Νύχτα Κόλαση στην Πεντέλη! Εκκενώθηκαν Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα και το νοσοκομείο «Παίδων»! Απομακρύνθηκαν άρρωστα παιδιά και γιατροί! Καίγονται σπίτια! Οι φλόγες στην Παλαιά Πεντέλη και στον οικισμό Καλλιθέα!

Στις φλόγες εχει τυλιχθεί από το απόγευμα της Τρίτης μίας τεράστια περιοχή που βρίσκεται στο βουνό της Πεντέλης. Πρόκειται για το Ντράφι, τη γειτονική και συνορεύουσα Ανθούσα, το Δασαμάρι και τη Διώνη. Την ίδια ώρα η νύχτα προμηνύεται αρκετά δύσκολη με τους πυροσβέστες να μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που καίει απ’ άκρη σε άκρη το Ντράφι.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, αστυνομία και στρατός, προκειμένου να περιορίσουν τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς στην Πεντέλη.

Το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς φορά, με αποτέλεσμα μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα να πλησιάσουν και πάλι οι φλόγες στο Παίδων Πεντέλης, το οποίο ευτυχώς είχε νωρίτερα εκκενωθεί. Η μάχη είναι η φωτιά να μην μπει στο νοσοκομείο και στη συνέχεια επεκταθεί στην περιοχή.

Αναζωπύρωση την ίδια ώρα υπήρξε και στην Ανθούσα, αλλά και στη Διώνη, όπου πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Στις 2 τη νύχτα, το 112 έστειλε μήνυμα: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, εκκενώστε προς Βριλήσσια».

Νωρίτερα, οι ριπές των ανέμων έφτασαν και στα δέκα μποφόρ, συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες για την περιοχή της Αττικής και για τον λόγο αυτό αποχώρησαν και τα αεροσκάφη Air Tractors, τα οποία δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.

Παράλληλα, ο άνεμος δημιουργεί απότομους στροβιλισμούς και αλλάζει μονίμως τη φορά των μετώπων, ενώ προκαλεί αναζωπυρώσεις.

Ολική καταστροφή κατοικιών δεν έχει αναφερθεί, υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες για σπίτια που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τις φλόγες, ενώ τουλάχιστον ένα τυλίχθηκε από τη φωτιά σε… ζωντανή μετάδοση.

Υπάρχουν επίσης περιορισμένες διακοπές ρεύματος, ωστόσο η πλειοψηφία των προβλημάτων αναμένεται να αποκατασταθεί το πρωί.

ΚΑΤ και Ασκληπιείο εφημερεύουν, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Τα εναέρια μέσα θα ξεκινήσουν ρίψεις εκ νέου από τις 6 το πρωί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον δύο σπίτια έχουν καταστραφεί. Νωρίτερα μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφερόμενος στο μικροκλίμα που αναπτύσσει η πυρκαγιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τόνισε ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».

Στον πρότυπο οικισμό του Ντραφίου, απ’ όπου έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι από νωρίς το απόγευμα, δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση. Πολλοί πυλώνες έχουν καταστραφεί και σε πολλά σημεία το δίκτυο έχει υποστεί βλάβες.

Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ οι φλόγες πλησίασαν τον οικισμό Καλλιθέα

Οι άνεμοι πνέουν πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και οι ριπές του ανέμου φτάνουν μέχρι τα οκτώ μποφόρ.

Η περιοχή, για να αντιληφθούν όσοι δεν γνωρίζουν, είναι γεμάτη πεύκα, μέσω των οποίων η φωτιά μεταδίδεται σε χρόνο-ρεκόρ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 17:00 και μέσα σε τρεις ώρες επεκτάθηκε ταχύτατα σε Ντράφι, Ανθούσα, Δασαμάρι και Διώνη.

Αυτή την ώρα, ένα από τα πιο επικίνδυνα μέτωπα της φωτιάς είναι στον δρόμο από Παλαιά Πεντέλη προς Άγιο Πέτρο και συγκεκριμένα ανατολικά από το μοναστήρι των Αγίων Ασωμάτων. Η φωτιά εκεί κινείται με νότια κατεύθυνση, αλλά, εάν οι άνεμοι γυρίσουν δυτικοί, τότε θα κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο Παίδων και την Παλαιά Πεντέλη.

Πέντε λεπτά πριν από τις 21:00, αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα. Κατά πληροφορίες, στις συσκέψεις που έγιναν, οι μετεωρολόγοι επισήμαναν ότι μέχρι τις 2 τα ξημερώματα θα πέσουν κάπως οι άνεμοι, οπότε ίσως υπάρξει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας να αντιμετωπιστεί η φωτιά.

Στις 21:45, η πυρκαγιά της Πεντέλης στο μέτωπο στην κορυφή προς Διόνυσο έχει μειώσει ταχύτητα, στο μέτωπο στα δυτικα και νότια προς Καλλιθέα έχει ένταση. Δεν υπάρχουν κλήσεις για άλλους εγκλωβισμένους.

Στο πύρινο μέτωπο που μαίνεται στην Πεντέλη αναφέρονται τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ανά τον πλανήτη

Reuters: «Πυρκαγιά που πυροδοτήθηκε από ισχυρούς ανέμους μαίνεται σε ορεινή περιοχή κοντά σε σπίτια στα περίχωρα της ελληνικής πρωτεύουσας την Τρίτη, με αποτέλεσμα οι αρχές να διατάξουν την εκκένωση τουλάχιστον δύο περιοχών» αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Βαριά σύννεφα σκούρου καπνού φάνηκαν να υψώνονται στον ουρανό πάνω από την περιοχή της Πεντέλης όπου ξέσπασε η φωτιά, περίπου 27 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, συνεχίζει, δίνοντας ανταπόκριση για τις δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.

La Presse: Φωτιά στο βορρά της Αθήνας οδηγεί στην εκκένωση 9 οικισμών, γράφει η γαλλόφωνη ψηφιακή εφημερίδα του Καναδά.

Φωτιά βόρεια της Αθήνας οδηγεί σε εκκένωση εννέα χωριών, σημειώνει. «Η ελληνική πολιτική προστασία ζήτησε την Τρίτη την εκκένωση εννέα χωριών και προαστίων στους πρόποδες του όρους Πεντέλη, βόρεια της Αθήνας, που απειλούνται από μεγάλη πυρκαγιά» αναφέρει

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα και ειδικά το νησί της Εύβοιας, κοντά στην Αθήνα, είχαν πληγεί από υψηλές θερμοκρασίες και καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, οι οποίες είχαν ρημάξει χιλιάδες στρέμματα και είχαν σκοτώσει τρεις ανθρώπους.

Εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους της, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (MEPC), να στείλουν πυροσβέστες από πολλά κράτη μέλη ως προληπτικό μέτρο.

U.S. News & World Report: Στη φωτιά στην Πεντέλη αναφέρεται και το αμερικανικό UsNews.

«Οι αρχές διέταξαν την εκκένωση των περιοχών Ντράφι και Ανθούσα. Έχουν επίσης συμβουλεύσει τους κατοίκους σε κοντινές περιοχές να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν τα σπίτια τους, εάν τους δοθεί εντολή. H κυκλοφορία στους δρόμους που οδηγούν στην Πεντέλη διακόπηκε» γράφει.

Πέρυσι, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν περίπου 300.000 στρέμματα (121.000 εκτάρια) δάσους και θαμνώνων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς η χώρα γνώρισε τον χειρότερο καύσωνα των τελευταίων 30 ετών

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης στην Πεντέλη.

Το μέτωπο μέσα σε λίγα λεπτά πήρε έκταση και παρά την κινητοποίηση της πυροσβεστικής άρχισε να κατακαίει δασική έκταση, ενώ ήδη απειλεί τα πρώτα σπίτια!

Απομακρύνθηκαν 36 άρρωστα παιδιά και 19 γιατροί και νοσηλευτές – Στις φλόγες η Πεντέλη – Δείτε βίντεο από την κατάσταση που επικρατεί τώρα στο βόρειο μέτωπο από Νέα Μάκρη προς Πεντέλη – Η φωτιά έφτασε στο νοσοκομείο Παίδων, κινείται ανεξέλεγκτη προς τον οικισμό της Παλαιάς Πεντέλης

Εντολή εκκένωσης για Διώνη και Δασαμάρι
Μήνυμα από το 112 εστάλη και στους κατοίκους των οικισμών Διώνη και Δασαμάρι για να εκκενώσουν προς Παλλήνη.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας Αττικής Βασίλη Κόκκαλη οι φλόγες έχουν μπει στα πρώτα σπίτια της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η φωτιά έχει πλέον μπει στο Ντράφι και έχει φτάσει σε αυλές σπιτιών που βρίσκονται στην περιοχή.

Επίσης δόθηκε εντολή εκκένωσης και στην Ανθούσα από το 112.

Επί τόπου έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα καθώς και εναέρια μέσα.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Περίπου στις 18:20 στάλθηκε μήνυμα από το 112

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πριν από λίγα λεπτά υπήρχαν οι πρώτες αναφορές για σπίτι που καίγεται. Το νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης» είναι και αυτό σε ετοιμότητα για να εκκενωθεί και αυτό αν χρειαστεί.

Το μέτωπο έχει ξεφύγει λόγο των ανέμων, ενώ οι φλόγες είναι μία ανάσα από τις κατοικίες. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής μίλησε για την οδό Αχαιών η οποία αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα για τα πυροσβεστικά οχήματα πριν η φωτιά φτάσει στα σπίτια.

Το πιο κοντινό κτήριο είναι το Μοναστήρι Παντοκράτορος.

Από εδάφους επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 22 οχήματα, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες. Την ίδια ώρα από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα (το ένα είναι του Στρατού και το άλλο συντονίζει την επιχείρηση).

Παράλληλα αναμένεται να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις ενώ δόθηκε εντολη σε 3 Tractores και 1 Chinoock και είναι στον αέρα. Συνδρομή παρέχει μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβέστών και υδροφόρες ΟΤΑ. Σημειώνεται πως η φωτιά είναι ορατή ακόμα και στον Πειραιά.

Exit mobile version