SOS: Σε ποιά τρόφιμα βάζουν άλευρα από σκουλήκια με προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης; – Δείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προφυλάξετε την υγεία σας και αναρωτηθείτε που μας οδηγούν;

Η σκόνη αλευροσκώληκα (mealworm powder) είναι ένα θρεπτικό συστατικό από αποξηραμένες προνύμφες, πλούσιο σε πρωτεΐνες και λίπος, που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως βιώσιμη πηγή τροφής σε προϊόντα όπως ψωμί, ζυμαρικά, γλυκά, ακόμη και ως συμπλήρωμα διατροφής για κατοικίδια ζώα (πουλιά, ερπετά). Παρά τα οφέλη, υπάρχουν προειδοποιήσεις για αλλεργιογόνα, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) Cibum και άλλες πηγές, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.

Χρήσεις της Σκόνης Αλευροσκώληκα:

Ανθρώπινη Διατροφή: Ενσωματώνεται σε ψωμιά, ζυμαρικά, σνακ, και γλυκίσματα (έως 4%).
Ζωοτροφή: Υψηλή σε πρωτεΐνη (περίπου 52.7%) και λίπος (περίπου 32.8%), ιδανική για πουλιά, ερπετά και ψάρια.

Χαρακτηριστικά:

Σύνθεση: Κυρίως ακατέργαστη πρωτεΐνη, λίπος, εύπεπτοι υδατάνθρακες και φυτικές ίνες (χιτίνη).
Παραγωγή: Θερμικά αποξηραμένα άτομα από το σκαθάρι Tenebrio molitor, επεξεργασμένα με υπεριώδη ακτινοβολία (NF).

Προσοχή:
Αλλεργίες: Κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα με ευαισθησία στα καρκινοειδή (γαρίδες, καβούρια) λόγω της χιτίνης.
Εγκρίσεις: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει τη χρήση της ως νέο τρόφιμο.

Exit mobile version