COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στη ΔΕΘ με… «μεταρρυθμίσεις» η κυβέρνηση – Ούτε λόγος για μείωση φορολογίας, ενώ η ακρίβεια ‘στραγγαλίζει’ τους πολίτες!

Από την περασμένη εβδομάδα και ειδικά μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων από την εκτέλεση του προϋπολογισμού (υπεραποδόσεις λόγω ακρίβειας και υψηλών φόρων) υπήρξαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγω για νέο πακέτο στήριξης, κάτι που μάλλον επί του παρόντος δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης όπως οι μεταρρυθμίσεις, όπως τουλάχιστον ανέφεραν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Ουσιαστικά απαντούν «ότι δώσαμε, δώσαμε» ενώ στην ακρίβεια θα έρθει όπως όλα δείχνουν και το ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις στο ρεύμα καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε… στοχευμένη στήριξη.

Το “μεταρρυθμιστικό” και όχι οικονομικό αυτό “καλάθι” θα έχει βέβαια σαφές και συγκεκριμένο (νεο)φιλελεύθερο ιδεολογικό πλαίσιο, με σλόγκαν τον “πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό”.

Ούτως ή άλλως, όπως παραδέχονται από την κυβέρνηση, βρισκόμαστε στην αρχή της τετραετίας. Ως εκ τούτου, προτεραιότητα είναι η δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων, που είχε περιγράψει ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης είχε διεκδικήσει τον όρο “εκσυγχρονισμός” και είχε μεταξύ άλλων προαναγγείλει αλλαγές στην υγεία, αλλά και την πρόθεση του να αναθεωρήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Εν τω μεταξύ όμως η κυβέρνηση έχει βρει συνταγματικό παραθυράκι για ιδιωτικά ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 του Συντάγματος και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη αναμένεται λίγο πριν ή λίγο μετά τη ΔΕΘ.

Μετά τη ΔΕΘ θα έρθει και το περίφημο νομοσχέδιο “Επιτελικό Κράτος 2”, που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των δομών του δημοσίου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει άλλωστε “σημαία” το θέμα της αξιολόγησης, παρά τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν καταρχήν στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αντιδράσεις που εδράζονται στο γεγονός ότι η δυναμική εκπαιδευτική διαδικασία δύσκολα μπορεί να μπει σε “κουτάκια”, ενώ εκπαιδευτικοί καταγγέλουν ότι αξιολογούνται πχ για το εάν χρησιμοποιούν διαδραστικά μέσα ανεξαρτήτως εάν τα διαθέτει το σχολείο ή όχι.

Όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν «η κυβέρνηση παρακολουθεί πάντοτε τα κοινωνικά προβλήματα χωρίς να παραγνωρίζει όμως την ανάγκη μίας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής που είναι το θεμέλιο της συνολικής οικονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, υιοθετήθηκαν πρόσφατα μια σειρά από μέτρα στήριξης των πολιτών ύψους 4,4 δισ. ευρώ με ορίζοντα 4ετίας».

Και οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου κατέληγαν με το συμπέρασμα ότι «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή συνδυάζοντας πάντοτε την κοινωνική ευαισθησία και την δημοσιονομική σταθερότητα».

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, όπως αναφέρουν και πηγές από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκύπτει πως ναι μεν υπάρχει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Ιούλιο, όμως αυτή υπολογίζεται δημοσιονομικά σε 874 εκατ. ευρώ και όχι 2,34 δισ. ευρώ που είναι η ταμειακή υπεραπόδοση.

Τη στιγμή μάλιστα που στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει ήδη συμπεριληφθεί πρόβλεψη για καλύτερη απόδοση ύψους 1,7 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους σε σχέση με τον Προϋπολογισμό, όπως και αύξηση δαπανών.

Σε τρεις εβδομάδες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει από του βήματος της ΔΕΘ και σίγουρα θα αναφερθεί σε μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, μέτρα τα οποία θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Σε καμία περίπτωση όμως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές δεν πρόκειται να διαταραχθεί η σταθερότητα που αποτελεί και το ισχυρό χαρτί της χώρας.

Τα μέτρα που… μπορεί να βρίσκονται στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Η πλειοψηφία της κοινωνίας θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια μόνη της

1. Επέκταση του Market Pass για άλλους δύο μήνες, δηλαδή ως το τέλος του έτους. Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις, θα τις κάνουν όσοι δεν είχαν κάνει πέρυσι και η πληρωμή που θα αφορά το διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου θα γίνει πιθανότατα εφάπαξ στο τέλος του επομένου μήνα.

2. Νέο σύστημα για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα σύστημα που θα είναι στοχευμένο και όχι οριζόντιο και θα αντικαταστήσει το υπάρχον. Τα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Ενέργειας εξετάζουν διάφορά σενάρια για παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που θα προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.

3. Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και χορήγησή του σε περισσότερους, αφού η τιμή του πετρελαίου κίνησης, τείνει να είναι στα περυσινά επίπεδα.

4. Νέα χορήγηση της επιταγής ακρίβειας όπως και πέρυσι. Θα πρόκειται για μία νέα έκτακτη παροχή 200 – 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους και εφόσον λάβει το «πράσινο φως» θα χορηγηθεί τα Χριστούγεννα. Πέρυσι είχε δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.

5. Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Θα χορηγηθεί σε συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024.

6. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Επέκταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα εξηγήσει τι σημαίνει στην πράξη “πολυεπίπεδος εκσυγχρονισμός” με κατεύθυνση ευρωπαϊκή. “Στους τομείς που υστερούμε, θέλουμε να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά επίπεδα”, εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη.

Στο Μαξίμου ποντάρουν επίσης πολλά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την οποία θεωρούν ότι θα κλείσει ένας επώδυνος κύκλος για τη χώρα μας.

Back to top button