COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοκ: Στα… 20 ευρώ το λίτρο θα φτάσει να πωλείται στον καταναλωτή το ελαιόλαδο!

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την άνοδο της τιμής του ελαιόλαδου

Δύσκολη αναμένεται να είναι η φετινή χρονιά για τον υγρό χρυσό της Ελλάδας, ο οποίος θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης, έκανε δυσοίωνες προβλέψεις λέγοντας ότι μπορεί να δούμε το ελαιόλαδο να πωλείται στον πολίτη μέχρι και τα… 20 ευρώ.

Όπως λένε οι ελαιοπαραγωγοί στον ΑΝΤ1, η παραγωγή φέτος θα είναι πολύ μικρή και η τιμή θα φτάσει στα ύψη. Λόγω της ανομβρίας ο καρπός είναι ξηρός και αφυδατωμένος με αποτέλεσμα να μην βγάζει ζουμί και έτσι η παραγωγή εκτιμάται αρκετά μικρή.

Πέρυσι η παραγωγή στην Κρήτη είχε φτάσει του 350.000 τόνους λάδι και φέτος αναμένεται στους 130.000 τόνους.

Ο παραγωγός πουλάει το ελαιόλαδο από 8,5 έως 8,7 ευρώ το λίτρο και στον καταναλωτή φτάνει έως και 15 ευρώ. Ο κ. Χιλεντζάκης εκφράζει τον φόβο του ότι στον καταναλωτή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 ευρώ.

«Χρυσό μου ελαιόλαδο»: Μέχρι και 180 ευρώ θα φθάσει ο τενεκές, μεγάλες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού
Το «πρώτο» ελαιόλαδο νέας σοδειάς έφυγε από τους παραγωγούς με τιμή αυξημένη κατά 120% σε σύγκριση με το 2021, «αγγίζοντας» τα 9,25 ευρώ ανά λίτρο και επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που θέλουν το προϊόν να πωλείται εφέτος στα 10 ευρώ το λίτρο, όσον αφορά την αγορά χονδρικής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα χρειασθεί να «βάλουν» βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς η τιμή στα ράφια αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 – 14 ευρώ ανά λίτρο.

Μέχρι και 180 ευρώ θα φθάσει ο τενεκές

Σχεδόν στην τιμή των επωνύμων αναμένεται να κινηθεί και το χύμα ελαιόλαδο, καθώς το περυσινό πωλείται απευθείας από τους παραγωγούς από 9,40 ευρώ έως 10,60 ευρώ το λίτρο, ήτοι 160 ευρώ με 180 ευρώ ο τενεκές (από 60€ – 80€ τα προηγούμενα χρόνια), με τους καταναλωτές να επιμένουν για «πάρτι» αισχοκέρδειας.

Από την πλευρά τους, οι βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι έχουν συμπιέσει το περιθώριο κέρδους τους και πως η τιμή στο ράφι δεν ακολουθεί αντίστοιχη πορεία με την τιμή παραγωγού, ώστε να διατηρηθεί η κατανάλωση σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Back to top button