Συνεχής Σεισμική Δραστηριότητα στο Αιγαίο: 20.000 Σεισμοί στη Ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού σε Λιγότερο από Ένα Μήνα

Η περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού δοκιμάζεται από αδιάκοπη σεισμική δραστηριότητα, με τους σεισμούς να καταγράφουν πρωτοφανή επίπεδα. Από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου, το ΕΚΠΑ ανέφερε πάνω από 20.000 σεισμούς, προκαλώντας ανησυχία για την κατάσταση του υποθαλάσσιου ηφαίστειου Κολούμπο. Στις 15 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 750 σεισμοί, με 36 από αυτούς να ξεπερνούν τα 2.5 Ρίχτερ, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιος άνω των 4.0 Ρίχτερ.

20.000 Σεισμοί στη Ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού σε Λιγότερο από Ένα Μήνα

Η πιο ισχυρή δόνηση καταγράφηκε το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου, με μέγεθος 5.1 Ρίχτερ, στην περιοχή της Ανύδρου. Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά την κατάσταση, εγκαθιστώντας νέο γεωδαιτικό δέκτη στο Ακρωτήριο Κολούμπο και πραγματοποιώντας βαρυτικές μετρήσεις, προκειμένου να αναλύσει την πιθανότητα μετακίνησης μάγματος. Οι σεισμοί ενδέχεται να είναι προμήνυμα μεγαλύτερης δόνησης, καθώς παρόμοια φαινόμενα έχουν προηγηθεί σημαντικών σεισμικών γεγονότων στο Αιγαίο στο παρελθόν.

20.000 Σεισμοί στη Ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού σε Λιγότερο από Ένα Μήνα

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ ανέλυσε τα δεδομένα χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, οι οποίοι επέτρεψαν τον εντοπισμό ακόμη και μικρότερων δονήσεων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τις 20.000 συνολικές καταγραφές, οι 17.400 είχαν μέγεθος άνω του 1.0 Ρίχτερ, ενώ οι υπόλοιπες ήταν μικρότερες αλλά ενδεικτικές της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσουν τις γεωλογικές μεταβολές, οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ εγκατέστησαν νέο γεωδαιτικό δέκτη GPS/GNSS στο Ακρωτήριο Κολούμπο, ενισχύοντας το δίκτυο παρακολούθησης της περιοχής. Παράλληλα, πραγματοποιούνται βαρυτικές μετρήσεις στη Σαντορίνη για να μελετηθεί η μεταβολή του βαρυτικού πεδίου, που μπορεί να υποδηλώνει μετακινήσεις μάγματος.

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού στο μέλλον, καθώς παρόμοια φαινόμενα έχουν προηγηθεί σημαντικών δονήσεων στο Αιγαίο. Το 1956, ένας σεισμός 7.5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη προκλήθηκε μετά από αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην ίδια περιοχή. Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου, οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, προειδοποιώντας ότι το ηφαίστειο του Κολούμπου παραμένει ένας αόρατος κίνδυνος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Exit mobile version