ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές. «Δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα ακόμα. Οι πληροφορίες έρχονται με πολύ αργό ρυθμό, και αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα», ανέφερε.
Οι συνθήκες επιδεινώνονται καθώς τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές προσπαθούν να αντλήσουν πληροφορίες και να εντοπίσουν τα θύματα, ενώ παράλληλα το μεγάλο πλήθος των τραυματιών και των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί σε κατεστραμμένα κτίρια καθιστούν τη διάσωση δύσκολη και χρονοβόρα.
Ο Βασίλης Στεργίου αναφέρει πως η βοήθεια δεν έχει φτάσει ακόμα στην περιοχή με την ταχύτητα που θα έπρεπε, και αυτό εντείνει την αγωνία των κατοίκων. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους ανθρώπους που ζουν εδώ, διότι εκτός από τις καταστροφές, οι υποδομές έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Η επικοινωνία, τα δίκτυα ρεύματος και ύδρευσης έχουν διακοπεί σε πολλές περιοχές», τόνισε.
Στο μεταξύ, και η γειτονική Ταϊλάνδη έχει επηρεαστεί σοβαρά από τον σεισμό, με τους 9 θύματα να είναι μόνο η αρχή. Κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης στην Μπανγκόκ, προκαλώντας τον εγκλωβισμό περισσότερων από 30 ατόμων στα ερείπια, ενώ 49 ακόμα παραμένουν αγνοούμενοι. Η τραγωδία αυτή έρχεται να προστεθεί στις ήδη βαρύτατες συνέπειες του σεισμού στη Μιανμάρ.
«Είναι πραγματικά αδύνατο να συνειδητοποιήσει κανείς τι έχει συμβεί αν δεν βρίσκεται εδώ. Η εικόνα είναι πολύ πιο σοβαρή και εκτός από τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους, υπάρχουν πολλές οικογένειες που αγωνίζονται να βρουν τους αγαπημένους τους. Το πιο δύσκολο είναι να καταλάβεις ότι δεν έχεις ιδέα πόσα θύματα υπάρχουν πραγματικά», κατέληξε ο Στεργίου.
Η διεθνής κοινότητα και οι οργανισμοί διάσωσης προσπαθούν να στείλουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, ωστόσο η καθυστερημένη ανταπόκριση και η έλλειψη υποδομών δυσκολεύουν την προσπάθεια. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για τη Μιανμάρ και τις γύρω περιοχές.